Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στο κόκκινο» η χρηματιστηριακή κοινότητα

Τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία που προκαλούν δυνατούς πονοκεφάλους στην χρηματιστηριακή-επενδυτική κοινότητα. Προσδοκίες της ΕΧΑΕ για βελτίωση του κλίματος και κινήσεις για διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου.

«Στο κόκκινο» η χρηματιστηριακή κοινότητα

Τις έντονες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ΧΑ και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί στις χρηματιστηριακές εταιρείες αιτιολογούν τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.

Η πρώτη στήλη παρουσιάζει τη μέση ημερήσια αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών από το 2009 έως και την 19η Μαΐου του 2017. Έτσι, από τα 205 εκατ. ευρώ του 2009 πέσαμε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ στις περισσότερες χρονιές και ειδικότερα η μέση ημερήσια αξία διαμορφώθηκε μόλις στα 60 εκατ. το 2016 και στα 52 εκατ. ευρώ κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

H δεύτερη στήλη εμφανίζει την πλειοψηφική συμμετοχή των ξένων επενδυτών επί του συνόλου των συναλλαγών. Παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται διακυμάνσεις από έτος σε έτος, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών από το 2009 έως και φέτος έχει κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα (από το 32,7% έως το 64,9%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι λόγω του μεγάλου μεγέθους των ξένων επενδυτών και του έντονου (και ενίοτε οξύτατου) ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνικών ΑΧΕ, συνήθως οι προμήθειες επί των συναλλαγών με τις οποίες οι ΑΧΕ χρεώνουν τους διεθνείς επενδυτές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και σε κάθε περίπτωση πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες των Ελλήνων μικροεπενδυτών.

Η τρίτη στήλη εμφανίζει την εντονότατη συγκέντρωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90% κατά την τελευταία τριετία. Η πολύ χαμηλότερη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών, σε συνδυασμό με το ότι πάνω από το 90% αυτών επικεντρώνεται σε 25 μετοχές, δείχνει το πόσο μικρό συναλλακτικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για τους υπόλοιπους τίτλους του ΧΑ (αυτό κατά ένα ποσοστό ερμηνεύει τις ελάχιστες νέες εισαγωγές στο ΧΑ κατά τα τελευταία έτη, όπως και την πρόθεση ορισμένων εταιρειών να αποχωρήσουν από αυτό).

Η τέταρτη στήλη δείχνει ότι το 2016 και κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο, περίπου το ένα τρίτο της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας αφορά intraday συναλλαγές, δηλαδή αγορές και πωλήσεις που γίνονται μέσα στην ίδια συνεδρίαση. Το μεγάλο αυτό νούμερο δείχνει το σχετικά περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά και τα προβλήματα των χρηματιστηριακών εταιρειών, καθώς οι intraday συναλλαγές συνήθως συνοδεύονται με χαμηλότερες προμήθειες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι ζημίες των χρηματιστηριακών εταιρειών για το 2016 εκτιμάται ότι θα υπερβούν (αθροιστικά) σημαντικά τα δέκα εκατ. ευρώ, ενώ αρνητικό ήταν και το αντίστοιχο νούμερο του 2015. Αντανάκλαση επίσης όλων αυτών είναι η δραστική μείωση της κερδοφορίας που επιτυγχάνει η ΕΧΑΕ παρά τη συνεχή μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Κόντρα στα προαναφερθέντα προβλήματα, η διοίκηση της ΕΧΑΕ ελπίζει σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος (βλέπε πρόσφατη δήλωση του κ. Ιάκωβου Γεωργάνα στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων) και παράλληλα δρομολογεί κινήσεις για διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας (πχ εταιρικά ομόλογα, ΕΝΑ ΣΤΕΠ), στόχοι που θα μπορούσαν να στηρίξουν και τα οικονομικά των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v