Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι καταλύτες του μετεκλογικού ράλι!

Πού βασίστηκε το μετεκλογικό μίνι ράλι στη Σοφοκλέους και γιατί αναμένεται συνέχεια. O ρόλος των εισροών κεφαλαίων, της Εθνικής και του roadshow της EXAE και πού ποντάρει το "φρέσκο" χρήμα.

Οι καταλύτες του μετεκλογικού ράλι!
Με την καταγραφή τριών συνεχόμενων κορυφών το Χ.Α. αντέδρασε ανοδικά, αποκομίζοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξης των 100 και πλέον μονάδων.

Με τη θετική απόδοση της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας, το Χ.Α. έφτασε στα επίπεδα των 2.730 - 2.770 μονάδων, ολοκληρώνοντας έναν ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε από τα χαμηλά του Μαρτίου και αποφέρει ήδη περίπου 80% - 85% για τον Γενικό Δείκτη.

Όμως, επιβεβαιώθηκε και ο χρηματιστηριακός κανόνας που θέλει το Χ.Α. να υπεραποδίδει κάθε φορά που εκλέγεται ισχυρή κυβέρνηση, σταθερά από το 1986 μέχρι και την αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.

Το γεγονός πως και η τελευταία αντίδραση (όπως άλλωστε όσες υπήρξαν από τις 6 - 9 Μαρτίου και τα χαμηλά των 1.450 μονάδων) στηρίχτηκε στον τραπεζικό κλάδο και κυρίως στην Εθνική προοιωνίζεται ανάλογη συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως, εάν δεν μεταβληθεί προς το χειρότερο το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, η εισροή κεφαλαίων -κυρίως από ξένους διαχειριστές- θα συνεχιστεί.

Οι ξένοι, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, ενίσχυσαν τη συμμετοχή τους στο 49,8% από το 48,2% και με βάση τις ανεπίσημες τιμοληψίες ξεπερνούν πλέον το 50% στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Σε όρους κεφαλαιοποίησης, ξένοι (και Έλληνες που δραστηριοποιούνται μέσω αγορών του εξωτερικού) ελέγχουν περίπου 50 δισ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος επικεντρώνεται στις τράπεζες. Υπολογίζεται πως στην Εθνική, στην ΕFG Eurobank και στην Alpha Bank οι θέσεις των ξένων από την προκήρυξη των εκλογών έχουν ενισχυθεί κατά 1,5 - 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη άνοδος υπολογίζεται για εισηγμένες όπως η Coca Cola 3Ε, η Μυτιληναίος, η Ελλάκτωρ, η Motor Oil, η Marfin Popular Bank, η Τράπεζα Κύπρου, η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και για άλλες αυτής της κατηγορίας. Είναι ενδεικτικό πως ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης, ο FTSE/ASE-20, έχει κερδίσει περισσότερο από 12% (από τις 1.280 μονάδες) τις τελευταίες 30 ημέρες.


Ο ρόλος της Εθνικής και το story της ΕΧΑΕ

Μία παράμετρος αφορά στην υψηλή στάθμιση της Εθνικής τόσο στον τραπεζικό δείκτη και στον "20άρη" όσο και στον Γενικό. Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Εθνικής με την τελευταία κίνηση προς τα 25,4 - 25,5 ευρώ καλύπτει πλέον το 50% της διόρθωσης, δηλαδή την κίνηση από το 2007 μέχρι τα χαμηλά του Μαρτίου και την αντίδραση που ακολούθησε έκτοτε.

Για να γίνει κατανοητή η βαρύτητα της στάθμισης της Εθνικής, θα πρέπει να προσεχθεί πως, εάν είχε σημειωθεί ανάλογη ανοδική αντίδραση για τον FTSE/ASE-20, θα κυμαινόταν στις 1.780 μονάδες (μέχρι 25% από τα επίπεδα της 7ης/10).

Μία άλλη παράμετρος, που κατά την εκτίμηση αναλυτών έχει σημασία, σχετίζεται με τις καθαρές εισροές, όπου οι ξένοι έχουν επενδύσει περίπου 722 εκατ. ευρώ και λιγότερα οι εγχώριοι παίκτες. Το ενδιαφέρον των ξένων παρέμεινε αμείωτο ακόμη και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με επίκεντρο τις τράπεζες, οι οποίες φέρεται να είχαν την τιμητική τους στην παρουσίαση της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Άλλωστε, οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών ομίλων είχαν προχωρήσει σε παρουσίαση των τραπεζών τον Σεπτέμβριο φροντίζοντας να εμφανίσουν θετικότερες προβλέψεις σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σειρά παρουσιάσεις των οίκων Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, KBW και Citigroup οι Έλληνες τραπεζίτες όχι μόνο έσπευσαν να καθησυχάσουν τους ξένους για τις όποιες μετεκλογικές αλλά και να προβλέψουν ισχυρή κερδοφορία για το 2010.

Ανάλογες εκτιμήσεις έγιναν και στη διάρκεια της παρουσίασης της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου οι Έλληνες τραπεζίτες υποστήριξαν πως το ύψος των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει για την τρέχουσα χρήση θα αποτυπωθεί στα μεγέθη της επόμενης χρήσης. Μάλιστα, ορισμένοι θέλησαν να καθησυχάσουν τους ξένους διαχειριστές κάνοντας λόγο για σημαντική μείωση του κόστους και το 2010, ενώ σημαντικά αυξημένα υπολογίζονται τα έσοδα από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μετά τη σημαντική ενίσχυση του Χ.Α. και των αποτιμήσεων.

Παράλληλα, η ανάγκη του Δημοσίου να δανειστεί άμεσα άλλα 10 δισ. ευρώ προεξοφλεί νέα προσφυγή του κράτους στους ελληνικούς ομίλους για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων. Επιπρόσθετα, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, το θερινό ράλι των κρατικών ομολόγων οδήγησε στη μείωση της θέσης των πιστωτικών ιδρυμάτων εγγράφοντας κέρδη, ενώ η ρευστότητά τους αυξήθηκε σημαντικά από την αποπληρωμή δανείων, σε μία περίοδο όπου οι χορηγήσεις παρέμειναν σε χαμηλότατα επίπεδα.


Πού ποντάρει το "νέο χρήμα"

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι αθρόες εισροές ξένων κεφαλαίων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο επιχειρούνται με γνώμονα την προεξόφληση καλύτερων αποτελεσμάτων την επόμενη χρονιά.

Πρόκειται για κίνηση που γίνεται παρά την κατά 116% ανοδική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου (σε διάστημα έξι μηνών) και κόντρα στις τριψήφιες υπεραξίες που αποκομίζουν από τοποθετήσεις τους σε μετοχές, για παράδειγμα, της Eurobank (133%), της Alpha Bank (132%), της Τράπεζας Κύπρου (118%) και της Τράπεζας Πειραιώς (138%), ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Marfin Popular Bank έχουν απόδοση από 90% και πάνω.

Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν πως η άνοδος του Χ.Α., που όπως και στις διεθνείς αγορές στηρίζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, μπορεί να έχει συνέχεια εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την κερδοφορία των τραπεζών.

Παράλληλα, θεωρούν πως σε αυτήν την περίπτωση θα ακολουθήσουν και μετοχές εταιριών από άλλους τομείς (κυρίως την ενέργεια, τη βιομηχανία και τις υποδομές), που και σε διεθνές επίπεδο ελκύουν επενδυτικά κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v