Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζαλίζουν» το ΧΑ τα απανωτά rebalancing

Οι προσδοκίες από το Roadshow και οι αρρυθμίες στην αγορά. Πώς επηρεάζουν οι αναδιαρθρώσεις δεικτών και γιατί αποτελεί κλειδί το «triple witching». Ποιες εισηγμένες «πρωταγωνιστούν» στα ραντεβού με τα ξένα funds. Ποιοι επιχειρηματίες πήγαν... Λονδίνο.

«Ζαλίζουν» το ΧΑ τα απανωτά rebalancing

Χαμηλότερα των προσδοκιών εξακολουθούν να διαμορφώνονται οι τιμές των μετοχών στο Χ.Α., παρά την εμφανή χθεσινή προσπάθεια των αγοραστών να ωθήσουν το Γενικό Δείκτη κοντά στις πρώτες σημαντικές τεχνικές περιοχές και με αυξημένες συναλλαγές πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Η αγορά δεν εμφανίζει τη δυναμική των προηγούμενων μηνών. Ο Γ.Δ. έχοντας χάσει τις 1.150 μονάδες και με την τεχνική του εικόνα τραυματισμένη βρίσκεται σε αναζήτηση στόχων. Η δυσκολία στην αγορά να κινηθεί υψηλότερα είναι έκδηλη, αφού, σε μεγάλο βαθμό, οι τιμές των μετοχών που έχουν βάλει πλάτη σε όλη την κίνηση βρίσκονται πλέον σε κρίσιμα επίπεδα.

Η εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι επίσης ενδεικτική, αφού η υποχώρηση έως και τις 360 μονάδες φόβισε αρκετούς επενδυτές, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης κινείται γύρω-γύρω από τις 150 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών, παρά τα επιμέρους πυροτεχνήματά του, δεν έχει τη δύναμη να ηγηθεί της αγοράς, δημιουργώντας μάλιστα πίεση και στα μη τραπεζικά χαρτιά.

Βραχυπρόθεσμα, ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο στην αγορά είναι πως, παρότι υπάρχει έντονη κινητικότητα σε διαφορετικά επίπεδα με αφορμή μια σειρά γεγονότων και αλλαγών, είναι εμφανής η έλλειψη καταλύτη που θα έδινε το έναυσμα και το στίγμα για θετικότερο κλίμα και θα έφτιαχνε την ψυχολογία στην αγορά.

Τα καυτά θέματα για το Χ.Α. είναι το roadshow των εισηγμένων στο Λονδίνο, η ανακατάταξη της αγοράς σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη στους παγκόσμιους δείκτες της S&P Global BMI, η αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's κατά μία βαθμίδα, η προσθήκη των Alpha Bank και Eurobank στο δείκτη STOXX Eastern Europe 50 αλλά κι η προσθήκη της Eurobank στον STOXX Europe 600 - όλες τις αλλαγές στους δείκτες έχουν τελική ημερομηνία την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον και ο ΟΠΑΠ θα προστεθεί στον δείκτη FTSE All World στη θέση των ΕΛ.ΠΕ., κι οι εισροές εκτιμώνται στα 5,5 εκατ. μετοχές.

Ακόμα πιο περίεργο είναι ότι όλα τα παραπάνω συμπίπτουν χρονικά με το αυριανό triple witching στην αγορά των παραγώγων, περίοδο που πάντοτε εμφανίζει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας σε Β από Β- από τη Standard & Poor's και η ανακατάταξη της χώρας στις αναδυόμενες αγορές από μια άλλη εταιρεία του ομίλου McGraw Hill Financial, την S&P Global BMI, τελικά βάρυνε ακόμα περισσότερο την εικόνα λόγω του profit taking που προκάλεσε.

Ωστόσο η συνεδρίαση της Παρασκευής, εκτός από το triple witching, θα είναι κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια λόγω του ότι με τόσες αλλαγές που θα γίνουν σε τόσο διαφορετικούς επενδυτικούς δείκτες θα υπάρξει rebalancing σε θέσεις στη διάρκειά της με σημαντικά πακέτα από τους ξένους επενδυτές.

Ταυτόχρονα, το προγραμματισμένο roadshow στο Λονδίνο μπορεί να συγκεντρώνει ρεκόρ συναντήσεων, ωστόσο, όπως και τις προηγούμενες φορές, δεν μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ανατρέψει την κατάσταση στην αγορά.

Στον αντίποδα βέβαια, η εικόνα, πέραν της όποιας βραχυπρόθεσμης κίνησης, θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από τις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις που παραμένουν αναλλοίωτες και δεν είναι άλλες από τα επικείμενα stress tests των τραπεζών (τα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου), η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στους επόμενους μήνες) αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο την προεδρική εκλογή.

