Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αυξάνονται φέτος τα εταιρικά κέρδη

Ποια είναι η τάση που μέχρι σήμερα διαμορφώνεται σχετικά με τη φετινή πορεία των εταιρικών κερδών. Τι «παίζει» σε blue chips και small caps. Οι «σίγουρες περιπτώσεις», οι θετικές εκπλήξεις και τα «πιθανά λαχεία».

ΧΑ: Αυξάνονται φέτος τα εταιρικά κέρδη

Σε χρονιά αυξημένης λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας για τις εισηγμένες εταιρείες αναμένεται να εξελιχθεί η φετινή, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική τάση των οικονομικών επιδόσεων που έχει ξεκινήσει από το 2014.

Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα:

• Ακόμη πιο ισχυρό πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το (επίσης πολύ ισχυρό) αντίστοιχο περυσινό αναμένεται να σημειώσουν τα δύο μεγάλα διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil).

• Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για μια καλύτερη χρονιά σε ό,τι αφορά στον όμιλο Viohalco.

• Θετικότερες δείχνουν να είναι οι φετινές προοπτικές για πολλά blue chips όπως τουλάχιστον για την Coca-Cola HBC, τα Folli-Follie, τον Μυτιληναίο, την Αεροπορία Αιγαίου, τα JUMBO, την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Fourlis και τη Sarantis.

Δεν είναι όμως μόνο τα «βαριά χαρτιά» που αναμένεται φέτος να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, αλλά και οι εισηγμένες τόσο από τη μεσαία όσο και από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

Έτσι, ανοδική πορεία φαίνεται πως θα σημειώνουν και φέτος εισηγμένες όπως π.χ. η Autohellas, η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η MLS, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ο Κανάκης, η Βογιατζόγλου Systems, η Quest Holdings, η Αφοί Κορδέλλου και η Μοτοδυναμική.

Καλή χρονιά επίσης αναμένεται για πολλές άλλες εταιρείες όπως π.χ. η Flexopack, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, η PROFILE, η Space Hellas, η ΓΕΚΕ, οι αλευροβιομηχανίες Λούλη και Κεπενού και o Καράτζης.

Σε κλαδικό επίπεδο, «ψηλότερα» από πέρυσι αναμένεται να κλείσουν το 2017 εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου. Μάλλον καλύτερα παρά χειρότερα προβλέπεται να πάνε οι εταιρείες πληροφορικής.

Επίσης, φέτος αναμένεται να είναι σαφώς χαμηλότερες (αλλά όχι μηδενικές για ορισμένες εταιρείες) οι προβλέψεις που ενεγράφησαν πέρυσι για την «υπόθεση Μαρινόπουλος».

Συνολικότερα, οι θετικές προσδοκίες που υπάρχουν στους τομείς του τουρισμού, των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής προβλέπεται να ανεβάσουν φέτος το ΑΕΠ της χώρας (από 1% και πάνω εκτιμούν οι περισσότεροι), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις εισηγμένες εταιρείες, πολλές εκ των οποίων μάλιστα καταφέρνουν να διευρύνουν τα μερίδια αγοράς τους και να περικόπτουν τις δαπάνες τους.

Θετικές εκπλήξεις

Έλαστρον: Με βασικό όπλο τις αυξημένες εξαγωγές, η εισηγμένη σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 25% στο πρώτο πεντάμηνο και αναμένεται να κλείσει το εξάμηνο με αυξημένη κερδοφορία σε σύγκριση με την περυσινή επίδοση (1,17 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση της Έλαστρον αναμένει κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς αυξημένη ζήτηση, πλην όμως φοβάται μείωση στα περιθώρια κέρδους εξαιτίας της πορείας της διεθνούς τιμής του χάλυβα.

