Eurobank & Alpha: Θεμελιώδη και τεχνική ανάλυση δείχνουν υψηλότερα

Τα σήματα που έστειλαν τα αποτελέσματα τριμήνου για το σύνολο της χρονιάς. Ποιες είναι τώρα οι αποτιμήσεις και τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις συγκρίσεις.

Eurobank & Alpha: Θεμελιώδη και τεχνική ανάλυση δείχνουν υψηλότερα

Η Eurobank και η Alpha Bank ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματά τους για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας αμφότερες τις εκτιμήσεις της αγοράς και των αναλυτών. Η Eurobank σημείωσε κέρδη που ανήλθαν στα 287 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Alpha Bank καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 211,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 90% σε ετήσια βάση. Τα πρώτα τρίμηνα, που εποχικά είναι σχετικά αδύναμα, δείχνουν ότι τα guidance που έχουν κοινοποιήσει στην αγορά μπορεί να είναι «συντηρητικά» για φέτος.

Αναφορικά με την αποτίμηση, η καθαρή ενσώματη αξία της Alpha Βank στο πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 6,6 δισ. ευρώ (2,80 ανά μετοχή) ή 13% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα της ανοδικής τάσης που παρουσιάζει η οργανική κερδοφορία της τράπεζας. Στο ταμπλό του ΧΑ, ωστόσο, η αποτίμηση της Alpha Βank είναι με σημαντικό discount, αφού η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία δεν υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ, αφήνοντας «πολύ χώρο» για να κλείσει αυτή η ψαλίδα.

Η μετοχή της Alpha Βank, βάσει των εκτιμήσεων που συλλέγει η Factset, είναι διαπραγματεύσιμη στο χαμηλότερο σημείο μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, περίπου στις 0,53 φορές σε όρους δείκτης Ρ/TBV. Η διανομή των 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023, που θα είναι 50% μετρητά και 50% επαναγορά τίτλων, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη μετοχή. Λόγω του σημαντικού discount και της έγκαιρης εκτέλεσης του επιχειρηματικού σχεδίου, η αγορά μπορεί να υπεραποδώσει έναντι των υπόλοιπων τραπεζών και να μειώσει τα υψηλά επίπεδα του discount με τις άλλες συστημικές τράπεζες. Η Alpha Βank αποτιμάται με δείκτη 5,52 φορές φέτος και 5,33 φορές το 2025, με τη μερισματική απόδοσή της να εκτιμάται σε 5,88% φέτος και 7,81% το 2025.

H Eurobank, από την πλευρά της, βάσει των εκτιμήσεων που συλλέγει η Factset, είναι διαπραγματεύσιμη στο υψηλότερο σημείο μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, περίπου στις 0,90 φορές σε όρους δείκτη Ρ/TBV. Η αποτίμηση σε όρους Ρ/Ε είναι σε 6,3 φορές, με τη μερισματική απόδοση στο 5,11%. Για το 2025, οι δείκτες αποτίμησης είναι επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών, με δείκτη Ρ/TBV στις 0,83 φορές, Ρ/Ε στις 6,6 φορές και προβλεπόμενη μερισματική απόδοση 6,5%.

Για τη Eurobank, η ενσώματη καθαρή αξία ανά μετοχή είναι στα 2,14 ευρώ.

Σε τεχνικούς όρους και οι δύο μετοχές βρίσκονται σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά. Οι μετοχικοί τίτλοι διαμορφώνονται υψηλότερα από τους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών (ΕΚΜΟ 200 ημερών). Τα δύο σημεία-κλειδιά για την πορεία των δύο μετοχών είναι το 1,54 ευρώ για την Alpha Βank και το 1,71 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

Για τη μετοχή της Eurobank, η κοντινή περιοχή-στόχος είναι τα 2,26-2,30 ευρώ, βάσει της κλασικής τεχνικής ανάλυσης και των επιπέδων Fibonacci. Στο τρέχον ανοδικό κύμα, η τιμή-στόχος για τη μετοχή θα είναι ανάμεσα στα 2,55-2,65 ευρώ, ενώ μια πιο αισιόδοξη ματιά δίνει στόχο τα 3 ευρώ περίπου. Σε όλη την ανοδική κίνηση, η αλλαγή διάθεσης είναι ο ΕΚΜΟ 200 ημερών.

Alpha Βank

Για τον τίτλο της Alpha Βank, η περιοχή αντίστασης είναι τα 1,75-1,80 ευρώ και ο στόχος είναι τα 2 ευρώ βάσει των επιπέδων Fibonacci. Στο τρέχον μεσοπρόθεσμο ανοδικό κύμα, η τιμή-στόχος για τη μετοχή θα είναι ανάμεσα στα 2,25-2,40 ευρώ, ενώ στο ανοδικό pattern, η αλλαγή τάσης παραμένει ο ΕΚΜΟ 200 ημερών.

Eurobank

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v