Η επάνοδος της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία παραμένει και μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά ενισχύεται, αφού τελικά η προεδρική εκλογή και οι 180 ψήφοι φαίνεται πολύ δύσκολο εγχείρημα για την κυβέρνηση, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες που φαίνεται να επικρατούν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Τέλος, για τους ξένους οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη και τελευταία αξιολόγηση της τρόικας είναι ίσως το κλειδί. Εκτιμούν ότι θα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που θα γίνει και πάλι σίριαλ και μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του ελληνικού προγράμματος, αφού τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο εκτός από περίπλοκα, καθίστανται και πιο ευαίσθητα, με τις πολιτικές συνθήκες που έχουν διαφοροποιηθεί.

Τα πρώτα μηνύματα από το roadshow

Εν τω μεταξύ υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΧΑΕ, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ έκαναν χθες το απόγευμα το άνοιγμα του 9ου roadshow που διοργανώνει το Χ.Α. στο Λονδίνο, με τα πρώτα one to one meetings με εκπροσώπους διεθνών funds.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις στελεχών εισηγμένων και ξένων διαχειριστών ξεπερνούν τις 1.000 και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και ο ΟΠΑΠ έχουν κλείσει τα περισσότερα ραντεβού.

Υψηλή η εκπροσώπηση όλων των εταιρειών: Π. Χατζησωτηρίου (Εθνική Τράπεζα), Γ. Πουλόπουλος και Ηλίας Λεκκός (Τράπεζα Πειραιώς), Χ. Κοκολογιάννης και Π. Κατσούλας (Eurobank), Β. Ψάλτης και Λαζ. Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank), Ιωάννης Γαμβρίλλης (Attica Bank), Kamil Ziegler και Μichael Houst (ΟΠΑΠ), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Μυτιληναίος - Μέτκα), Γ. Κουτσολιούτσος (Folli Follie), K. Aντωνόπουλος (Intralot), Aν. Καλλιτσάντσης (Eλλ. Τεχνοδομική Ανεμος - Ελλάκτωρ), Σωκράτης Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ), Χαρ. Μαζαράκης (ΟΤE), Eυτ. Βασιλάκης (Aegean), Π. Τζαννετάκης (Motor Oil), Ευθ. Μπουλούτας (ΜΙG), I. Κωστόπουλος (Ελληνικά Πετρέλαια), Αρ. Ζερβός (ΔΕΗ), Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ Τέρνα - Τέρνα Ενεργειακή), Οδ. Αθανασίου (Lamda Development).

Σήμερα το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστήριο Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης μίλησε στο Bloomberg, ενώ το μεσημέρι θα ακολουθήσουν ομιλίες του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζανιά.

Ρεκόρ πάντως καταγράφεται στον αριθμό των fund managers που δίνουν το "παρών" στο Λονδίνο. 195 ξένοι διαχειριστές εκπροσωπούν 120 διεθνή funds, μεταξύ αυτών: JP Morgan, Capital York, Marathon, Centaurus, East Capital, Wellington, Hermitage Capital, Orange Capital, Millenium, Argonaut, Spinnaker Capital, Stone Lion Capital, UBS, Perry Capital, Renaissance AM.

Τα επικείμενα stress tests, οι εκτιμήσεις για κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών κι ο πολιτικός κίνδυνος είναι ήδη τα πρώτα ερωτήματα που θέτουν οι εκπρόσωποι των διεθνών οίκων στους Έλληνες παριστάμενους.

Επίσης, οι μακροοικονομικές εξελίξεις που αφορούν την εγχώρια οικονομία περιλαμβάνονται ψηλά στην ατζέντα των παρευρισκομένων, ενώ συγκεκριμένες ερωτήσεις τίθενται ήδη για το ενδεχόμενο δημιουργίας ομολόγων έργων υποδομών.

Σήμερα πρόκειται να γίνει συνάντηση στελεχών της ΕΧΑΕ με εκπροσώπους του διεθνούς οίκου FTSE σχετικά με την επικείμενη απόφαση του οίκου περί αξιολόγησης της εγχώριας αγοράς.

Αύριο Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα μιλήσει στο Bloomberg αφού θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των κατ' ιδίαν συναντήσεων εισηγμένων και ξένων διαχειριστών.

Παρόντες στο ελληνικό διήμερο, τέλος, θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος καθώς και ο πρόεδρος αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Εμμ. Κονδύλης και Πασχ. Μπουχώρης. Σε ειδικό πάνελ θα γίνει συζήτηση για την αγορά ομολόγων έργων υποδομής με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΡwC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v