Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ποντάρουν τώρα οι ξένοι στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές από hedge funds, οι επισκέψεις στην Αθήνα και ποια χαρτιά βρίσκονται στο μικροσκόπιο. Ξαναγοράζουν εγχώριοι "παίκτες". Το στοίχημα του προηγούμενου υψηλού και τι θα γίνει με τις τράπεζες.

Πού ποντάρουν τώρα οι ξένοι στο Χρηματιστήριο
«Υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Οι ξένοι είτε χτίζουν θέσεις σε μετοχές, είτε επισκέπτονται την Αθήνα αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες».

Η παραπάνω φράση έμπειρου χρηματιστή αποτυπώνει την αλλαγή σελίδας που διενεργείται στο Χ.Α., με πρωταγωνιστές τα hedge funds, που αποτελούν, προς το παρόν, και τους μοναδικούς μεγάλους ξένους αγοραστές. Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, αναδεικνύονται και σε ρυθμιστές της πορείας δεικτοβαρών μετοχών και επομένως και της αγοράς.

Ενδεικτικές είναι οι τελευταίες συνεδριάσεις. Από την Τετάρτη μέχρι και τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης τα hedge funds ήταν καθαροί αγοραστές στο Χ.Α., αξιοποιώντας τη διόρθωση της τάξης του 10% - 15% που επήλθε στους περισσότερους τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Μotor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Jumbo και Μέτκα βρέθηκαν στο επίκεντρο των αγορών τους καθώς σύμφωνα με χρηματιστές διαθέτουν ακόμη λογικές αποτιμήσεις σε σχέση με τα εκτιμώμενα EBITDA του 2014.

Στις μεθοδικές αγορές από hedge funds όπως τα Baupost, Fairfax, Templeton, Capital Partners, Naftilia Asset Management, που έχουν χτίσει εδώ και μήνες αξιοσημείωτες θέσεις σε ελληνικές μετοχές, προστέθηκαν δύο ακόμη μεγάλοι παίκτες οι οποίοι επαναδραστηριοποιούνται μετά από χρόνια στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για hedge funds που στο παρελθόν έγραψαν σημαντικά κέρδη από την Ελλάδα, χτίζοντας μεγάλες θέσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κάποιες εκ των οποίων πούλησαν σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Το ένα εξ αυτών επανακάμπτει στον τίτλο του ΟΤΕ, από τον οποίο είχε αποεπενδυθεί, πριν πουληθεί ο Οργανισμός στην Deutsche Telekom, ενώ το δεύτερο τοποθετείται στον κλάδο της ενέργειας (Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓΑ).

Επιπρόσθετα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την Αθήνα κλιμάκιο της BlackRock για να συναντήσει τραπεζίτες, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη από πρώτο χέρι για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές κάποιων επιχειρήσεων.

Ξαναγοράζουν οι εγχώριοι θεσμικοί


Από την πλευρά των αγοραστών, γύρισαν δειλά-δειλά από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, που έπιασαν νωρίς τη διόρθωση, μειώνοντας μέσω συμβολαίων αλλά και πωλήσεων την έκθεσή τους στο Χ.Α.

Οι αγορές τους επικεντρώθηκαν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στους τίτλους της ΔΕΗ και του Μυτιληναίου που είχαν καταγράψει σημαντική διόρθωση, ενώ επιλεκτικές αγορές βγήκαν και σε τίτλους όπως αυτοί των Jumbo, Ελλάκτωρ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.


Το στοίχημα του προηγούμενου υψηλού

Παρότι είναι νωρίς ακόμη να ειπωθεί με σιγουριά ότι ολοκληρώθηκε η διόρθωση στο Χ.Α., στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί και πάλι προς το πρόσφατο υψηλό των 1.029,20 μονάδων.

«Με δεδομένο ότι σειρά μετοχών παραμένει περίπου 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους, η αγορά μπορεί να δώσει νέο υψηλό ακόμη και αν η Coca Cola διορθώσει», σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο χρηματιστηριακής εταιρείας.

Κλειδί είναι η διατήρηση της αυξημένης διάθεσης ανάθεσης ρίσκου, που επικρατεί διεθνώς, και έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνονται οι τοποθετήσεις ξένων σε περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές όπως το Χ.Α.


Τι θα γίνει στις τράπεζες

Καθοριστικό στοιχείο ενδέχεται να αποτελέσει και η βραχυπρόθεσμη κίνηση των τραπεζικών τίτλων, που παραμένουν μεν σε πτωτικό κανάλι, αλλά σε στενό εύρος διαπραγμάτευσης.

Η διολίσθηση του τίτλου της Εθνικής στις παρυφές του 1,10 ευρώ και η αδυναμία της Alpha να διασπάσει πειστικά ανοδικά τα επίπεδα του 1,40 ευρώ καθιστούν ως πιθανότερο σενάριο να δοκιμαστούν άμεσα στηρίξεις (το 1,20 - 1,21 ευρώ για την Alpha και τα επίπεδα του 1,07 - 1,09 ευρώ για την ΕΤΕ).

Την ίδια στιγμή, βέβαια, καθίσταται κοινός τόπος το αίτημα για αλλαγές στη δομή και στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης και παρότι φαίνεται δύσκολο να υπάρξουν εντυπωσιακές βελτιώσεις στους όρους (warrants, δύο ΑΜΚ κ.ά.) δείχνει πιθανό ότι η de facto παράταση στους χρόνους της ανακεφαλαιοποίησης θα γίνει και de jure.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v