Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Διαπραγματεύσεις εντός MoU και ευρωπαϊκού πλαισίου

Τα θετικά στοιχεία της απόφασης του Eurogroup τόνισε ο Έλληνας υπουργός. Κάλεσε όλες τις πλευρές (και το ΔΝΤ) να μην θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έγινε και να λάβουν υπόψη την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην χώρα.

Τσακαλώτος: Διαπραγματεύσεις εντός MoU και ευρωπαϊκού πλαισίου

Δυο θετικά στοιχεία εντόπισε στην απόφαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είχαμε ένα ενδιαφέρον Eurogroup για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η συζήτηση για το Staff Level Agreement προχωρά στα δημοσιονομικά. Ο προϋπολογισμός του 2017 έκλεισε, το κενό για το 2018 κλείνει και υπάρχουν τρία τέσσερα ακόμα θέματα που μένουν ανοικτά και πρέπει να συζητηθούν, αλλά όλοι παραδέχτηκαν ότι γίνεται πρόοδος».

Το δεύτερο καλό για την Ελλάδα είναι ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ξεκινήσουν τώρα», τόνισε ο υπουργός. Είναι πολύ πιο φιλόδοξα απ’ όσο ελπίζαμε το Μάιο και αυτό είναι πολύ υποσχόμενο. Ο Κλ. Ρέγκλινγκ το υπολόγισε σε 20% του ΑΕΠ ως το 2060, που είναι πολύ καλό και αυτό θα βοηθήσει την οικονομία αμέσως.

Η συζήτηση για το Staff Level Agreement συνεχίζεται και το πλαίσιο της συζήτησης είναι ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Είχαμε δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξης, περιμένουμε και το τρίτο τρίμηνο να είναι θετικό και συνολικά να υπάρξει θετικό πρόσημο στο σύνολο της χρονιάς.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η χώρα έκανε τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Αποδέχτηκε η πλειοψηφία των χωρών ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι εντυπωσιακή και αποδίδει καρπούς.

Τα μηνύματα

Δεδομένων αυτών είναι πολύ σημαντικό, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όλες οι πλευρές περιλαμβανομένου του ΔΝΤ να μην θέσουν σε κίνδυνο αυτή την πρόοδο με αυξημένη αβεβαιότητα.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη στις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες την ανάγκη όλες οι συζητήσεις να γίνουν εντός των δεσμεύσεων του MoU και του ευρωπαϊκού πλαισίου και να μην υπάρξουν απαιτήσεις προς την Ελλάδα που να μην λαμβάνουν υπόψη την σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v