Εταιρική Διακυβέρνηση: Ριζικές αλλαγές ζητά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για ουσιαστική Εταιρική Διακυβέρνηση σε εισηγμένες και τράπεζες. Ζητά μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ζητούμενο το πώς θα απαντήσει η Ελλάδα.

Εταιρική Διακυβέρνηση: Ριζικές αλλαγές ζητά η ΕΕ
Την ξεκάθαρη βούλησή της για ουσιαστική αναβάθμιση της Εταιρικής Διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο και των τραπεζών εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από σχετικό Πρόγραμμα Δράσης (Action Plan) που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα που μπορεί όχι μόνο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μειοψηφιών, αλλά επίσης και να περιορίσει τους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι εταιρείες και να συμβάλει ουσιαστικά στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Κρίσιμο ζήτημα είναι να λαμβάνονται αποφάσεις που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη μακροχρόνια βιωσιμότητα μιας εταιρείας προκειμένου να επιτευχθούν βραχυπρόθεσμοι στόχοι, οι οποίοι θα αποφέρουν μεγάλα μπόνους στις διοικήσεις.

Άλλο σημαντικό θέμα είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφίας από τις πράξεις της διοίκησης και για τον σκοπό αυτό ζητά περισσότερη ενημέρωση, μεγαλύτερη διαφάνεια και ουσιαστικότερο έλεγχο των διοικήσεων.

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν επίσης ζητήματα όπως η στάση των θεσμικών επενδυτών, οι συναλλαγές των εταιρειών με εταιρείες των βασικών μετόχων και των managers, οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και οι διασυνοριακές μεταφορές έδρας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να αναμορφώσει τον νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης, η δεκαετής εφαρμογή του οποίου έχει απογοητεύσει, καθώς αυτή εξαντλήθηκε στο γράμμα και όχι στην ουσία του νόμου (βλέπε ενδεικτικό πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Από την πλευρά τους, παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς:

Πρώτον, θεωρούν την επικείμενη τροποποίηση του νόμου τελευταία ευκαιρία για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του χρηματιστηριακού θεσμού στην Ελλάδα και για την προσέλκυση πολύ περισσότερων επενδυτών στο Χ.Α.

Και δεύτερον, φοβούνται πως για μία ακόμη φορά οι όποιες βελτιώσεις γίνουν θα είναι… φιλολογικού χαρακτήρα. Δηλαδή, ότι οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα χαθούν… στη μετάφραση!

Πάντως, μεταξύ των θεμάτων που θέτει το Action Plan της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγκαταλέγονται τα παρακάτω πολύ σημαντικά ζητήματα:

• Έμφαση στον τρόπο σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων και στις πολιτικές διαχείρισης κινδύνου που υιοθετούνται.

Περισσότερη διαφάνεια των εισηγμένων εταιρειών προς όφελος των μετόχων.

• Αναβάθμιση της ποιότητας των εκθέσεων Εταιρικής Διακυβέρνησης και ειδικά της ποιότητας των εξηγήσεων που θα πρέπει να δίνονται στους μετόχους.

Δημοσίευση της ψήφου και των προτεινόμενων πολιτικών των θεσμικών επενδυτών.

• Μεγαλύτερη διαφάνεια στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και δικαίωμα των μετόχων να ψηφίζουν τις σχετικές πολιτικές.

• Ουσιαστικότερος έλεγχος των μετόχων στις συναλλαγές των εταιρειών με τους βασικούς μετόχους και τα διευθυντικά στελέχη.

Αναθεώρηση των κανόνων για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

• Θέσπιση κανόνων στη διασυνοριακή μεταφορά καταστατικής έδρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v