Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και ξαφνικά... ουρά για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

«Zεσταίνεται» η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς δύο νέες εκδόσεις πιθανολογούνται πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και άλλες οκτώ έως το τέλος του έτους. Οι κινητήριοι μοχλοί, οι επιτακτικές ανάγκες και ο ρόλος των τραπεζών.

Και ξαφνικά... ουρά για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

«Μία ή δύο μεγάλες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές και περίπου άλλες έξι έως οκτώ έως το τέλος του έτους». Αυτή είναι η εκτίμηση γνωστού παράγοντα της χρηματιστηριακής αγοράς, σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη έκδοση θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.

«Η ουσία είναι πως πολλές δεκάδες εταιρίες (εισηγμένες και μη) έχουν πλέον βάλει στο μυαλό τους το σενάριο της έκδοσης εταιρικών ομολόγων και πως όσο αποκλιμακώνεται ο κίνδυνος της χώρας, τόσο περισσότερες θα βάζουν τη διαδικασία μπροστά» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος εταιρείας συμβούλων, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι μόνο το ύψος των επιτοκίων. Οι επιχειρήσεις θέλουν συνήθως να εκδώσουν ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν κάποιο επενδυτικό τους σχέδιο και συχνά κατά την τρέχουσα περίοδο περιμένουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία, προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις σχετικά με το αν θα προχωρήσουν τελικά στην υλοποίηση της επένδυσης ή όχι».

Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, υπάρχουν επιχειρήσεις που θα ήθελαν να προχωρήσουν σε μια έκδοση εταιρικού ομολόγου, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι επαρκώς δανειοδοτημένες από τις τράπεζες: «Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα να μάθουμε πώς λειτουργεί και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε μια εναλλακτική πηγή κεφαλαίων. Είναι καλύτερα να έχεις τα αβγά σε περισσότερα από ένα καλάθια» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ενισχυτικά στην όλη διαδικασία λειτουργούν και οι εξελίξεις του τελευταίου δωδεκαμήνου, όπου είχαμε όχι μόνο την κάλυψη τριών εκδόσεων (MLS, Housemarket και ΟΠΑΠ), αλλά επιπλέον και τη σημαντική άνοδο που σημείωσε ο δείκτης των ομολόγων του ΧΑ (βλέπε παρατιθέμενο διάγραμμα).

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε πρόσφατα (στην τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης) στον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες πιέζουν κανονιστικά τις εμπορικές, περιορίζοντας τη δυνατότητα δανεισμού της οικονομίας. Επανέλαβε μάλιστα δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, ότι η Ευρώπη μοιάζει με ένα αεροπλάνο του οποίου λειτουργεί μόνο ο ένας κινητήρας (οι τράπεζες) και θα πρέπει να λειτουργήσει και ο δεύτερος (κεφαλαιαγορές).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, σύμφωνα με τον οποίο, «το σύστημα των ελληνικών τραπεζών δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι για τα επόμενα τρίμηνα -για να μην πω για τα επόμενα ένα ή δύο έτη- θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει δυναμικά την οικονομία», συμπληρώνοντας πως επιβοηθητικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης (βλέπε και τα εταιρικά ομόλογα), αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, που μπορεί να αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης.

Ζητούμενο ωστόσο παραμένει στην όλη διαδικασία ο ρόλος που θα παίξουν οι τράπεζες, καθώς μεταξύ των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων φαίνεται πως ακούγονται περισσότερες από μία απόψεις.

Σύμφωνα με ορισμένους, ο θεσμός των εταιρικών ομολόγων θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις τράπεζες, καθώς στο ευρύ επενδυτικό κοινό θα απευθυνθούν κατά κανόνα οι πλέον υγιείς και αξιόπιστες επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο θα σημάνει για τις τράπεζες, απώλειες, αφενός, καταθέσεων και, αφετέρου, χορηγήσεων (ορισμένες εταιρείες μέσω των ομολογιών θα αποπληρώσουν τραπεζικά δάνεια) και μάλιστα στο υγιέστερο κομμάτι του χαρτοφυλακίου τους.

Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες μόνο να κερδίσουν έχουν από την ανάπτυξη του θεσμού των εταιρικών ομολόγων.

Πρώτον, γιατί καμιά ουσιαστικά απώλεια ρευστότητας δεν θα υπάρξει, καθώς είτε μέσω των ομολόγων εξοφληθεί δάνειο, είτε χρηματοδοτηθεί επένδυση, το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων τελικά θα επιστρέψει άμεσα ή έμμεσα στα γκισέ των τραπεζών και

δεύτερον (και κυριότερο), γιατί οι τράπεζες έχουν πολύ μεγαλύτερο όφελος από οποιονδήποτε άλλον να αρχίσει να «τρέχει» η οικονομία. «Το κυριότερο είναι να αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διαχυθεί η ανάπτυξη και να γίνουν ευκολότερα τα πράγματα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, που είναι και το σοβαρότερο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v