Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ θεσμικών αλλαγών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Αναμένεται καυτό φθινόπωρο, που θα περιλαμβάνει Mifid II, short selling, δημόσιες προτάσεις, ευελιξία ΑΕΕΑΠ, ελληνικά Private Equities και Omnibus Accounts. Σύσταση Επιτροπής για μελλοντική αλλαγή του πλαισίου της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Μπαράζ θεσμικών αλλαγών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ένα τετράμηνο σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων που θα επιφέρουν δραστικές αλλαγές στην εγχώρια χρηματιστηριακή -και γενικότερα επενδυτική- αγορά, αναμένεται μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Ήδη, σειρά τέτοιων παρεμβάσεων έχει προωθηθεί ή προωθείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς το Υπουργείο Οικονομικών και εκτιμάται ότι η ψήφισή τους -έστω και με κάποιες τροποποιήσεις κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης- μπορεί να είναι θέμα κάποιων μηνών.

Μεταξύ των θεσμικών αλλαγών που αναμένεται να προωθηθούν συγκαταλέγονται:

• Η υιοθέτηση της Κοινοτικής Οδηγίας Mifid II, καθώς η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και το θέμα βρίσκεται στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ).

• Η διευκόλυνση της διαδικασίας του short selling για τους ξένους επενδυτές, καθώς με νέα διάταξη θα δοθεί λύση για το πώς αυτοί θα μπορούν να πληρώνουν.

• Η αλλαγή του πλαισίου για τις δημόσιες προτάσεις εισηγμένων εταιρειών, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα υποχρεωτικής εξαγοράς των μετοχών της μειοψηφίας έναντι εξευτελιστικής τιμής. Για το θέμα αυτό έχει πολλές φορές αναφερθεί το Euro2day.gr κατά το παρελθόν

• Μέτρα που θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στις δραστηριότητες των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα μικρότερων ποσοστιαίων συμμετοχών σε μεγαλύτερα projects.

• H εναρμόνιση του εγχώριου θεσμικού πλαισίου με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους λογαριασμούς Omnibus Accounts, ικανοποιώντας παλαιό αίτημα της αγοράς.

• Η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τα Private Equity Funds, προκειμένου τέτοια επενδυτικά κεφάλαια να μπορούν να ιδρύονται στην Ελλάδα (φορολογικά έσοδα για τη χώρα, θέσεις εργασίας, αναβάθμιση αγοράς). Η κίνηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναμένεται κατά το επόμενο χρονικό διάστημα έντονη ανάπτυξη του θεσμού στη χώρα μας (ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό, πωλήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων). Για το θέμα αυτό έχουν ήδη αρχίσει οι επαφές με φορείς της αγοράς, προκειμένου οι τελευταίοι να καταθέσουν και αυτοί τις προτάσεις τους.

• Τροποποιήσεις για τη λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου.

Πέραν αυτών ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει συστήσει μέσα στο 2017 ειδική επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί θεσμικές αλλαγές στο νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης. Εκτιμάται ότι οι προτάσεις της σχετικής Επιτροπής θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο ακόμη και προφανώς η ολοκλήρωση της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v