Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει το μάτι στους ξένους το χρηματιστήριο

Ελπίδες ότι οι ελληνικές μετοχές θα επιστρέψουν στα τερματικά των ξένων οίκων από τις τελευταίες εξελίξεις. Η παραμονή του ΧΑ στις ανεπτυγμένες και οι αλλαγές στους δείκτες. Οι κερδισμένοι και το "πιεσμένο ελατήριο".

Κλείνει το μάτι στους ξένους το χρηματιστήριο
Μετά τη σημαντική πτώση στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το ριμπάουντ στην αγορά προσεγγίζει πλέον το 25%, ενώ οι όγκοι συναλλαγών έχουν διπλασιαστεί. Το country risk (κυρίως) υποχωρεί καθώς οι εταίροι μας σταμάτησαν να μας απειλούν με έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά και οι αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν και κανένας δεν επιθυμεί μια αναμέτρηση εν μέσω διάλυσης της ευρωζώνης και συνθηκών πανικού στις αγορές.

Η παραμονή τελικώς του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές του FTSE, αν και εν πολλοίς προεξοφλημένη, ήταν καλοδεχούμενη από όλους τους "παίκτες" της αγοράς αφού ήταν ένα crash test αξιοπιστίας όχι μόνο για την αγορά, αλλά και για την ελληνική οικονομία συνολικότερα.  

Η άνοδος ωστόσο οφείλεται σε εγχώρια κεφάλαια, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Χ.Α. Συνεπώς είναι ζητούμενο η διάχυση της θετικής ψυχολογίας και στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές αρχίζουν και πάλι να συζητιούνται στα desks των ξένων είναι θετικό, ωστόσο από το «συζητιούνται» μέχρι να «ζητιούνται» η απόσταση είναι μεγάλη.

Ίσως αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία και την τέλεια χρονική συγκυρία για το Χ.Α. η επικείμενη ριζική αλλαγή των δεικτών σε συνεργασία με τον οίκο FTSE. Έπειτα από το ετήσιο roadshow των ελληνικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο έγινε ακόμα πιο φανερό ότι οι δείκτες του Χ.Α. θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη πολύ περισσότερο τα θεμελιώδη μεγέθη και, κατά δεύτερο, είναι απαραίτητο να προβληθούν εισηγμένες εταιρείες με υψηλή διεθνή δραστηριότητα και περιορισμένη έκθεση στην ελληνική οικονομία.

Ο σχεδιασμός και η εισαγωγή νέων δεικτών που να απεικονίζουν την τρέχουσα εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ό,τι καλύτερο για την προσέλκυση των ξένων επενδυτών. Η Ελλάδα, υπό συνθήκες, μπορεί να επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο αφού οι επενδυτές αγοράζουν και πάλι ρίσκο, προεξοφλώντας την επίλυση του προβλήματος.

Η λογική του πιεσμένου ελατηρίου

Η ελληνική αγορά μετοχών, έπειτα από πολλούς μήνες, υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι το ελληνικό ανοδικό «τίναγμα» το τελευταίο τρίμηνο προέρχεται έπειτα από πτώση της αγοράς στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών.

Η λογική του πιεσμένου ελατηρίου σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί εδώ και μέρες στο ταμπλό του Χ.Α. ειδικά για τις μη τραπεζικές μετοχές, ενώ η μεταβλητότητα, που αυξάνεται τις τελευταίες συνεδριάσεις, μπορεί να κρύβει και πολλές αρνητικές εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες. Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές τηρούν σιγή… ασυρμάτου και παρακολουθούν αμφιταλαντευόμενοι για το αν τους «έφυγε η αγορά».

Η πλειονότητα των μετοχών σημείωσε χαμηλά πολλών ετών στις 470 μονάδες του Ιουνίου και κάποιοι εξηγούν ότι σε αυτό το σημείο η αγορά προεξόφλησε σημαντικό μέρος των κινδύνων. Η γρήγορη προσέγγιση και διάσπαση σημαντικών ψυχολογικών επιπέδων, όπως οι κινητοί μέσοι 50 ημερών και ακόμα περισσότερο των 200 ημερών ήταν λογικό να ενεργοποιήσουν αγοραστικούς μηχανισμούς και από hedge funds του εξωτερικού που ειδικεύονται σε τέτοιες τεχνικές trading.

