Εταιρική Διακυβέρνηση: Δέκα χρόνια φαγούρα…

Φόβοι για νέο θεσμικό πλαίσιο που τελικά θα περιοριστεί σε αλλαγές ήσσονος σημασίας. Πού χρειάζονται βαθιές τομές για να προστατευτούν ουσιαστικά τα δικαιώματα των μικρομετόχων. Οι πληγές του συστήματος.

Εταιρική Διακυβέρνηση: Δέκα χρόνια φαγούρα…
Την έντονη αντίδρασή του στο προσχέδιο για την αλλαγή του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης εξέφρασε ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου, ζητώντας αυτήν τη φορά να μην γίνουν επουσιώδεις αλλαγές, που απλώς θα διαιωνίσουν την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά δραστικές μεταβολές που θα εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες συμβαίνει το εξής οξύμωρο: οι λεγόμενοι βασικοί μέτοχοι κατέχουν ποσοστά μικρότερα του 50%, ενώ οι αποκαλούμενοι μέτοχοι μειοψηφίας μεγαλύτερα του 50%...

Η αλήθεια είναι πως πέρασαν περίπου δέκα χρόνια από την εφαρμογή του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης και μέσα σε αυτό το τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα το σύνολο των εισηγμένων ανταποκρίνεται πλήρως μόνο ως προς το τυπικό (και εκ του νόμου υποχρεωτικό) μέρος του θέματος.

Επί της ουσίας, ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει για πολλές δεκάδες εταιρείες αποκαρδιωτική.

Ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου είδαμε κάμποσες εταιρείες να χάνονται είτε μέσα σε μια νύχτα (Δυναμική Ζωή, Ipirotiki, Emphasis), είτε μόλις σε λίγους μήνες (π.χ. Betanet, Ασπίς Πρόνοια, Proton Bank, Λεβεντάκης).

Είδαμε επίσης την αγορά να βοά για υπέρογκες αμοιβές μελών Δ.Σ., για επιλήψιμες συναλλαγές με εταιρείες βασικών μετόχων, για υπερκοστολόγηση προμηθειών και για τόσα άλλα.

Παρ' όλα αυτά, πριν ξεσπάσει η μπόρα, δεν υπήρξε καμιά έκθεση από κανένα ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. που να προειδοποιεί τους μετόχους για το παραμικρό! Επίσης δεν είδαμε κανέναν εσωτερικό ελεγκτή να… ξεμπροστιάζει έστω και μία διοίκηση.


Πού «πονάει» η υπόθεση

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, τρεις είναι οι μεγάλες πληγές στον σημερινό τρόπο εφαρμογής της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Πρώτον, το ζήτημα του εσωτερικού ελέγχου. Συνήθως επιλέγονται άτομα χωρίς την απαραίτητη επάρκεια, αλλά ακόμη και αν τη διαθέτουν κάνουν πως δεν βλέπουν για να κρατήσουν τη θεσούλα τους, καθώς η ανεργία παραμονεύει…

Δεύτερον, το κομμάτι των ανεξάρτητων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Συνήθως πρόκειται για κολλητούς του αφεντικού, που απλώς υπογράφουν μία φορά τον μήνα. Στην πράξη, όπως λένε οι κακές γλώσσες, περνούν πιο αραιά από την εταιρεία και υπογράφουν εκ των υστέρων…

Και τρίτον, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Τα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., για παράδειγμα, δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν καμιά έκθεση που να απευθύνεται στους μετόχους. Γενικότερα, έχουν περιορισμένες ευθύνες και αυτές δεν έχουν αποδοθεί ποτέ στη μέχρι τώρα δεκαετή λειτουργία του θεσμού.

Ζήτημα υπάρχει και στον τρόπο εκλογής των μελών του Δ.Σ. Ενώ δηλαδή στην πολιτική, τα περισσότερα κόμματα διαμαρτύρονται για την ύπαρξη ενισχυμένης αναλογικής, στις εισηγμένες αρκεί το 51% των παρόντων μετόχων για να ορίσει το 100% των μελών του διοικητικού συμβουλίου!

Τέλος, υπάρχει και μια ευρεία σειρά διοικήσεων εισηγμένων εταιρειών που έχει μεν αγαθά κίνητρα, ωστόσο θεωρεί την υπόθεση της Εταιρικής Διακυβέρνησης «πηγή πρόσθετου κόστους» και «πρόσθετη γραφειοκρατία» σε μια περίοδο όπου δεν περισσεύει ούτε 1 ευρώ και οι διοικήσεις τρέχουν και δεν φτάνουν για την καθημερινή επιβίωση των εταιρειών τους.

Και όμως, ιστορικά έχει αποδειχτεί πως τα πράγματα δεν είναι έτσι και πως όσες εταιρείες εφάρμοσαν το ουσιαστικό κομμάτι της Εταιρικής Διακυβέρνησης κερδισμένες βγήκαν και όχι χαμένες.

ΥΓ.1: Υπάρχουν προτάσεις για σοβαρές αλλαγές-τομές στο θεσμικό πλαίσιο, ικανές να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση.

ΥΓ.2: Είναι η τελευταία ίσως ευκαιρία για τους εμπλεκόμενους φορείς και την κυβέρνηση να προσπαθήσουν να αναστήσουν το κύρος του χρηματιστηριακού θεσμού στην Ελλάδα.



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v