Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι 13+1 «deep value» μετοχές των αναλυτών

Η εικόνα του χρηματιστηρίου έχει φέρει στο προσκήνιο μετοχές με "αξία". Η σύνδεση της πορείας του Γενικού Δείκτη με την κερδοφορία των εισηγμένων. Οι 14 επιλογές των αναλυτών από τους ομίλους με υψηλό μέρισμα και χαμηλό Ρ/Ε.

ΧΑ: Οι 13+1 «deep value» μετοχές των αναλυτών
Tο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα περάσει ακόμα ένα δύσκολο έτος όσον αφορά τα κέρδη, μετά και την αρνητική μεταβολή στην κερδοφορία του 2011. Η εγχώρια αγορά μετοχών κινείται χέρι-χέρι με τη μεταβολή των κερδών από το 2000, δηλαδή σημειώνει άνοδο όταν τα κέρδη αυξάνονται και πτώση όταν τα κέρδη υποχωρούν.

Από το 2007, τα κέρδη του Χ.Α. έχουν υποχωρήσει άνω του 90%, ενώ ο Γενικός Δείκτης σε σχέση με το υψηλό του 2007 έχει χάσει 86%. Όλες οι εκτιμήσεις τείνουν στο γεγονός ότι η κερδοφορία για το 2012 θα είναι ακόμα πιο αρνητική σε σχέση με πέρυσι, λαμβάνοντας υπόψη τα τραπεζικά κέρδη. Εξαιρώντας τις τράπεζες, η εικόνα θα είναι ελαφρώς βελτιωμένη.

Συνεπώς, η ελληνική αγορά μετοχών υπήρξε κλασικό growth story και δείχνει ότι θα της πάρει καιρό να επανέλθει - αν ποτέ επανέλθει.

Αυτή η εικόνα έχει φέρει στο προσκήνιο μετοχές με αξία, όπως ονομάζονται (value stocks), δηλαδή μετοχές που δείχνουν να είναι διαπραγματεύσιμες σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη τους, όπως είναι τα κέρδη, τα μερίσματα ή οι πωλήσεις τους, και ως εκ τούτου μπορούν να θεωρηθούν υποτιμημένες από τους επενδυτές.

Κοινά χαρακτηριστικά αυτών των τίτλων είναι συνήθως οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις, η χαμηλή τιμή σε σχέση με την εσωτερική αξία τους (P/BV) και η χαμηλή αναλογία τιμής προς κέρδη, το λεγόμενο P/E.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FactSet, για το 2012 ο ρυθμός αύξησης των κερδών για τον Γενικό Δείκτη, εξαιρώντας την επίδραση του PSI+ στις τράπεζες, θα ξεπεράσει το 80%, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα οφείλεται στο turnaround της ΔΕΗ και στην αυξημένη κερδοφορία του ΟΤΕ. Για το 2012, το P/E του Γενικού Δείκτη εκτιμάται στις 18,2 φορές φέτος από 33,2 φορές για το 2011, εξαιρώντας τα μεγέθη των τραπεζών.

Ποιες είναι

Οι 13+1 μετοχές αξίας στο Χ.Α., όπως φαίνεται από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών στη βάση δεδομένων της FactSet, είναι οι τίτλοι των Motor Oil, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie, Jumbo, Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Μυτιληναίος.

Οι παραπάνω μετοχές "αξίας" έχουν εισέλθει στα ραντάρ των Ελλήνων και λίγων ξένων διαχειριστών, αφού οι αποτιμήσεις τους σε όρους κερδών είναι τις περισσότερες φορές κάτω από 7-8 φορές κι οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία είναι μονοψήφιοι. Οι δείκτες αποδοτικότητας (ROE) ξεπερνούν το 10% κατά μέσο όρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι στα πέριξ του 20%.

Οι περισσότερες από τις 14 εταιρείες εκτιμάται ότι θα επιδείξουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα κέρδη, πλην ίσως της Autohellas, του ΟΠΑΠ και της Jumbo, όπου οι αναλυτές εκτιμούν ελαφρώς χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή το 2012 από το 2011. Το μέσο εκτιμώμενο P/E των εταιρειών για το 2011 είναι 7,2 φορές, ενώ για φέτος ο δείκτης τιμής προς κέρδη προβλέπεται σε 6,1 φορές.

Αρκετές είναι ακόμα οι συμμετοχές από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι εταιρείες ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo, Folli Follie παρουσιάζουν δείκτες αποτίμησης τέτοιους που τις κατατάσσουν στην κατηγορία των deep value stocks.

* Η μετοχή του ΟΠΑΠ, με απόδοση 9,5% από την αρχή του έτους, υποαποδίδει σε σχέση με την αγορά, ωστόσο αποτελεί κλασική περίπτωση "deep value" με υψηλή μερισματική απόδοση άνω του 7%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για το 2012 η μετοχή θα παρουσιάσει μικρή αρνητική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή σε σχέση με το 2011 και παράλληλα είναι διαπραγματεύσιμη με P/E χαμηλότερο από 6 φορές. Η πορεία της θα κριθεί από τις εξελίξεις στο θεσμικό και στο πολιτικό επίπεδο και ειδικότερα από την πρόθεση της επόμενης κυβέρνησης να πουλήσει το ποσοστό του Δημοσίου.