Οι πιθανοί κερδισμένοι από το reshuffling

Οι περισσότερες μετοχές που θα ευνοηθούν από τις ανακατατάξεις των δεικτών είναι εταιρείες με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, που διαθέτουν ισχυρή θέση τον τομέα τους, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009-2011 τα μεγέθη τους εμφάνισαν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα ακόμα και στην κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων. Επίσης, μετοχές με μικρή εμπορευσιμότητα, αλλά υγιή θεμελιώδη θα μπορούν να μπουν στο screening του FTSE. Οι 20-25 εταιρείες που παρουσιάζονται δεν είναι οι μοναδικές, αλλά είναι άκρως ενδεικτικές.

Κατά μέσο όρο για το 2012, η μέση απόδοσή τους είναι 19% έναντι 11% για τον Γενικό Δείκτη. Οι μισές από αυτές σημείωσαν μεγαλύτερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη στο τελευταίο τρίμηνο και μόλις τρεις πτώση.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες που δεν συμμετέχουν σε κάποιο δείκτη FTSE ή εισήλθαν πρόσφατα είναι:

S&B ΒΙΟΜ. ΟΡΥΚΤΑ: Με θετική απόδοση 28% από τις αρχές του έτους, ο τίτλος της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτικός στις πιέσεις, ενώ η άνοδος του 55% στο δωδεκάμηνο είναι στα υπέρ του. Ο τίτλος κάνει μικρό όγκο τεμαχίων το ταμπλό του Χ.Α. και για την ώρα, λόγω και έλλειψης πωλητών, παραμένει στις top αποδόσεις μεταξύ όλων των εταιρειών.

Η εταιρεία εξάγει σε Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και στο εξάμηνο αύξησε τα κέρδη της 53%, στα 15,86 εκατ. ευρώ. Δεν συμμετέχει στο δείκτη FTSE/ASE Mid Cap.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Η παρουσία του ομίλου στο εξωτερικό αποτελεί το σημείο-κλειδί για την πορεία του 2011 και του 2012, αφού εμφάνισε άνοδο τόσο στα έσοδα όσο και στα καθαρά κέρδη (στα 13,37 εκατ. ευρώ πέρσι και φέτος στο εξάμηνο 5,9 εκατ. ευρώ).

Οι εξαγωγές αποτελούν άνω του 45% των πωλήσεων και άνω του 30% των κερδών. Ωστόσο στο τρίμηνο η απόδοση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι μηδενική, αν και για το δωδεκάμηνο υπερβαίνει την αγορά. Δεν συμμετέχει σε κανένα δείκτη FTSE.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Με +40% κινείται η μετοχή της Σαράντης στο ταμπλό του Χ.Α. το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στο 2012 η απόδοσή της είναι +33%. Η εταιρεία στο εξάμηνο συνεχίζει να «βγάζει» αξιόλογα κέρδη (κοντά στα 3 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 4,3%.

Ο τζίρος στο εξωτερικό έχει κρατήσει τα μεγέθη της σε επίπεδα προ κρίσης. Δεν συμμετέχει σε κανένα δείκτη FTSE.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Καθαρά εξαγωγική εταιρεία, με το 85% του κύκλου εργασιών της να γίνεται στο εξωτερικό. Στο ταμπλό παραμένει ωστόσο σε αρνητικό έδαφος στο τρίμηνο, αποτελώντας εξαίρεση μεταξύ των εταιρειών. Εχει πετύχει να διπλασιάσει τις ενοποιημένες πωλήσεις της σε σχέση με το 2006, καθώς τα 15,5 εκατ. ευρώ έγιναν 29,5 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο τα κέρδη διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2011 (πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ). Σχετικά πρόσφατα εντάχθηκε στον δείκτη FTSE ASE Mid Cap.

