Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαφαζάνης: Τέρμα η τρόικα και οι ιδιωτικοποιήσεις στο υπουργείο

Στο Δημόσιο επιστρέφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ «παγώνει» η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Για σταδιακή κατάργηση μνημονιακών νόμων μιλά ο Λαφαζάνης. Οι θέσεις για ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ και έρευνες πετρελαίου.

Λαφαζάνης: Τέρμα η τρόικα και οι ιδιωτικοποιήσεις στο υπουργείο

Σταδιακή κατάργηση των μνημονιακών νόμων μαζί με κατάργηση κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης ενεργειακής εταιρείας προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό του Γιάννη Μανιάτη.

Ο νέος υπουργός, χαρακτηρίζοντας υπερυπουργείο το νέο χαρτοφυλάκιο, υποσχέθηκε νέα εποχή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, βασισμένη ωστόσο σε όσα το κόμμα του έχει εξαγγείλει και για τα οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, από σήμερα τελειώνουν δύο πράγματα στο υπουργείο: η τρόικα και τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, οι οποίοι σταδιακά αλλά πολύ σύντομα θα ακυρωθούν. Επίσης, τέλος στη διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και κάθε άλλης ενεργειακής εταιρείας, ονομάζοντας συγκεκριμένα τον ΑΔΜΗΕ, ο διαγωνισμός για την πώληση του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με εκδηλωμένο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες της Ιταλίας, του Βελγίου και του Καναδά.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, προανήγγειλε επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών τους που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ όπως είπε το Δημόσιο πλέον θα ασκεί τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τη συμμετοχή του στο ποσοστό αυτό.

Επίσης, μίλησε για πάταξη του λαθρεμπορίου, για στήριξη των ΑΠΕ και κυρίως των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών φωτοβολταϊκών, ενώ επιβεβαίωσε και τη στροφή που θα επιχειρήσει η νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή διπλωματία, με σαφή προσανατολισμό στη Ρωσία.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη χθεσινή παρέμβαση της κυβέρνησης στην Κομισιόν για τις κυρώσεις στη Ρωσία, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης ότι στον ενεργειακό τομέα οι διεθνείς σχέσεις θα γίνουν πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Θα λειτουργούν, δε, αποκλειστικά υπέρ του Δημόσιου, του Εθνικού και του Αναπτυξιακού συμφέροντος.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε προς όφελος της χώρας και για την μείωση του ενεργειακού κόστους», είπε.

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης κράτησε κλειστά τα χαρτιά, αν και ερωτήθηκε, για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με δεδομένο ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή τυπικά έχει οριστικοποιηθεί και απλώς αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν εάν και εφόσον δοθεί, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσει εν όψει της κατάθεσης προσφορών από πετρελαϊκές εταιρείες για την πραγματοποίηση ερευνών στην περιοχή Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου.

Ας σημειωθεί ότι οι προσφορές αυτές αναμένονται να κατατεθούν στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ευνοούσε άλλου τύπου συμβάσεις έναντι αυτών που πρότεινε η προηγούμενη κυβέρνησης.

Σε ερωτήσεις για την δωρεάν ηλεκτροδότηση σε 300.000 νοικοκυριά κ.λπ, είπε ότι προβλέπεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.

Gabriel: Μην κάνετε «μονομερείς ενέργειες» στις ιδιωτικοποιήσεις

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να συζητά θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ προτού κάνει ανακοινώσεις, δήλωσε ρητά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Γερμανίας Sigmar Gabriel, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Δεν γίνεται τα πράγματα που δεν θέλει να κάνει η Ελλάδα να μετακινούνται στους φορολογούμενους και τους εργοδότες των γειτονικών χωρών», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος, ο κ. Gabriel δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν φαντάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Είναι σαφές ότι πρέπει να στοχεύουμε στην παραμονή της Ελλάδας εντός ευρωζώνης. Είναι όμως,επίσης σαφές ότι χρειάζεται να είμαστε δίκαιοι με το δικό μας λαό και με τα άλλα κράτη της ευρωζώνης» τόνισε.

«Οι πολίτες των άλλων χωρών της ευρωζώνης έχουν δικαίωμα να δουν ότι τηρούνται οι συμφωνίες που συνδέονται με δικές τους πράξεις αλληλεγγύης. Κάθε χώρα στην Ευρώπη έχει τη δική της ιστορία και δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτή με νέες εκλογές. Για αυτό ελπίζουμε σε δίκαιες συζητήσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση με στόχο την τήρηση των τρεχουσών συμφωνιών» επεσήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος που είναι επίσης αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος μετάδοσης όπως υπήρχε προ διετίας. Είναι σαφώς καλύτερα» και συμπλήρωσε: «Όλες οι αποφάσεις των τελευταίων ετών για τραπεζική ένωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δείχνουν ότι δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούμε όπως τότε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v