Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί βάρεσαν τα... νταούλια στο χρηματιστήριο

Πώς ανέγνωσαν hedge funds και μακροπρόθεσμοι επενδυτές τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Τα σημάδια για μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η ανησυχία για τις επιπτώσεις στις τράπεζες. Οι δηλώσεις υπουργών που φόβισαν.

Γιατί βάρεσαν τα... νταούλια στο χρηματιστήριο

Με αρρυθμίες υποδέχθηκε η αγορά την... για πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση της χώρας καθώς την αρχική αμηχανία για τη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες τη διαδέχθηκαν ακραίες αρνητικές αντιδράσεις στις πρώτες δηλώσεις κορυφαίων υπουργών.

Μέσα σε μόλις τρεις συνεδριάσεις μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμφωνία Τσίπρα - Καμένου ο Γενικός Δείκτης έχασε 15,39%, με τον FTSE 25 να καταγράφει πτώση 21,2% και το δείκτη των Τραπεζών να πρωταγωνιστεί με απώλειες 43,81%.

Βασικοί πωλητές των τελευταίων τριών συνεδριάσεων είναι όσα εκ των hedge funds πόνταραν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε εκλογικό αποτέλεσμα που θα «υποχρέωνε» το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας με κάποια από τα μικρότερα κόμματα της Βουλής.

Παρότι η εκτίμησή τους επιβεβαιώθηκε έστω και οριακά, η συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ άλλαξε άρδην την εικόνα. «Τα hedge funds αιφνιδιάστηκαν» σημειώνει στο Euro2day.gr στέλεχος πωλήσεων μεγάλης χρηματιστηριακής καθώς εκτιμούσαν ότι θα υπήρχε συνεργασία με το Ποτάμι ή με κάποια από τα μικρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ).

Την αρχική αμηχανία διαδέχθηκε προβληματισμός όταν οι διαχειριστές συνειδητοποίησαν σύμφωνα με τον ίδιο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «είναι η δεξιά αντανάκλαση του ΣΥΡΙΖΑ» όσον αφορά στη ρητορική τους για το κούρεμα του χρέους και τις σχέσεις με την Ευρώπη.

Το γεγονός, δε, ότι η πρώτη πράξη της νεοπαγούς κυβέρνησης ήταν η διαφοροποίησή της στην προειδοποίηση που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία επέτεινε τις ανησυχίες, καθώς αναγνώσθηκε ως προάγγελος της σύγκρουσης με την Ευρώπη για το θέμα του χρέους.

Ακόμη περισσότερο φόβισε το πρώτο στίγμα του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη ο οποίος δήλωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει «να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο» των πακέτων διάσωσης και του δανεισμού.

Η δήλωση αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο χρηματιστηριακής στην επιδείνωση του κλίματος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μια και επιβεβαίωσε την αίσθηση ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια δύσκολη διαπραγμάτευση που πιθανώς να τραβήξει ως τον Ιούλιο.

«Αν εδραιωθεί η αίσθηση ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύμηνη διαπραγμάτευση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, τότε απουσία ορατού καταλύτη η αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται» τονίζει ο ίδιος, συνιστώντας υπομονή σε όσους μακροπρόθεσμους επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες εισόδου στο Χ.Α.

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη και ο τρόπος που τις ανέγνωσε η αγορά έπληξαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τον τραπεζικό τομέα. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις σε αυτόν από μια σκληρή και πολύμηνη διαπραγμάτευση πυροδότησε πωλήσεις όχι μόνο από hedge funds αλλά και από μακροπρόθεσμου ορίζοντα ξένους επενδυτές που αγόραζαν επιλεκτικά από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών από μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές αποτελούν και το πλέον ανησυχητικό δείγμα της μετεκλογικής συμπεριφοράς στο Χ.Α., καθώς, σύμφωνα με στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, σχετίζονται με την αντίληψη ότι η παράταση της αβεβαιότητας θα προκαλέσει υπολογίσιμο πλήγμα στην υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση στην οποία θα βρεθούν οι τράπεζες στο stress test του 2015-16.

Ήδη η εκροή καταθέσεων, παρότι ελεγχόμενη, κινείται τον Ιανουάριο με σημαντικά αυξημένο ρυθμό σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ η αναγκαστική προσφυγή στον ELA για τρεις συστημικές τράπεζες (σ.σ.: η Εθνική δεν είχε ενεργοποιήσει την παραπάνω δυνατότητα μέχρι χθες) πιέζει το κόστος χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή έχουν παγώσει οι αιτήσεις για ρύθμιση δανείων, ενώ πάγωσαν ήδη από το Δεκέμβριο κι οι νέες χορηγήσεις δανείων.

Οι ανησυχίες εντείνονται από την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει την παρουσία του Δημοσίου στις τράπεζες και βεβαίως από τα σενάρια για αντικατάσταση των υφιστάμενων διοικήσεων με πρόσωπα που δεν έχουν πείρα στην άσκηση management.

Τέλος, ρόλο στο χθεσινό κρεσέντο των πωλήσεων έπαιξαν και οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών.

Μέσα σε μερικές ώρες οι ξένοι επενδυτές έμαθαν ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ (δηλώσεις Δρίτσα και Λαφαζάνη), να επαναπροσλάβει υπαλλήλους πανεπιστημίων, σχολικούς φύλακες καθηγητές μέσης εκπαίδευσης των οποίων οι ειδικότητες έχουν καταργηθεί και να ανακαλέσει όλες τις πράξεις διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v