Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά σε ΥΠΟΙΚ: Ανοίξτε ειδικό λογαριασμό

Έως τον Ιανουάριο ο πρώτος γύρος προστίμων για τις παράνομες πρακτικές short selling στις τράπεζες. Επιστολή Μποτόπουλου στον Γκίκα Χαρδούβελη για τα πρόστιμα σε ξένους οίκους. Τι προτείνει η Κεφαλαιαγορά.

Κεφαλαιαγορά σε ΥΠΟΙΚ: Ανοίξτε ειδικό λογαριασμό

Άμεση λύση στο θέμα είσπραξης προστίμων που επιβάλλει σε αλλοδαπά πρόσωπα (τα οποία στερούνται ΑΦΜ) θέτει με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος (φωτό), επιβεβαιώνοντας παράλληλα την έλευση σημαντικών προστίμων για παράνομο short selling στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στην επιστολή τονίζεται το επείγον του θέματος δεδομένου ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά σημαντικές υποθέσεις διενέργειας ανοικτών πωλήσεων κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων και η ως άνω διερεύνηση είναι ιδιαιτέρως πιθανό να καταλήξει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στην επιβολή προστίμων σε βάρος αρκετών αλλοδαπών νομικών προσώπων».

Η μη ύπαρξη φορολογικών στοιχείων στις περιπτώσεις των αλλοδαπών προσώπων καθιστά αδύνατη τη βεβαίωση των επιβληθέντων προστίμων από τις εκάστοτε ΔΟΥ. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Ε.Κ. προτείνει να διατεθεί ένας λογαριασμός του υπουργείου Οικονομικών, στον οποίο θα μπορούν να εμβάζονται τα σχετικά πρόστιμα.

Επιπρόσθετα, προτείνεται να οριστεί μία διεύθυνση του υπουργείου ως αρμόδια για την παρακολούθηση αυτών των ροών καθώς και του εν λόγω (ειδικού) λογαριασμού, την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ενημερώνει για τα επιβληθέντα πρόστιμα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που δε διαθέτουν φορολογικά στοιχεία στην Ελλάδα.

Συγχρόνως, κοινοποιώντας τα πρόστιμα στους αποδέκτες, θα τους ενημερώνει και για το ΙΒΑΝ του λογαριασμού.

Για το θέμα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις το 2009 και το 2012 στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή στελεχών από τους εμπλεκόμενους φορείς (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Πολιτικής, TAXIS, Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, Διεύθυνση Μητρώου του Υπουργείου Οικονομικών και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μποτόπουλος ανακοίνωσε την ύπαρξη περίπου 150 ύποπτων πράξεων short selling στις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών και είχε κάνει λόγο για επιβολή του πρώτου γύρου προστίμων το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2015. Μάλιστα, είχε σημειώσει πως η πρώτη περίπτωση θα αφορά τη λιγότερο επιβαρυμένη από παραβάσεις υπόθεση. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς και τα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v