Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κλειδί» για τις εξελίξεις η διάσπαση των 700 μονάδων

Ποιο σενάριο θα «αναστατώσει» τους... σορτάκηδες. Οι μετοχές που λειτούργησαν ως λοκομοτίβες στην άνοδο του Γενικού Δείκτη προς τις 680 μονάδες. Kρίσιμη στήριξη στην περιοχή των 630-635. Η τεχνική εικόνα για FT 25 και τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: «Κλειδί» για τις εξελίξεις η διάσπαση των 700 μονάδων

Η αγορά δεν χρειάστηκε τελικά τη στήριξη των 630 μονάδων αφού με αρωγούς την Εθνική Τράπεζα και τη μετοχή του ΟΤΕ, που σημείωσαν κέρδη 53% και 15% την εβδομάδα, μπόρεσε να κινηθεί προς την αντίσταση των 680 μονάδων.

Με μικρή αύξηση στις συναλλαγές, κυρίως λόγω της ΕΤΕ, ο βασικός δείκτης της αγοράς μετοχών ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πρώτη αντίστασή του στις 680 μονάδες, με βασικό ζητούμενο την υπέρβαση του τοπικού υψηλού των 703 μονάδων, για να μπορέσει να αμφισβητήσει τη μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση.

Το κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά για την Εθνική Τράπεζα την προηγούμενη Πέμπτη 1/10, σε συνδυασμό με την άνοδο κατά 45% για τη θυγατρική της Finansbank, δραστηριοποίησε άμεσα αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή, η οποία έχει διαφοροποιηθεί εκ νέου από τις άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές.

Συνολικά όμως η εβδομάδα για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν άκρως θετική, με μοναδική παραφωνία τη μικρή πτώση της Motor Oil κατά 1,7%, προερχόμενη βέβαια από άνοδο 20% στο διάστημα μηνός.

Στο θετικό σενάριο, αν η αγορά μπορέσει να κινηθεί πάνω από τις 680 μονάδες και «δει» μια καθαρή διάσπαση των 703 μονάδων, τότε θα προκληθεί σημαντική «αναστάτωση» στο στρατόπεδο των short.

Τα επόμενα βήματα είναι οι 715 μονάδες και έπειτα αρκετά υψηλότερα, οι 750 μονάδες.

Διάγραμμα Γενικού Δείκτη

Στον αντίποδα, οι στηρίξεις στην αγορά τοποθετούνται στα διαστήματα των 666 μονάδων και των 650 μονάδων στο ημερήσιο διάγραμμα, ενώ κομβική παραμένει η στήριξη των 630/635 μονάδων. Τυχόν διάσπασή της θα ανοίξει τον δρόμο για τις 615 μονάδες και πάλι έπειτα προς τα πρόσφατα χαμηλά στις 563 μονάδες περίπου.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η κίνηση ως τη στήριξη στις 185 μονάδες (Παρασκευή 2/10) επιβεβαίωσε τα ανακλαστικά της αγοράς. Πειστική κίνηση πάνω από τις 200 μονάδες μπορεί να δώσει ώθηση ως τις 212 μονάδες, υψηλά και στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.

Σε μικρότερο time frame, υπάρχει ωστόσο και το επίπεδο των 180 μονάδων, που μπορεί να θεωρηθεί μια ενδιάμεση, ισχνή, περιοχή στήριξης. Ζώνη άμυνας πριν το χαμηλό του δείκτη στις 162 μονάδες της 24ης Αυγούστου είναι και οι 172 μονάδες.

Διάγραμμα FT25

Τέλος, για τον τραπεζικό δείκτη, η αντίδραση ξεκίνησε και πάλι από τα χαμηλά των 155/160 μονάδων στις 2/10 και η πρώτη αντίσταση τοποθετείται στις 220 μονάδες και έπειτα στις 250 μονάδες.

Απώτερος στόχος είναι στο πρόσφατο τοπικό υψηλό των 330 μονάδων, αν και εφόσον η ειδησιογραφία από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης είναι ευνοϊκή. Κίνηση χαμηλότερα από τις 180 μονάδες θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο το ιστορικό χαμηλό και αυτή τη φορά ίσως να μην μπορέσει να κρατήσει το momentum των πωλητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v