XA: Φθηνότερα χαρτιά αλλά με… ρίσκο!

Οι μετοχές που επέστρεψαν στα επίπεδα Νοεμβρίου, οι θελκτικές τους αποτιμήσεις και η επιστροφή του ρίσκου. Η στάση των ξένων, κλειδί οι εξελίξεις στην Κύπρο. Ποιοι τίτλοι είναι διαπραγματεύσιμοι με ελκυστικό Ev/Ebitda.

XA: Φθηνότερα χαρτιά αλλά με… ρίσκο!
Φθηνότερα χαρτιά, αλλά με επιπλέον ρίσκο, διαθέτει πλέον η... βιτρίνα του Χ.Α., μετά το sell off που πυροδότησαν το μοντέλο κυπριακής διάσωσης και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί συμμετοχής των ανασφάλιστων καταθετών στο κόστος διάσωσης τραπεζών και σε άλλες χώρες.

Ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου, αρκετά blue chips τελούν υπό διαπραγμάτευση με δείκτη EV/EBITDA που δεν ξεπερνά τις 5 φορές, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες στο εξωτερικό υπερβαίνουν και τις 6,5 φορές, ενώ υπάρχουν μετοχές που κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερη πτώση από αυτήν του strip (σειράς) των ελληνικών ομολόγων.

Οι δείκτες δείχνουν ότι το Χ.Α. σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές είναι και πάλι φθηνότερο. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με τους τέσσερις τελευταίους μήνες είναι η επιστροφή του κινδύνου χώρας (country risk).

Ο εγκλωβισμός ελληνικών καταθέσεων στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα της Jumbo, και κυρίως το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ελλάδας φορτώνουν τα εγχώρια assets με κυπριακό κίνδυνο, στη χειρότερη μάλιστα χρονική συγκυρία, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα εισέρχεται σε σημείο καμπής.

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και ο σχεδιασμός Μπαρνιέ για τη συμμετοχή και των ανασφάλιστων καταθέσεων στο κόστος διάσωσης των τραπεζών αυξάνουν περισσότερο τον ελληνικό κίνδυνο.

Μέσα σε μερικές ημέρες η Ελλάδα έχασε «προίκα» που της είχε εξασφαλίσει η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου και φορτώθηκε και με το πρόσθετο ρίσκο του αν και πώς θα καταφέρει η Κύπρος να διαχειριστεί τη λύση μοντέλο, την οποία της επέβαλε ο σκληρός πυρήνας του ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πτώση των τελευταίων ημερών πρωταγωνίστησαν τα χαρτιά των ξένων. Ο Γ.Δ. καταγράφει από τις 28 Φεβρουαρίου πτώση 10,5%, το strip των ομολόγων 16%, ο 25άρης 14%, ενώ κάποιες μετοχές του, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Jumbo, ο Ελλάκτωρ, ο Μυτιληναίος, η ΕΧΑΕ, η Frigoglass και η Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 20% - 25%.

Αρκετά ξένα funds, που έγραφαν υψηλές αποδόσεις στο Χ.Α., έσπευσαν να μειώσουν την έκθεσή τους λόγω της αποστροφής κινδύνου που προκάλεσαν οι αποφάσεις για την Κύπρο και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. Μαζί τους και αρκετά εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενώ οι ιδιώτες έσπευσαν άρον-άρον να κλείσουν ανοικτές θέσεις ή προέβησαν σε κινήσεις stop-loss.


Κλειδί οι εξελίξεις στην Κύπρο

Το καυτό ερώτημα είναι αν στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς έχει ενσωματωθεί πλήρως η επιστροφή του ρίσκου χώρας.

Εκπρόσωποι ξένων hedge funds που έχτισαν τις βασικές τους θέσεις στο Χ.Α. πριν από τον Νοέμβριο και καταγράφουν ακόμη θετικές αποδόσεις εκτιμούν ότι κάπου εδώ η αγορά θα βρει μια νέα ισορροπία, με το βλέμμα, όμως, καρφωμένο στις εξελίξεις στην Κύπρο.

