Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα top picks ξένων και Ελλήνων

Τα εννέα "γκανιάν" των αναλυτών από την εγχώρια αγορά. Ποιες μετοχές επιλέγονται... παμψηφεί, πού υπάρχουν "ενστάσεις". Οι τιμές-στόχοι και οι αποτιμήσεις. Οι προσδοκίες για την οικονομία και η στάση των ξένων επενδυτών.

ΧΑ: Τα top picks ξένων και Ελλήνων
Tο 2013 ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και με τη χρηματιστηριακή αγορά να μπαίνει με το δεξί στον Ιανουάριο και να γράφει ήδη κέρδη άνω του 11%.

Πάντως, παρότι ο Γενικός Δείκτης κινείται γύρω από τις 1.000 μονάδες και η ψυχολογία έχει γυρίσει στο... πράσινο, η επιλογή μετοχών από τους επενδυτές είναι και πάλι δύσκολη υπόθεση, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου ξεπερνούν το 50%.

Η επιστροφή της ελληνικής αγοράς μετοχών στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη συνεχίζει να είναι το ζητούμενο. Οι όγκοι των συναλλαγών δείχνουν ακόμα αρκετά ρηχοί, αντικατοπτρίζοντας και τη -μικρή- κινητικότητα των κεφαλαίων.

Ό,τι κι αν γράφεται ή ακούγεται για τα ξένα funds δεν έχει μετατραπεί σε εισροή κεφαλαίων στην αγορά, γεγονός που θα οδηγούσε άνετα σε τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Όμως, οι ξένοι και οι Έλληνες αναλυτές έχουν εντοπίσει μια ομάδα μετοχών που μπορεί να προσελκύσει κάπως... πιο έντονα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Έπειτα από μία χρονιά με άνοδο πάνω από 30% στο Χ.Α., ίσως κάποιος να περίμενε πολύ θετικότερη στάση από το εξωτερικό. Από τη μία πλευρά, επικρατεί σχετική αισιοδοξία ότι τελικά η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την οικονομική στενωπό. Από την άλλη, οι ξένοι αναλυτές και διαχειριστές εξακολουθούν να συνιστούν ελληνικές μετοχές με το… σταγονόμετρο, παρά και την υπαρκτή ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων που υπάρχει για φέτος.

Ωστόσο, το 2013 το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε και πάλι να κάνει την έκπληξη, όπως και στο β΄ εξάμηνο του 2012, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί που να το υποστηρίζουν θερμά. Η άνοδος σε συγκεκριμένες μετοχές μέχρι τώρα έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξόφθαλμα χαμηλές αποτιμήσεις τους.

Αυτό το στοιχείο, ωστόσο, δεν είναι πλέον αρκετό ώστε να δώσει μια σαφή ανοδική κατεύθυνση στις τιμές των μετοχών. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο και να δώσει σταθερά ανοδική κατεύθυνση στην αγορά είναι οι θετικές εκπλήξεις από τα μακροοικονομικά της χώρας.


Λίγοι και καλοί

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι συστάσεις «αγοράς» εγχώριων και ξένων επενδυτικών οίκων για φέτος είναι περίπου ίδιες σε αριθμό με πέρσι και εστιάζουν συνολικά σε 9 τίτλους του Χ.Α.

Ταυτόχρονα, όπως και πέρσι, αλλά σε πλήρη αντίθεση με άλλες χρονιές, απουσιάζουν αρκετές παραδοσιακές δυνάμεις: καμία ελληνική τράπεζα δεν εμφανίζεται στους πίνακες! Για την Εθνική Τράπεζα, οι συστάσεις είναι καμία θετική και μία αρνητική, για τη Eurobank δεν έχει γίνει καμία σύσταση, για την Πειραιώς μία αρνητική και καμία θετική και για την Alpha Bank είναι μία αρνητική. Παράλληλα, απουσιάζουν οι μετοχές της Coca Cola 3E και της Τιτάν.

Το άλλο στοιχείο είναι ο εξαγωγικός χαρακτήρας στις εταιρείες που εμφανίζονται στις επιλογές των αναλυτών, αλλά και η «ενεργειακή τους συμμετοχή». Παράλληλα, το στοίχημα των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να προεξοφλείται σε δύο περιπτώσεις.

Η top επιλογή για το 2013 είναι ο τίτλος του ΟΤΕ και ακολουθεί η Motor Oil. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι τίτλοι των Μέτκα, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ.

- Η επιλογή του ΟΤΕ, με 11 θετικές ψήφους και καμία αρνητική, δείχνει με βεβαιότητα την κορυφαία επιλογή από το ελληνικό χρηματιστήριο για το 2013 από Έλληνες και ξένους αναλυτές. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 7,20 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 15% και με δείκτες αποτίμησης ελαφρώς χαμηλότερους από τον δείκτη Euro Stoxx Telecommunications. Το 2012, η μετοχή του ΟΤΕ απείχε έντονα από τη λίστα των κορυφαίων επιλογών, ωστόσο η απόδοση του 160% στο εξάμηνο και η επίλυση του θέματος με τον δανεισμό της εταιρείας επανέφεραν τους θεσμικούς στη μετοχή.