Ικτίνος Μάρμαρα: Η εταιρεία απέσπασε φέτος πελάτες από τον ανταγωνισμό και ανέβασε τον κύκλο εργασιών της κατά 27,5% στο α’ εξάμηνο (κέρδη γύρω στα 4,5 εκατ. στο πεντάμηνο, σαφώς υψηλότερα από πέρυσι). Σε λειτουργικό επίπεδο, αναμένεται το 2017 μια σαφώς καλύτερη χρονιά από πέρυσι, ωστόσο ζητούμενα παραμένουν τα:

α) Αν και πόσες λογιστικές απομειώσεις θα εγγραφούν φέτος (αποτίμηση αιολικού πάρκου).

β) Αν θα πουληθεί το αιολικό πάρκο (κάτι τέτοιο θα μειώσει δραστικά τον τραπεζικό δανεισμό).

γ) Αν η εισηγμένη αποφασίσει να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου γύρω στα τέλη του έτους.

Κλωστ/γία Ναυπάκτου: Η μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας λειτουργεί σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, ενώ παράλληλα οι φετινές τιμές πώλησης του νήματος είναι υψηλότερες, με την εταιρεία να έχει αγοράσει από πέρυσι βαμβάκι σε χαμηλές τιμές (καλύπτονται οι ανάγκες έως το προσεχές φθινόπωρο). Τα αποτελέσματα του εξαμήνου αναμένονται κερδοφόρα. Η θετική αυτή πορεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον και στο τρίτο τρίμηνο.

Μουζάκης: Η ενοικίαση τριών ακόμη ακινήτων έναντι ικανοποιητικών μισθωμάτων, σε συνδυασμό με τα μειωμένα χρηματοοικονομικά έξοδα, αναμένεται να βελτιώσουν δραστικά τα φετινά αποτελέσματα του εισηγμένου Ομίλου. Αντεπίθεση επιχειρείται και στο μέτωπο των κλωστών.

Revoil: Η φετινή αποχώρηση από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα θα διακόψει την επιβάρυνση της εισηγμένης από τις συνεπακόλουθες ζημίες του κλάδου. Επιπρόσθετα, η πώληση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στο νομό Καβάλας στη Motor Oil θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου και σε αντίστοιχη υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης.

Πιθανά «λαχεία»

Γενική Εμπορίου: Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης δεν παρουσιάζει φέτος ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με πέρυσι. Η εταιρεία ωστόσο έχει προχωρήσει σε αγορές εμπορευμάτων από πέρυσι σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από τις τρέχουσες. Από τη στιγμή που διατηρηθεί η τιμή του χάλυβα στα τρέχοντα επίπεδα και υπάρξει ζήτηση για τα προϊόντα της ΓΕΒΚΑ, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε το περιθώριο κέρδους να διευρύνεται σημαντικά.

Ίλυδα: Με την εισηγμένη να αποτιμάται στο ταμπλό του ΧΑ μόλις προς 2,5 εκατ. ευρώ, αναμένει (πολύ πιθανόν μέσα στο 2017) δικαστική απόφαση, μέσω της οποίας διεκδικεί 2,5 εκατ. ευρώ συν τόκους από εγχώρια τράπεζα. Για το θέμα αυτό είχε αναφερθεί το Euro2day.gr σε παλαιότερο δημοσίευμά του.

Newsphone: Η εισηγμένη αναμένεται φέτος να επιστρέψει στην κερδοφορία, καθώς δεν θα επιβαρυνθεί με λογιστικές απομειώσεις όπως συνέβη το 2016. Όπως αναφέρει πάντως και πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr, η εισηγμένη, με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 8,3 εκατ. και καθαρό δανεισμό 1 εκατ. ευρώ, έχει δύο επίδικες απαιτήσεις κατά του ελληνικού δημοσίου, συνολικού ποσού 20,1 εκατ. ευρώ (11,3 και 8,8 εκατ., αντίστοιχα) και βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης της εταιρείας, «η έκβαση των ανωτέρω υποθέσεων θα είναι θετική».

Πάντως, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια το πότε θα υπάρξουν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις, ούτε φυσικά και το περιεχόμενό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v