Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ισχυρή άνοδος στα κέρδη εξαμήνου

Ποια εικόνα εμφανίζουν οι εισηγμένοι όμιλοι που έχουν ήδη δημοσιεύσει τις εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις. Αυξημένος κατά 18,7% αθροιστικά ο τζίρος. Ποιες επιχειρήσεις κέρδισαν τις εντυπώσεις. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ισχυρή άνοδος στα κέρδη εξαμήνου

Από τις μέχρι τώρα δημοσιευθείσες λογιστικές εξαμηνιαίες καταστάσεις των εισηγμένων ομίλων (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ) επιβεβαιώνεται πλήρως η φετινή ανοδική πορεία των εταιρικών κερδών, κάτι που είχε επισημάνει το Euro2day.gr από τις αρχές Ιουλίου.

Ειδικότερα, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (βλέπε αναλυτικά στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), ο αθροιστικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 18,7% (επηρεασμένος συγκυριακά από τον κλάδο των διυλιστηρίων και τις αυξημένες τρέχουσες τιμές του πετρελαίου), τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) κατά 9,1% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατά 22,3%.

Αν και μόλις η μία στις έξι εισηγμένες είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της μέχρι χθες (η σχετική ημερομηνία εκπνέει στο τέλος του μήνα), εκτιμάται ότι η συνολική εικόνα δεν θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένη, καθώς -εκτός των άλλων- στις 31 εταιρείες του πίνακα συγκαταλέγονται οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους ομίλους του ΧΑ.

Βασικά χαρακτηριστικά των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων είναι τα παρακάτω:

• Στον κλάδο των διυλιστηρίων (κυκλικός κλάδος, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil), τα πολύ ικανοποιητικά περυσινά περιθώρια συνεχίστηκαν και φέτος, με αποτέλεσμα οι κερδοφορίες να είναι ακόμη πιο μεγάλες σε σχέση με τις πολύ υψηλές περυσινές επιδόσεις.

• Ανεβασμένες οι κερδοφορίες στις μεταλλουργικές εταιρείες, καθώς πέρα από τις «χρυσές» επιδόσεις της Μυτιληναίος, βελτίωση αναμένεται να σημειώσουν τουλάχιστον ο όμιλος Viohalco και οι τέσσερις εισηγμένες του κλάδου σιδήρου-χάλυβα.

• Συνεχίζουν και φέτος να «βγάζουν μάτια» οι επιδόσεις εταιρειών όπως της Coca-Cola HBC, της Autohellas, της Sarantis και της Quest Holdings (παρά την απόσχιση της BriQ Properties).

• Αποδίδουν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας.

• Οι ανοδικές επιδράσεις του εισερχόμενου τουρισμού θα επηρεάσουν τις εταιρείες κυρίως κατά το τρίτο τρίμηνο (π.χ. Αεροπορία Αιγαίου).

• Σχετικά βελτιωμένες αναμένονται κατά μέσο όρο οι επιδόσεις σε πληροφορική και κλωστοϋφαντουργία.

• Θα απουσιάσουν οι περυσινές προβλέψεις των εταιρειών (ενεγράφησαν κυρίως στο β' εξάμηνο) από την υπόθεση Μαρινόπουλος.

• Χωρίς έκτακτες ζημίες φέτος Alpha Αστικά Ακίνητα και Revoil. Με αυξημένη αποτίμηση καταγράφηκαν στο εξάμηνο τα ακίνητα της Grivalia.

• Μια ακόμη καλή χρονιά αναμένεται για τους ισχυρούς διεθνοποιημένους ομίλους του ΧΑ (μεταξύ αυτών και οι εταιρείες του κλάδου μαρμάρων).

Η συνολικά ανεβασμένη επίδοση βέβαια δεν είναι σε θέση να κρύψει τα σοβαρά προβλήματα που θα εμφανίσουν δεκάδες εισηγμένες λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης και των βαρύτατων φορολογικών επιβαρύνσεων. Στις περιπτώσεις αυτές, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στα business plans που ετοιμάζουν οι διοικήσεις των εταιρειών και κυρίως στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v