Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο «ψυγείο» το story έγκαιρης αξιολόγησης

Η εκτίμηση ότι θα πάει ως τον Μάιο η διαπραγμάτευση και πώς οδηγεί σε ρευστοποιήσεις θέσεων. Οι τεχνικοί παράγοντες που επιτείνουν την πίεση. Ζορίζονται οι διαχειριστές που έβαλαν λεφτά στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

ΧΑ: Στο «ψυγείο» το story έγκαιρης αξιολόγησης

Το τέλος των προσδοκιών ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια γρήγορη θετική αξιολόγηση και επομένως ζωντανό το story σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας και επιστροφής των τραπεζών σε κερδοφορία, αποτυπώνουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι αγορές μετοχών και ομολόγων.

Μόλις μερικές ώρες μετά την άφιξη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα και την έναρξη της διαπραγμάτευσης, εδραιώθηκε στην επενδυτική κοινότητα η αντίληψη ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση, τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, πλην αυτών που αφορούν στο αποτελεσματικότερο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ανεπίσημες ενημερώσεις ξένων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στους πελάτες τους, ενσωματώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήσεις για παράταση της διαπραγμάτευσης ως και τον Μάιο. Άλλωστε μέχρι τον Ιούλιο η χώρα δεν πιέζεται ιδιαίτερα από εξωτερικές πληρωμές, κάτι που έχει αποδειχθεί ορόσημο, στο παρελθόν, για το πώς εξελίσσονται δύσκολες διαπραγματεύσεις, μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας.

Η αλλαγή εκτίμησης ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων προκαλεί σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, με βασικότερη όλων ότι το story που «πούλησαν» οι τράπεζες στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, μπαίνει προσωρινά στο ...ψυγείο.

Ξένοι και εγχώριοι επενδυτές που πόνταραν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του διμήνου Φεβρουαρίου- Μαρτίου σπεύδουν να μειώσουν θέσεις, ακολουθώντας την τακτική «πουλάμε τώρα και θα επαναξιολογήσουμε το αν θα ενισχύσουμε θέσεις όταν διαφανεί ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ο επιπλέον χρόνος δύο μηνών είναι, άλλωστε, μεγάλο διάστημα σε μια περίοδο έντονης νευρικότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τις προοπτικές των τραπεζών διεθνώς.

«Όταν η τάση, διεθνώς, είναι η μείωση θέσεων στις τράπεζες, οι ελληνικές θα μπορούσαν να επιδείξουν καλύτερη συμπεριφορά, μόνο αν συντηρούνταν οι προσδοκίες για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» σημειώνει επικεφαλής ανάλυσης. Οι εγχώριες τράπεζες, μετά τις επιτυχείς ΑΜΚ, διαπραγματευόταν με σχέση τιμής προς λογιστική αξία αισθητά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης.

Τώρα που η Deutsche Bank διαπραγματεύεται 0,3 φορές τη λογιστική της αξία, είναι λογικό, σύμφωνα με τον ίδιο, απουσία καταλύτη να αναπροσαρμοσθεί χαμηλότερα και η αποτίμηση των εγχώριων τραπεζών.

Οι σημαντικές εκροές κεφαλαίων από Αμοιβαία Κεφάλαια και οι απώλειες που καταγράφουν τα hedge funds, διεθνώς, αποτελούν έναν επιπλέον μοχλό πίεσης, όπως βέβαια και η ρηχότητα της αγοράς.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι πρόσφατες ΑΜΚ καλύφθηκαν σε σημαντικό βαθμό από ένα μικρό πυρήνα 50-60 funds. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον ακόμη και μικρές πωλήσεις πιέζουν τις αποτιμήσεις αισθητά χαμηλότερα.

Τέλος η διάψευση των προσδοκιών για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ζορίζει ήδη όσους διαχειριστές κεφαλαίων έπεισαν τις επενδυτικές επιτροπές να βάλουν λεφτά στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Το ύψος των απωλειών είναι ήδη σημαντικό και σε αρκετές περιπτώσεις προστίθεται στις ζημιές που έγραψαν πέρσι από τις θέσεις που κατείχαν στις τράπεζες πριν τις πρόσφατες ΑΜΚ.

Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών που επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την Αθήνα και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και υπουργούς, έφυγαν προβληματισμένοι, όπως κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων για το αν η εικόνα αισιοδοξίας που είχε η ελληνική πλευρά ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Οι επαφές που είχαν τις τελευταίες ώρες με κύκλους των Θεσμών επιβεβαίωσαν τις επιφυλάξεις τους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v