Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Ώρα για αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής

Σήμα για αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής από τη UBS σε έκθεσή της, όπου τονίζει ότι μεταβάλλονται τα χαρακτηριστικά της ανόδου στις αγορές. Παγκόσμια ύφεση το 2009. Προτιμά Ευρώπη από ΗΠΑ. Ποιοι κλάδοι επωφελούνται.

UBS: Ώρα για αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής
Σήμα για αλλαγή στην επενδυτική στρατηγική από τη UBS σε έκθεσή της, όπου τονίζει ότι μεταβάλλονται τα χαρακτηριστικά της ανόδου στις διεθνείς αγορές.

Όπως αναφέρει στην έκθεση επενδυτικής στρατηγικής (11/6) η UBS, το ράλι των διεθνών αγορών μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακό, με εκτίναξη 45% σε περίοδο μικρότερη του τριμήνου, που τις φέρνει σε θετική μεταβολή εντός του έτους.

Η κίνηση αυτή αποδίδεται στη μείωση του ρίσκου και στην ανάλογη αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων. Ως εκ τούτου, το Ρ/Ε των μετοχών με βάση μελλοντικές εκτιμήσεις κινήθηκε από το 10 στο 15. Η UBS θεωρεί ότι αυτή η κίνηση είναι δικαιολογημένη βάσει θεμελιωδών και της προηγούμενης πτωτικής υπερβολής.

Η διαφαινόμενη σταθεροποίηση των δεικτών στις ανεπτυγμένες οικονομίες αλλά και το καλύτερο επενδυτικό κλίμα δείχνουν πως οι προσδοκίες αναπροσαρμόστηκαν σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2008, οδηγώντας σε σημαντική ανάκαμψη των μετοχών.

Η UBS εκτιμά ότι η ανοδική κίνηση δεν ήταν bear market rally και η επιστροφή στα χαμηλά του Μαρτίου δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Παράλληλα, τονίζει ότι η σταθεροποίηση των περιθωρίων κερδοφορίας αναμένεται να στηρίξει τα κέρδη των εταιριών όσο θα πλησιάζουμε το 2010. Ωστόσο, οι κινήσεις "διόρθωσης" των ισολογισμών και η οικονομική επιβράδυνση δείχνουν περιορισμένα περιθώρια αξιοσημείωτης ανάκαμψης των κερδών στα επόμενα τρίμηνα.

Έως ότου βελτιωθεί η ορατότητα για την εταιρική κερδοφορία, τα Ρ/Ε δύσκολα θα μπορέσουν να ενισχυθούν σημαντικά. Ως εκ τούτου, η UBS εκτιμά ότι ένα Ρ/Ε περίπου στο 15 αντιπροσωπεύει στην τρέχουσα χρονική στιγμή μια δίκαιη αποτίμηση.


Και τώρα τι;

Το πρόσφατο ράλι βασίστηκε στη βελτίωση των προσδοκιών και στην αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Ως εκ τούτου, υπεραπέδωσαν μετοχές χαμηλής ποιότητας, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι είχαν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου λόγω της ισχυρότερης πτώσης που είχε καταγραφεί. Αυτή η τάση βοήθησε μετοχές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλλά και -σε γεωγραφική βάση- τις αναδυόμενες αγορές.

Ωστόσο, για τη διεύρυνση των κερδών των μετοχών αυτών θα απαιτηθεί πιο παρατεταμένος αναπτυξιακός κύκλος. Έτσι, η UBS προτείνει αλλαγή στρατηγικής και επενδύσεις σε εταιρίες με ικανότητα να μπορούν να αντεπεξέρχονται σε περιβάλλον ήπιας ανάπτυξης. Ως τέτοιες ξεχωρίζει τις επιχειρήσεις με ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και με δυνατούς ισολογισμούς.


Πού βλέπει υπεραπόδοση

Οι οικονομολόγοι της UBS προβλέπουν παγκόσμια ύφεση το 2009, στο -0,9%, και ανάκαμψη το 2010 (2,8%), ηπιότερη ωστόσο του ιστορικού μέσου όρου του 3,2%.

Σε αυτό το περιβάλλον ξεχωρίζει μετοχές εταιριών από τους κλάδους ενέργειας, βιομηχανίας, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

Επίσης, η UBS θεωρεί ότι τα χειρότερα για τους κλάδους των εμπορευμάτων έχουν ήδη περάσει.

Παράλληλα, παραμένει "underweight" στους αμυντικούς κλάδους, θεωρώντας ότι παρά την υποαπόδοση κατά τη διάρκεια του ράλι θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν, ενώ προτείνει μείωση θέσεων στον κλάδο καταναλωτικών ειδών, θεωρώντας ότι οι αποτιμήσεις τους δεν είναι πλέον φθηνές και η αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με την ήπια ανάπτυξη δεν ευνοεί τους τίτλους.

Σε γεωγραφική βάση, έπειτα από μακροχρόνια προτίμηση στην αγορά των ΗΠΑ, προκρίνει τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών, που συνήθως είναι διαπραγματεύσιμες με premium έναντι των ευρωπαϊκών, δείχνουν υπερβολικές σε αυτή τη χρονική στιγμή, τονίζει.

Καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες σταθεροποιούνται, οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία στην Ευρώπη ίσως είναι πολύ χαμηλές, αποτελώντας εχέγγυο καλύτερης μελλοντικής απόδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v