Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2016

Tips από τα ραντεβού των μεγαλοεπενδυτών στην Αθήνα

Tips από τα ραντεβού των μεγαλοεπενδυτών στην Αθήνα

Το βράδυ της Παρασκευής, 29 Ιανουαρίου, ήταν όλοι πιο χαλαροί.

Οι μεγαλοεπενδυτές επειδή είχαν λάβει από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο τη διαβεβαίωση ότι έως τον Μάρτιο, η αξιολόγηση θα κλείσει.

Οι τραπεζίτες και επιχειρηματίες επειδή οι επισκέψεις των επικεφαλής Fairfax και Paulson and Co, αλλά και στελεχών των WL Ross and Co, Capital, Wellington, Schroder's κ.ά. πήγαν καλά.

Στο δείπνο που παρέθεσε η διοίκηση της Eurobank στους υψηλούς προσκεκλημένους αλλά και στις συναντήσεις με επιχειρηματίες και στελέχη, που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν, πρώτο θέμα ήταν η αποτίμηση της επίσκεψης.

Ο επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa ήταν, ως συνήθως, ο πιο αισιόδοξος. Χαρακτήρισε γόνιμη τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, «διορατικό» τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εξύμνησε τον ρόλο σταθερότητας του διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα.

Ο Ινδοκαναδός επενδυτής δείχνει να αντιλαμβάνεται λόγω εμπειριών και μεγαλύτερης ενασχόλησης με την Ελλάδα πολύ καλύτερα το πώς λειτουργεί η εγχώρια πολιτική σκηνή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους θεσμικούς συνομιλητές του τον αποκάλεσε «αποδεκτό πρόσωπο του καπιταλισμού», επιδιώκοντας να τονίσει τη δεκτικότητα και προσαρμοστικότητά του.

Στον αντίποδα, περισσότερο επιφυλακτικός παρά τις διαβεβαιώσεις έδειχνε ο J. Paulson, ακόμη και το βράδυ της Παρασκευής.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι τεχνοκράτες των υπόλοιπων funds έφυγαν έχοντας επισημάνει στην ατζέντα τους ορόσημα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, αφού είχαν μια ενδελεχή ενημέρωση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί για τις επενδύσεις τους το plan A αλλά και το plan B.

Η πίστωση χρόνου, που δίνουν σε κυβέρνηση και χώρα, αποτελεί το θετικό της επίσκεψης, όπως και το modus operandi που βρέθηκε με τις διοικήσεις για κάποια ανοικτά θέματα. Οι κινήσεις, όμως, της Αθήνας από τώρα έως και τον Μάρτιο θα είναι στο μικροσκόπιό τους.

Κάθε εξέλιξη που θα θεωρηθεί στραβοτιμονιά ως προς το πλάνο των διαβεβαιώσεων, θα οδηγεί σε επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Και αν το κλίμα διεθνώς παραμείνει νευρικό, οι κινήσεις ενδέχεται να είναι γρήγορες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v