Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αρκούδες vs ταύρων, γύρος δεύτερος

Η πλειονότητα των εγχώριων διαχειριστών και χρηματιστών ποντάρει σε διόρθωση. Στην "πλάτη" των προσδοκιών τους κινούνται οι ταύροι. Κλειδιά η πορεία των ομολόγων και η υποεπένδυση των χαρτοφυλακίων.

ΧΑ: Αρκούδες vs ταύρων, γύρος δεύτερος
Το Χ.Α. συνεχίζει να υπεραποδίδει μεταξύ των ευρωπαϊκών ανεπτυγμένων αγορών, το volatility, όμως, αυξάνεται καθώς ο S&P δεν διασπά ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και αρκετοί φοβούνται πως ακολουθεί διόρθωση.

Το ερώτημα τείνει να γίνει μονότονο: πού το πάνε οι αγορές;

Η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων διαχειριστών και χρηματιστών εκτιμά ότι οι αγορές μετοχών θα διορθώσουν το επόμενο διάστημα. Γι' αυτό και αυξάνει ή διατηρεί τη ρευστότητά της, παραμένοντας υποεπενδεδυμένη.

Στις προσδοκίες τους ποντάρουν και οι… ταύροι. Με τα περισσότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια να παραμένουν υποεπενδυμένα διεθνώς, οι ταύροι προσδοκούν ότι θα εκδηλωθούν "αναγκαστικές" αγορές από όσους κινδυνεύουν να χάσουν την αγορά

Προς το παρόν το παιχνίδι γέρνει προς την πλευρά τους. Ο S&P δεν διασπά καθοδικά την περιοχή των 930 μονάδων λόγω των αγορών που βγαίνουν σε κάθε διόρθωση.

Ταυτόχρονα, όμως, αδυνατεί να διασπάσει ανοδικά και τις 944 μονάδες ακόμη και όταν τον βοηθά το short covering, όπως στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Η διατήρηση των προσδοκιών για νέο άλμα του S&P διατηρεί τα κέρδη στις υπόλοιπες αγορές, όπου το Χ.Α.  υπεραποδίδει μεταξύ των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών.

Και ενώ βραχυπρόθεσμα δείχνει πιθανότερο, βάσει της τεχνικής ανάλυσης, το σενάριο να διορθώσει ο S&P και μάλιστα, με χάσμα το γεγονός ότι τα περισσότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια παραμένουν υποεπενδεδυμένα σε μετοχές, δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία

*** Σε δυνατό τελευταίο leg της ανόδου ποντάρουν οι "ταύροι"

Οι θιασώτες ενός τελευταίου δυνατού κύματος ανόδου στις μετοχικές αγορές ποντάρουν στο γεγονός ότι παγκοσμίως τα long only χαρτοφυλάκια παραμένουν υποεπενδεδυμένα σε μετοχές. Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της JP Morgan, η έκθεση σε μετοχές των pension funds είναι μικρότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας κατά 8,9%.

Τα περισσότερα χαρτοφυλάκια είχαν σταματήσει, υπό τον φόβο των παράλληλων αιτήσεων εξαγοράς, να αγοράζουν μετοχές στην πτώση. Έτσι, όταν το κλίμα γύρισε κι άρχισαν να έχουν εισροές κεφαλαίων, βρέθηκαν σημαντικά υποεπενδεδυμένα σε μετοχές.

Η ανάγκη να ανεβάσουν τη στάθμιση του μετοχικού τους χαρτοφυλακίου επί του συνολικού ενεργητικού τους καθώς και τις επιμέρους σταθμίσεις των μετοχικών τους θέσεων πυροδοτεί μεθοδικές αγορές που αυξάνονται σε κάθε διόρθωση. Ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στον S&P θα πυροδοτήσει από την πλευρά τους κυνήγι τιμών, εκτιμά διευθύνων σύμβουλος εγχώριας ΑΕΔΑΚ.

Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πρώτο τμήμα της ανοδικής αντίδρασης και ενδέχεται οι αγορές να δώσουν άνοδο της τάξης του 15% - 20% από τα τρέχοντα επίπεδα πριν ξεκινήσουν μια πλάγια κίνηση που θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στην Ελλάδα πρωταγωνιστές ενός ενδεχόμενου νέου ανοδικού κύματος θα παραμείνουν οι τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων στο β΄ τρίμηνο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιωμένα χάρη αφενός στα υψηλότερα έσοδα από trading και αφετέρου στη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου λόγω της πτώσης του κόστους των καταθέσεων.

*** Στροφή από μετοχές σε ομόλογα προβλέπουν οι "αρκούδες"

Οι προσδοκίες των "αρκούδων" έγκεινται στις ανισορροπίες που προκαλεί η μεγάλη ανάγκη δανεισμού των κρατών. Αν με το επιτόκιο παρέμβασης της Fed στο 0,25% και με μηδενικό πληθωρισμό τα κράτη συνεχίσουν να δανείζονται με υψηλά yields, οι σταθεροί τίτλοι θα γίνουν και πάλι ελκυστικοί, μειώνοντας τη διάθεση ανάληψης ρίσκου που πριμοδοτεί το ράλι των μετοχών, επισημαίνει επικεφαλής επενδύσεων εγχώριου χρηματοοικονομικού ομίλου.

Το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο δίνει σήμερα απόδοση 4% και είναι πιθανόν η απόδοσή του να φτάσει και στο 4,5%. Ήδη βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρεμποδίζοντας τον κύκλο αναχρηματοδότησης της αγοράς κατοικίας με απρόσμενες επιπτώσεις στην πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα τμήματα private banking τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνιστούν στους πελάτες τους αυξημένες τοποθετήσεις σε ομόλογα (εταιρικά καλών διαβαθμίσεων και κρατικά).

Ελάχιστοι εγχώριοι παίκτες εκτιμούν ότι οι αγορές θα συσσωρεύσουν το επόμενο διάστημα -πιθανώς και όλο τον Ιούνιο- σε ένα μάλλον στενό εύρος τιμών. Σε αυτό το σενάριο ο DAX θα συνεχίσει να κινείται σε εύρος 4.800 - 5.200 μονάδων, ενώ το Χ.Α. θα έχει πιο αυξημένο volatility λόγω και της σημαντικής συμμετοχής των Ελλήνων στην αγορά.

Με τις αποτιμήσεις να έχουν ήδη σημειώσει ικανοποιητική άνοδο από τα χαμηλά του Μαρτίου και τις αγορές να διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο πλέον Ρ/Ε της τάξης του 15, σύμφωνα με έκθεση επενδυτικής στρατηγικής της UBS στις 11/6, η στάση αναμονής φαντάζει το πιο λογικό σενάριο.

Οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν σαφέστερες ενδείξεις εξόδου της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση, με ζητούμενα πλέον την ενίσχυση της κατανάλωσης και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Αν αυτό συμβεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων σε υψηλότερα επίπεδα.

"Αν τα στοιχεία δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενδεχομένως να δικαιολογηθεί αν οι αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών ανέβουν ένα επίπεδο, φτάνοντας να αντιστοιχούν σε μέσο Ρ/Ε 2009 της τάξης του 17 - 18", σημειώνει επικεφαλής τμήματος asset management ελληνικής τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v