Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Θετική η πώληση κόκκινων δανείων από Alpha Bank

Το διπλό κέρδος για την ελληνική τράπεζα από τη συναλλαγή με την B2Holding και πώς επηρεάζει τους κεφαλαιακούς δείκτες. Περισσότερες πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων περιμένει ο οίκος αξιολόγησης.

Moody’s: Θετική η πώληση κόκκινων δανείων από Alpha Bank

Θετική πιστωτικά (credit positive) χαρακτηρίζει η Moody’s την πώληση από την Alpha Bank του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων στην B2Holding. Ο λόγος, όπως εξηγεί ο οίκος σε ανάλυσή του, είναι ότι μειώνει την έκθεση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ και βοηθά την τράπεζα να πιάσει τους στόχους στο συγκεκριμένο θέμα.

Η τράπεζα περιμένει η συναλλαγή να έχει θετικό αντίκτυπο στα εποπτικά κεφάλαια και τη ρευστότητα και επίσης υπάρχει η προοπτική να κερδίσει προμήθειες από τη συμμετοχή μειοψηφίας (43%) στην CEPAL, που θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο.

Η συναλλαγή, σημειώνει ο οίκος, ήταν η μεγαλύτερη αυτού του είδους στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες κινήσεις άλλων τραπεζών προμηνύει μεγαλύτερες πωλήσεις NPEs στο μέλλον, για να μειωθεί το μεγάλο απόθεμα προβληματικών δανείων.

Η Alpha Bank αναμένει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή το πρώτο τετράμηνο του 2018. Από τα 3,7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων και μη ασφαλισμένων δανείων λιανικής που πωλήθηκαν στην B2Holding, τα 2 δισ. ευρώ αφορούν το κεφάλαιο αλλά μόνο τα 900 εκατ. ευρώ είναι στον ισολογισμό της τράπεζας. Τα υπόλοιπα είχαν ήδη διαγραφεί. Αν και η τιμή ήταν γύρω στο 4,5%, από το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί (90 εκατ. ευρώ) η Alpha Βank αναμένει η συναλλαγή να επηρεάσει θετικά την κεφαλαιακή βάση καθώς τα 900 εκατ. ευρώ που είχαν μείνει στον ισολογισμό καλύπτονταν ήδη με μεγάλες προβλέψεις.

Η εξυπηρέτηση αυτών των NPEs θα παραμείνει στη σχετιζόμενη με την Alpha Βank CEPAL, τον πρώτο διαχειριστή που πήρε άδεια στη χώρα. Γι’ αυτό η τράπεζα δυνητικά θα ωφεληθεί από τυχόν ανακτήσεις μέσω προμηθειών που θα πληρωθούν από την B2Holding στη CEPAL. Η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης να πιαστεί ο στόχος μείωσης των NPEs κατά 5,8 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων και πωλήσεων ως τον Δεκέμβριο του 2019, σε αντιστοιχία με τις δεσμεύσεις στον SSM.

Όπως όλες οι ελληνικές τράπεζες, η Αlpha Βank παλεύει να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, καταλήγει η Moody’s. Η τράπεζα έχει περίπου 26,8 δισ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2017), που αντιστοιχούσαν στο υψηλό 53,7% του συνόλου των χορηγήσεων. Ωστόσο ο σχηματισμός/ροή νέων NPEs μετά τις διαγραφές ήταν αρνητικός μετά τον Δεκέμβριο του 2016, μειώνοντας το απόθεμα.

Ο οίκος αναμένει αυτή η τάση να συνεχιστεί το 2018, ενώ εκτιμά ότι ο pro forma δείκτης NPEs είναι περίπου στο 52,7% (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017), αν ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη συναλλαγή.








ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v