- Η επιλογή της Motor Oil στη δεύτερη θέση, με 8 θετικές ψήφους και καμία αρνητική, δείχνει την αμυντική προσέγγιση που έχουν για την ελληνική αγορά και το 2013 οι ξένοι επενδυτές. Η Motor Oil ήταν το top pick της αγοράς τόσο πέρσι όσο και το 2011. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 9,20 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 6% και με δείκτες αποτίμησης κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς. Για το 2013, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 6,5 φορές, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Motor Oil θα καταγράψει θετικό ρυθμό μεγέθυνσης στα κέρδη ανά μετοχή. Επίσης, ο δείκτης μερισματικής απόδοσης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Για το 2012, η απόδοσή της ήταν 40%, δείχνοντας σαφή υπεραπόδοση έναντι των εγχώριων και των ξένων δεικτών.

- Στη τρίτη θέση με 6 θετικές προτάσεις βρίσκεται ο τίτλος της ΜΕΤΚΑ, η οποία βρισκόταν και στις κορυφαίες επιλογές το 2012. Η απόδοσή της πέρσι ήταν στο 64%. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 12,80 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 13% και με δείκτες αποτίμησης αρκετά χαμηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης, παρά την άνοδο της τιμής. Για το 2013, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 9 φορές, ενώ ο δείκτης P/BV διαμορφώνεται στη 1,5 φορά έναντι 2 φορών για τον μέσο όρο. Σε όρους P/E, το discount της μετοχής υπολογίζεται στο 35%, ενώ ήδη για το 2013 η απόδοσή της είναι 16%.


- Στην επόμενη θέση με 4 θετικές προτάσεις βρίσκεται ο τίτλος της Jumbo. Η απόδοση του τίτλου το προηγούμενο έτος ήταν άνω του 65%, με τα μεγέθη της εταιρείας να αντιστέκονται σθεναρά στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 6,7 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 5% και με δείκτες αποτίμησης κάτω από την αγορά. Για το 2013, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 9 φορές, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία θα καταγράψει αρνητικό ρυθμό μεταβολής στα κέρδη ανά μετοχή. Η μετοχή παραμένει «φθηνή» σε σχέση με τους δείκτες Stoxx Personal & Household Goods και Stoxx Retail, με EV/EBITDA λίγο πάνω από τις 6 φορές.


- Με 4 θετικές συστάσεις και 1 αρνητική ακολουθεί ο τίτλος της ΔΕΗ. Η μετοχή φαίνεται να είναι το risky play των ξένων και για το 2013, μετά την απόδοση του 57% του προηγούμενου χρόνου. Το τοπίο πάντως είναι θολό αφού η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι πλέον 11% χαμηλότερη από την τιμή στο ταμπλό. Από την άλλη, ωστόσο, ο τίτλος της ΔΕΗ είναι διαπραγματεύσιμος με discount ακόμη και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου σε όρους τόσο P/E και P/BV όσο και EV/EBITDA. Η μετοχή επίσης έχει ξεκινήσει το 2013 πολύ δυναμικά με απόδοση της τάξεως του 34%.


- Με 3 θετικές προτάσεις και 1 αρνητική έπεται ο τίτλος του ΟΠΑΠ, απών από τις κορυφαίες επιλογές το 2011 και με απόδοση που απογοήτευσε πέρσι. Το 2013 υπάρχει το δέλεαρ από τη διάθεση του 34% του Οργανισμού, ενώ η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 6 ευρώ ανά μετοχή με αρνητικό potential της τάξεως του -14% και με δείκτες αποτίμησης κοντά ή και κάτω από τις 5 φορές τα κέρδη ανά μετοχή. Για το 2013, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 16 φορές, αν και οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του Οργανισμού είναι μάλλον θολές εξαιτίας της φορολόγησης των κερδών των παικτών με 10% και της επιβολής του φόρου 30% στον ΟΠΑΠ. Φέτος, ωστόσο, η μετοχή υπεραποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη σημαντικά και φαίνεται να αποτιμάται σε επίπεδα ανώτερα από τις ομοειδείς εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη.


- Τέλος, ψηλά για το 2013 βρίσκονται και οι τίτλοι της Folli Follie Group, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και των Ελληνικών Πετρελαίων. Τρεις αναλυτές προτείνουν «αγορά» ή «υπεραπόδοση» για τις παραπάνω μετοχές. Η τιμή-στόχος για τη Folli Follie έχει διαμορφωθεί στα 12,75 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό. Για το 2013,ο δείκτης τιμής προς κέρδη είναι λίγο πάνω από τις 8 φορές και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία 0,79 φορά.

Για την Τέρνα Ενεργειακή, η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 3,23 ευρώ ανά μετοχή, με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα να είναι οριακά αρνητικό. Η μετοχή, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμη με χαμηλότερους δείκτες από τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.

Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, η εικόνα είναι επίσης παρόμοια με τις δύο παραπάνω, αφού η μέση τιμή-στόχος υπολείπεται του ταμπλό του χρηματιστηρίου. Ο τίτλος των ΕΛΠΕ είναι διαπραγματεύσιμος σε αντίστοιχα ή σε ελαφρώς ανώτερα επίπεδα από αυτά των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων.

Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v