Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά: Eρχονται «καμπάνες» για παράνομο short selling

Εκατόν πενήντα υποθέσεις στο στόχαστρο. Τι εξετάζεται. Υπέρ ξεκαθαρίσματος του ταμπλό ο Κ. Μποτόπουλος. Σημάδια κατανόησης από τρόικα για τα θέματα της αγοράς. Πιέζει η Αθήνα για τον «επαγγελματία επενδυτή».

Κεφαλαιαγορά: Eρχονται «καμπάνες» για παράνομο short selling
Πρόστιμα για τα πρώτα ευρήματα παραβίασης του κανονισμού περί short selling -για συναλλαγές επί τραπεζικών μετοχών- θα επιβάλει τον Ιανουάριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος, δήλωσε πως εξετάζονται ως ύποπτες συνολικά 150 περιπτώσεις οι οποίες αφορούν πράξεις ξένων θεσμικών επενδυτών, καλύπτουν συναλλαγές και των 4 τραπεζών και ενέχουν υπόνοιες για μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας του short selling.

Τα πρώτα πρόστιμα αφορούν στις συναλλαγές μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και πρόκειται για την υπόθεση με τις λιγότερες (σε αριθμό) ύποπτες συναλλαγές και για αυτό ο σχετικός έλεγχος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Όλες οι συναλλαγές που εξετάζονται για παραβιάσεις των διατάξεων του κανονισμού περί short selling πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Ο κ. Μποτόπουλος τάχθηκε επίσης υπέρ ενός ξεκαθαρίσματος του χρηματιστηριακού ταμπλό το οποίο σε αυτήν τη φάση θα πρέπει να αφορά περιπτώσεις εταιριών που πλέον δεν έχουν καμία δραστηριότητα.

Αναφερόμενος στα φορολογικά θέματα επανέλαβε ότι έχουν διαφανεί σημάδια κατανόησης από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας σχετικά με όλα τα κοινά ζητήματα που έχουν τεθεί από τους φορείς της αγοράς.

Ιδιαίτερη επιμονή από την ελληνική πλευρά εκφράζεται για την κατάργηση του όρου «επαγγελματία επενδύτη» καθώς φορείς της αγοράς ζητούν απαλοιφή του για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως χαρτοφυλακίου.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα χαμηλής εμπορευσιμότητας κάποιων μετοχών, ο πρόεδρος της Ε.Κ. ανακοίνωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο ελάχιστου καθημερινού όγκου συναλλαγών ώστε να διαφοροποιείται η τιμή κλεισίματος της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v