Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Ι. Γεωργάνα

Το μήνυμα αισιοδοξίας από τον πρόεδρο της ΕΧΑΕ και οι σημαντικές τοποθετήσεις Σ. Λαζαρίδη, Α. Μωραϊτάκη και Γ. Πολυχρονίου. Ψηφίστηκε η διανομή μερίσματος, σε επαναληπτική ΓΣ η επιστροφή κεφαλαίου και η ακύρωση ιδίων τίτλων.

ΧΑ: Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Ι. Γεωργάνα

Την εκτίμησή του για βελτίωση της κατάστασης από φέτος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Ιάκωβος Γεωργάνας κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι:

• Το 2016 υπήρξαν επιτυχίες στην εξισορρόπηση τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο, όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ωστόσο η ανάκαμψη εμποδίστηκε από το υπάρχον έλλειμμα εμπιστοσύνης που επικρατεί στην αγορά.

• Προσδοκά ότι από φέτος θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε φάση ανάπτυξης, αρκεί να συνεχιστεί η σταθεροποίηση στα δύο προαναφερθέντα μέτωπα και να αρχίσει να οικοδομείται κλίμα εμπιστοσύνης.

• Ζητούμενο είναι και η μείωση των επιτοκίων, πράγμα που αν υλοποιηθεί, θα τονώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά στόχων και ενεργειών που δρομολογούνται μέσα στο 2017, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η διεύρυνση της αγοράς εταιρικών ομολόγων, η δημιουργία τοπικής αγοράς ενέργειας (MoU με τον ΛΑΓΗΕ), η ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από την εισαγωγή στο ΧΑ σχετικών funds και μέσα από το crowdfunding και η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των ETFs.

Επίσης, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες πιέζουν κανονιστικά τις εμπορικές, περιορίζοντας τη δυνατότητα δανεισμού της οικονομίας. Επανέλαβε μάλιστα δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, ότι η Ευρώπη μοιάζει με ένα αεροπλάνο του οποίου λειτουργεί μόνο ο ένας κινητήρας (οι τράπεζες) και θα πρέπει να λειτουργήσει και ο δεύτερος (κεφαλαιαγορές).

Από τις άλλες παρεμβάσεις, ξεχώρισαν αυτές του προέδρου της Nuntius Χρηματιστηριακής Αλέξανδρου Μωραϊτάκη (εστίασε στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους και του break even της ΕΧΑΕ), καθώς και του προέδρου του ΣΕΔΥΚΑ Γιάννη Πολυχρονίου, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

• Στην ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΧΑΕ εξετάζει την πρότασή του για εισαγωγή δείκτη που θα εστιάζει στις μετοχές οι οποίες διανέμουν αδιαλείπτως μετρητά (μερίσματα ή/και επιστροφές κεφαλαίου).

• Στον φόβο του ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και έτσι βαδίζουμε σε μια υπερ-ρυθμισμένη αγορά, η οποία θα προκαλέσει προβλήματα σε διαμεσολαβητές και χρηματιστηριακές εταιρείες.

• Στην εξέταση του τρόπου τιμολογιακής πολιτικής στους market makers που υιοθετήθηκε στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και είχε ως αποτέλεσμα την τόνωση της εμπορευσιμότητας.

Οι αποφάσεις της ΓΣ

Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,065 ευρώ ανά μετοχή (ημερομηνία αποκοπής η 30ή Μαΐου, δικαιούχοι οι μέτοχοι της 31ης Μαΐου, ενώ το ποσό θα διανεμηθεί στις 6 Ιουνίου).

Αντίθετα (λόγω της έλλειψης της εκ του νόμου ελάχιστης απαιτούμενης απαρτίας) στην επαναληπτική γενική συνέλευση της 9ης Ιουνίου θα τεθούν προς έγκριση:

Πρώτον, η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Και δεύτερον, η ακύρωση της πλειονότητας (4.769.563 τεμάχια) ιδίων μετοχών της εισηγμένης. Συνολικά, η ΕΧΑΕ διαθέτει 5.020.063 μετοχές με μέσο κόστος κτήσης 4,63 ευρώ (στα 5,2 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο του τίτλου).



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v