Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι παίζεται τώρα με τις τραπεζικές μετοχές

Εξαιρετικά εύθραυστο παραμένει το κλίμα στο Χρηματιστήριο. Μόνιμο θέμα... ανησυχίας, τα νεότερα από την αξιολόγηση. Στο κάδρο εισέρχεται πλέον και η Σύνοδος Κορυφής. Τα τεχνικά κρίσιμα σημεία για τον Γενικό Δείκτη. H εικόνα στον FT 25 και στις τράπεζες.

Μετά από μια συνεδρίαση όπως αυτής της 15/2 Φεβρουαρίου με 7,5% άνοδο στο Γενικό Δείκτη και 25% στον τραπεζικό, κάποιας μορφής profit taking μάλλον ήταν αναμενόμενη εξέλιξη στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο ήπιος σχετικά χαρακτήρας της δεν προκάλεσε ανησυχίες στους προχθεσινούς αγοραστές. Από την άλλη βέβαια, στη χθεσινή συνεδρίαση, όλες οι προσπάθειες που έγιναν ενδοσυνεδριακά για να περάσει η αγορά σε θετικό πρόσημο δεν είχαν επιτυχία.

Πρωταγωνιστές στη συνεδρίαση ήταν και πάλι οι τραπεζικές μετοχές, με διαφοροποίηση ωστόσο στις επιμέρους συμπεριφορές: η Alpha Bank βρέθηκε γρήγορα με ισχυρές πιέσεις, η ΕΤΕ είχε ουδέτερη συμπεριφορά, ενώ η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισαν με σημαντικά κέρδη, που ενδοσυνεδριακά ανήλθαν και πάνω από 10% παρότι βρέθηκαν και σε αρνητικό έδαφος στη διάρκεια της ημέρας.

Το κλίμα στην αγορά παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο και εκτός από το μόνιμο θέμα της αξιολόγησης, στο κάδρο εισέρχεται και η Σύνοδος Κορυφής που ακολουθεί. Όπως περίπου ισχύει και στα Eurogroup, οποιαδήποτε θετική, ή αρνητική εξέλιξη, ή φημολογία μπορεί να προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η πορεία των τραπεζικών μετοχών συνολικά στην Ευρώπη. Η πίεση στις ευρωπαϊκές μετοχές από τις αρχές του έτους ανήλθαν στο 30% στον δείκτη Stoxx 600 Banks και σε επιμέρους μετοχές το 45%-50% και αυτό το sell-off επηρέασε και τις εγχώριες τραπεζικές αξίες. Από την άλλη, ο δείκτης Stoxx 600 Banks φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, η οποία αν εδραιωθεί και συνεχιστεί, θα επηρεάσει θετικά και το εσωτερικό μέτωπο.

Ο βασικός δείκτης διατηρεί την ελαφρώς «αισιόδοξη» τροχιά του όσο παραμένει πάνω από τις 470 μονάδες, ενώ η πρώτη του αντίσταση είναι οι 491 μονάδες, που αποδείχθηκαν δύσκολο όριο τόσο χθες όσο και προχθές.

Υψηλότερα, το σημείο των 519 μονάδων αποτελεί για πολλούς εκείνο που θα κρίνει και την πορεία αυτής της ανοδικής αντίδρασης προς τις 550/560 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αντίστοιχα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η στήριξη είναι στις 122/125 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 135 μονάδες, στις 145 μονάδες και στις 155 μονάδες.

Χωρίς τα τεχνικά σημεία να είναι ακόμα ισχυρά πεδία αναφοράς στήριξης και αντίστασης, τα επίπεδα με σημασία στον τραπεζικό δείκτη είναι το χθεσινό υψηλό στις 33 μονάδες και παραπάνω στις 38,5 μονάδες, με στήριξη στις 24 μονάδες και στις 20 μονάδες.

Από τα πρόσφατα χαμηλά του ο τραπεζικός δείκτης απέχει 72% και το μεγαλύτερο ριμπάουντ έχει σημειώσει η Πειραιώς με 97% και ακολουθούν η ΕΤΕ και η Eurobank με 85%, ενώ η Alpha Bank αρκετά μικρότερη αντίδραση με 59%.

Στις τέσσερεις τράπεζες τα πιθανά επίπεδα με σημασία είναι:

ΕΤΕ: Υψηλότερα τα 0,22 ευρώ και 0,25 ευρώ και χαμηλότερα το 0,16 ευρώ.

Alpha Bank: Υψηλότερα τα 1,60 ευρώ και 1,80 ευρώ ενώ χαμηλότερα τα 1,40 ευρώ και 1,20 ευρώ.

Eurobank: Υψηλότερα το 0,52 ευρώ και χαμηλότερα το 0,35 ευρώ.

Πειραιώς: Εκτός από το 0,142 ευρώ, υψηλότερα είναι τα 0,156 ευρώ και 0,17 ευρώ, ενώ χαμηλότερα τα 0,119 ευρώ και 0,09 ευρώ.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v