Αν η πολιτική ηγεσία της Κύπρου καταφέρει να διαχειριστεί τις κοινωνικές αντιδράσεις από το κούρεμα και η κατάσταση στη Μεγαλόνησο σταθεροποιηθεί, τότε η διόρθωση θα έχει ολοκληρωθεί και ο 25άρης θα έχει μπει σε ένα νέο κανάλι διακύμανσης, όπου το χαμηλό του ορίζεται στην περιοχή των 270-275 μονάδων και το υψηλό του στις 320 μονάδες.

Στην περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιοι, όπου επιταθεί η κυπριακή κρίση και εκτιμηθεί ότι οι συνέπειες για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες η διόρθωση μπορεί να οδηγήσει τον FTSE ASE 25 έως και τα χαμηλά των 250 - 255 μονάδων. Οποιαδήποτε κίνηση κάτω από αυτά τα επίπεδα και μέχρι τις 220-225 μονάδες θα πρέπει να είναι βραχύβια για να μη θεωρηθεί επισφράγισμα της επιστροφής του Χ.Α. στα πέτρινα χρόνια.


Οι μετοχές με ελκυστικό δείκτη Ev/EBITDA

Η επιστροφή στον Νοέμβριο του 2012, ωστόσο, δεν είναι καθολική για τα blue chips. Οι μετοχές των εταιριών Coca Cola, Folli Follie, Μέτκα και ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, διαμορφώνονται από 17% έως 33% υψηλότερα από τα επίπεδά τους τον Νοέμβριο πέρυσι. Οι τίτλοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ που έχουν και βαρύνουσα σημασία στο ταμπλό του Χ.Α. βρίσκονται 10% υψηλότερα.

Η διόρθωση των τιμών επανέφερε και τους δείκτες EV/EBITDA σε πιο ελκυστικά επίπεδα. Ο τίτλος του ΟΤΕ για παράδειγμα επανήλθε σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 3 φορών τα EBITDA, ενώ ο κλάδος κινείται στις 4,5 φορές.

Η Μέτκα εμφανίζει δείκτη ev/ebitda 4 φορές για το 2013, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης είναι στις 6 φορές. Στην Jumbo, για την οποία το bail in της Κύπρου αποδεικνύεται επίπονο, το discount σε σχέση με τους ομοειδείς ευρωπαϊκούς τίτλους ανήλθε και πάλι στο 40%, όσο περίπου και για τη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Τέλος, για τη ΔΕΗ, η πτώση επανέφερε το discount, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς τίτλους στο 20% σε όρους EV/EBITDA, ενώ για τον ΟΠΑΠ, παρά το γεγονός ότι η μετοχή δεν σημείωσε πτώση, το discount παρέμεινε στο 17%.

Οι τίτλοι των εταιριών Coca Cola, Motor Oil, Τιτάν και ΕΧΑΕ, που είχαν φθάσει να είναι διαπραγματεύσιμοι πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, κινούνται μετά τη διόρθωση σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Αν το μικρό discount απεικονίζει την αύξηση κινδύνου στις ελληνικές μετοχές θα φανεί σύντομα.

Σε όρους EV/EBITDA για το 2013, η Coca Cola 3e εμφανίζει discount 3%, η FF Group πλέον κινείται με premium, η Motor Oil εμφανίζει discount 6%, ενώ τα ΕΛΠΕ premium 15% κι ο Τιτάνας διαμορφώνεται με premium 30%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η μετοχή των ΣΩΛΚ που έχει ειδικό βάρος στα midcaps με πτώση 24% τον Μάρτιο είναι διαπραγματεύσιμη με 8 φορές τα EBITDA, ο Σαράντης με 7,5 φορές και ο Φουρλής με 11 φορές.


*Αναλυτικός πίνακας με τις μετοχές με ελκυστικό δείκτη EV/EBITDA δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v