Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Ήρθε η «πρώτη νίκη», πολιτική η μάχη στο φινάλε

Στα «συν» η ελάφρυνση του χρέους χωρίς προσδιορισμό νέων μέτρων (πριν και μετά το 2018) και αναφορά στον ρόλο του ΔΝΤ. Το «αλλά» κρύβεται στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός καλεί την αντιπολίτευση «να πάρει θέση».

Μαξίμου: Ήρθε η «πρώτη νίκη», πολιτική η μάχη στο φινάλε

Ως μία «σημαντική πρώτη νίκη» αξιολογεί η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup για το χρέος, την οποία αποδίδει στις έντονες διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων περί «πολιτικής συμφωνίας» -και χωρίς να παραβλέπει την επίδραση που είχε το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Κι επειδή σε όλες της μείζονος σημασίας αποφάσεις «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», το Μαξίμου εστιάζει στην «επόμενη μέρα» του Eurogroup, δηλαδή στο πώς και αν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις αρχές του νέου έτους. Κι αυτό διότι από τα εργασιακά, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και η τυχόν απαίτηση για συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα τα εξασφαλίσουν (με παραμονή του ΔΝΤ), θα κριθεί η αντοχή της κυβέρνησης.

Ενδεικτική προς τούτο είναι η αποστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη στις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες την ανάγκη όλες οι συζητήσεις να γίνουν εντός των δεσμεύσεων του MoU και του ευρωπαϊκού πλαισίου και να μην υπάρξουν απαιτήσεις προς την Ελλάδα που να μη λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα».

Σύμφωνα με επιτελικό στέλεχος, η κυβέρνηση επέμεινε και χθες στη βασική θέση: καμία συζήτηση για μέτρα μέχρι το 2018 που ξεπερνούν την περσινή συμφωνία, κανένας προσδιορισμός νέων μέτρων για μετά το 2018, κλείσιμο εργασιακών εντός ευρωπαϊκού πλαισίου (σ.σ. επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων).

Να πάρει θέση η αντιπολίτευση

Επ' αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από την αντιπολίτευση (αξιωματική και ελάσσονα) να πάρει θέση, είτε από το βήμα της Βουλής είτε μέσα από Συμβούλιο Αρχηγών («εάν παραστεί ανάγκη»), ώστε στα τελευταία μέτρα προς το διαπραγματευτικό φίνις να ανοίξουν όλες οι δυνάμεις τα χαρτιά τους.

«Οπως αποκάλυψε ο Νικήτας Κακλαμάνης, πολλά στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα κληθούν να τοποθετηθούν επισήμως λοιπόν», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

- Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στην

- Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του προγράμματος».

Τα «συν» και το ερωτηματικό

Ως προς τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, πηγές του Μαξίμου προτάσσουν -φυσικά- την ελάφρυνση του χρέους κατά 45 δισ. ευρώ μέσω των βραχυπρόθεσμων μέτρων, «αντί 28 δισ. που άφηναν κύκλοι των εταίρων να εννοηθεί».

Στα «συν» επίσης εντάσσουν το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε προκαταβολικά (χθες, δηλαδή) να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ, ή να υπάρξει δέσμευση για μέτρα μετά το 2018 και για την έκβαση των εργασιακών.

Αυτά τα «συν» ωστόσο συνοδεύονται από το μεγάλο ερωτηματικό το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί «λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές»: τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα δρομολογηθούν ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ή θα μπουν στο συρτάρι εάν αυτή μείνει ατελής, λόγω π.χ. των εργασιακών ή των νέων μέτρων... ή και των δύο;

Κατά τις ίδιες πηγές, σ' αυτή την (ακόμα...) αβεβαιότητα οφείλεται η επίκληση «της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα» από τον κ. Τσακαλώτο, υπονοώντας το προφανές: ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει τις συγκεκριμένες υποχωρήσεις» -όπως διαμηνύουν τις τελευταίες ώρες οι επιτελείς του Μαξίμου.

«Πρώτη νίκη» διότι...

Είναι ενδεικτικό ότι οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη χθεσινή απόφαση ως «μία πρώτη νίκη», αναδεικνύοντας τα εξής στοιχεία:

* Εφαρμόζεται η συμφωνία του Μαΐου για τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος, χωρίς επιπλέον προαπαιτούμενα άμεσης επίδρασης.

* Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπαίνει ως προαπαιτούμενο από την ευρωπαϊκή πλευρά, οπότε το Ταμείο πρέπει να πάρει την απόφαση για τον ρόλο του.

* Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για τα πλεονάσματα μετά το 2018.

* Το επόμενο βήμα θα είναι η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση: η κυβέρνηση το θεωρεί «βέβαιο», ωστόσο επισημαίνεται ότι, βάσει καταστατικού ΕΚΤ, ένταξη δεν μπορεί να γίνει όσο παραμένει «ανοικτή» η αξιολόγηση.

Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, οι ψύχραιμοι (και καχύποπτοι) της κυβέρνησης βλέπουν να κορυφώνεται το θρίλερ στο διάστημα των γιορτών, καθώς στο τελευταίο «επεισόδιο» θα πρέπει να κουμπώσουν μεταξύ τους το κλείσιμο της αξιολόγησης, η δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων και η ένταξη στο QE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v