* Αναφορικά με τον ΟΤΕ, η απόδοσή του από τις αρχές του έτους είναι στο 5,9%, ενώ η μετοχή σημείωσε πρόσφατα χαμηλά all time στα 2,18 ευρώ ανά μετοχή και διεγράφη από τον δείκτη Stoxx 600.

Το θέμα του ρολαρίσματος του χρέους του ΟΤΕ με την ολοκλήρωση του PSI+ έχει με κάποιον τρόπο επιλυθεί. Το P/E του ΟΤΕ για το 2011 εκτιμάται σε 5,3 φορές, ενώ για φέτος σε 5,9 φορές. Το P/BV του τίτλου είναι μονοψήφιο, ενώ ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων και πάλι θα είναι πάνω από 10%.

* Για τη Motor Oil, οι δείκτες P/E για το 2011 και το 2012 εκτιμώνται στις 4,5 φορές, αλλά για ένα τόσο σύγχρονο διυλιστήριο είναι μάλλον ιδιαίτερα χαμηλοί, επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, και ίσως γι’ αυτό αποτελεί το top pick στην ελληνική μετοχική αγορά. Η απόδοσή της από τις αρχές του έτους είναι μόλις 1,7% και η μερισματική της απόδοση για το 2011 προσεγγίζει το 8,5%.

* Για τη μετοχή της Μυτιληναίος, επίσης οι δείκτες αποτίμησης είναι χαμηλοί, κάτω από 5 φορές για φέτος, ενώ η απόδοσή της στο ταμπλό από τις αρχές του έτους είναι -6%, στοιχείο που χρήζει παρατήρησης καθώς ο «εικοσάρης» κερδίζει λίγο πάνω από 19%.

* Για τη μετοχή της Folli Follie Group, το ταμπλό δείχνει απόδοση 7% από τις αρχές του έτους, ενώ οι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων είναι κοντά στο 15%. Για το 2011, εκτιμάται ότι τα έσοδα θα φθάσουν το 1 δισ. ευρώ και τα κέρδη στα 100 εκατ. ευρώ, άρα το P/E υπολογίζεται στις 5,5 φορές. Αν μπορεί να βγάλει αυτά τα καθαρά κέρδη, αξίζει ίσως καλύτερη αποτίμηση.

* Για τη ΔΕΗ, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή της είναι 5,90 ευρώ έναντι 3,85 ευρώ στο ταμπλό του Χ.Α., ωστόσο η απόδοσή της από τις αρχές του έτους είναι 1,3%. Βραχνάς για την επιχείρηση είναι ότι έχει να αναχρηματοδοτήσει 1,2 δισ. ευρώ φέτος, ενώ μόλις 350 εκατ. ευρώ έχουν ήδη "ρολαριστεί". Η επιτυχής έκβαση του PSI, ωστόσο, είναι στα θετικά για την εταιρεία και μπορεί να είναι ο καταλύτης για την άνοδο στο ταμπλό.

* Ο τίτλος της Jumbo, το growth story της δεκαετίας του 2000, φαίνεται ότι «ωρίμασε» και πλέον στο screening διαθέτει χαρακτηριστικά value stock! Απόδοση -3% από τις αρχές του έτους και δείκτες αποτίμησης ως προς τα κέρδη περίπου 5,5 φορές τόσο για το 2011 όσο και για το 2012. Η εταιρεία αποδεικνύεται ιδιαίτερα «αμυντική», ενώ η Βουλγαρία και η Κύπρος μπορούν να δώσουν ώθηση στα κέρδη.

* Δύο ακόμα επιλογές, από τον αμυντικό κλάδο της ύδρευσης, είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, με τη δεύτερη ωστόσο να εμφανίζεται στους πίνακες με υψηλότερα P/E και P/BV. H απόδοση της ΕΥΔΑΠ από την αρχή του έτους είναι πολύ υψηλή στο 34%, ενώ το προβλεπόμενο P/E για το τρέχον έτος είναι της τάξεως των 8,4 φορών.

Η μετοχή θα ανεβάσει στροφές σε όρους αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων και έχει εισέλθει στα radars πλέον πολλών διαχειριστών. Για την ΕΥΑΘ, οι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων είναι κοντά στο 12% και η απόδοσή της στο ταμπλό του Χ.Α. διαμορφώνεται στο 33%.

* Για την Τέρνα Ενεργειακή και τη Μέτκα, οι κινήσεις τους στο ταμπλό του Χ.Α. είναι θετικές, ωστόσο η ΤΕΡΝΑ με 43% έναντι του 19% της Μέτκα έχει πάρει μεγαλύτερο ριμπάουντ φέτος.

Για την Τέρνα Ενεργειακή, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κερδοφορία το 2012 σχεδόν διπλάσια από το 2011, ενώ ο δείκτης P/E ξεπερνά ελαφρώς τις 11 φορές. Για τη ΜΕΤΚΑ, το P/E προβλέπεται στις 5,5 φορές, ενώ ο δείκτης ROE ξεπερνάει το 20%.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v