ΝΗΡΕΑΣ: Άνω του 40% η άνοδος στο ταμπλό του Χ.Α. το τελευταίο τρίμηνο αν και η μετοχή υποαποδίδει το 2012. Οι εξαγωγές της αποτελούν το 70%-75% των εσόδων της, ενώ στο εξάμηνο σημείωσε ισχυρή άνοδο στα λειτουργικά κέρδη με άνοδο κατά 53%, αν και τα συνολικά δάνεια ανέρχονταν στα 240 εκατ. ευρώ. Δεν συμπεριλαμβάενται σε δείκτες FTSE.

ΕΛΒΑΛ: Ο όμιλος μέσα στην κρίση αύξησε περαιτέρω την παραγωγική του δυναμικότητα και απάντησε με αυξημένες πωλήσεις στις διεθνείς αγορές. Σήμερα δουλεύει σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στο ταμπλό η πτώση το 2012 ανέρχεται στο 3,5%, αν και υπεραποδίδει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Με +23% στο Χ.Α. το τελευταίο τρίμηνο, αλλά με μικρούς όγκους συναλλαγών. Σχεδόν το 85% των εσόδων της είναι... διεθνές, ενώ το P/E το 2011 είναι κάτω από 7,5.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: Για το 2011, τα έσοδα του ομίλου προήλθαν κατά 74% περίπου από το εξωτερικό, με την Ασία να αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη έκθεση. Το P/E υπολογίζεται σε 2,4 φορές. Στο τρίμηνο η μετοχή κινείται με πτώση 8%, αλλά από τις αρχές έτους η απόδοση είναι +80%. Δεν συμμετέχει σε δείκτες λόγω της χαμηλής εμπορευσιμότητάς της.

ΣΩΛ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Καθαρά εξαγωγικός όμιλος η Σωληνουργεία Κορίνθου, καθώς η πορεία της επηρεάζεται σημαντικά από τα τεκταινόμενα στον ενεργειακό τομέα διεθνώς. Κατά τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων και παράλληλα έχει προχωρήσει και σε κινήσεις βελτίωσης της παραγωγικότητας.

Μετά τις πολύ ισχυρές ταμειακές ροές του α΄ εξαμήνου, ο καθαρός δανεισμός έχει περιοριστεί πολύ. Μεγάλη επίδοση στο ταμπλό του Χ.Α., +93% το 2012, η υψηλότερη μεταξύ των μετοχών που παρουσιάζουμε. Είναι στους δείκτες FTSE.

EURODRIP: Ο όμιλος μέσα στην κρίση αύξησε περαιτέρω την παραγωγική του δυναμικότητα και συνεχίζει με αυξημένες πωλήσεις στο εξωτερικό, ενώ στο εξάμηνο τα μεγέθη του ήταν αυξημένα κατά 35% λειτουργικά και άνω του 40% σε επίπεδο καθαρών κερδών. Η επίδοσή της το 2012 ανέρχεται στο 87%. Δεν συμμετέχει σε δείκτες.

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Εταιρεία-έκπληξη για πολλούς τα τελευταία έτη, αφού έχει καταφέρει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της διατηρώντας υψηλά τα καθαρά της κέρδη, ενώ αυξάνει τις πωλήσεις της στις αγορές του εξωτερικού. Στο ταμπλό παραμένει σε οριακά θετικό έδαφος το 2012, αλλά σημειώνει ισχυρή υπεραπόδοση στην τριετία.

ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΤΖΗ: Εταιρεία με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, που έχει επηρεαστεί σε πολύ μικρό βαθμό από την κρίση, ενώ οι δραστηριότητες σε ξενοδοχεία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές. Η πώληση της Karatzis USA έναντι 11,8 εκατ. δολάρια της δίνει μεγάλη ρευστότητα για πολλά επενδυτικά σχέδια. Στο 4% περίπου διαμορφώνεται η πτώση το 2012 για τη μετοχή. Συμμετέχει στον δείκτη FTSE/ASE Mid Cap.


***Δείτε σχετικούς πίνακες στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό υλικό"

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v