Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική συμφωνία «όλων των θεσμών» προβάλλει η κυβέρνηση

Ζητούμενο να γεφυρωθούν οι απόψεις Αθήνας-Κομισιόν με ΔΝΤ. Γιατί το Μαξίμου δεν εξαιρεί το ΔΝΤ από την προσπάθεια. «Αν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στο κεντρικό θέμα, η αξιολόγηση θα κλείσει στα τεχνικά».

Πολιτική συμφωνία «όλων των θεσμών» προβάλλει η κυβέρνηση

Η επίσκεψη Μοσκοβισί και οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών επιτρέπουν στο Μαξίμου να βλέπει μισογεμάτο το ποτήρι για το αποτέλεσμα της Δευτέρας.

Ολα τα επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν «πολύ πιθανή» την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup και μάλιστα «μεταξύ όλων των θεσμών» -του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου. Σε δημόσιο επίπεδο δε, είναι εμφανής η προσπάθεια να μην πάρει θέση η Αθήνα στο ερώτημα «μένει ή όχι το Ταμείο στο πρόγραμμα» ή «με ποιο ρόλο», προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι μπλοκάρει τις κρίσιμες, παρασκηνιακές, συζητήσεις.

«Η συζήτηση η οποία διεξάγεται έχει ως σκοπό την υιοθέτηση μιας συμφωνίας που θα εμπλέκει όλους όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά το χθεσινό έκτακτο briefing.

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τις επικριτικές αναφορές, για το ΔΝΤ, Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Euro2day.gr και του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε... να χαμηλώσει τους τόνους: «Υπάρχουν ακόμη χώρες -τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζουμε, η Ολλανδία- που επιμένουν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λαμβάνει υπόψη της και η ελληνική πλευρά. Σας λέω λοιπόν ότι ο στόχος που έχουμε, είναι να υπάρξει μια συμφωνία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι», είπε.

Να σημειωθεί ότι μόλις το προηγούμενο Σάββατο (σ.σ. λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών) ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, εξέφρασε την προσωπική του άποψη (όπως διευκρίνισε) ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στον ρόλο του συμβούλου.

Γεφύρωση του χάσματος

Τι είναι αυτό που περιμένει το Μαξίμου να συμβεί στο Eurogroup της Δευτέρας; Να υπάρξει πολιτική συμφωνία στους κεντρικούς άξονες, που θα οδηγήσει στην τεχνική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπερ, η συμφωνία να αφορά στις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, από την οποία θα εξαρτηθεί η απαίτηση για νέα μέτρα και για το ύψος τους.

«Η ελληνική πλευρά και η Κομισιόν βλέπουν μηδενικό δημοσιονομικό κενό (για το 2019) ενώ το ΔΝΤ επιμένει στο αντίθετο. Εάν οι δύο απόψεις γεφυρωθούν, κλείσαμε. Οι τεχνικές συζητήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουν τυπικό και μόνο χαρακτήρα και θα ολοκληρωθούν τάχιστα», λέει κυβερνητική πηγή, παραπέμποντας και στην αντίστοιχη, χθεσινή, διαρροή υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου -ο οποίος δεν συγκαταλέγεται στους «φίλους» μας.

«Εχω την εύλογη πεποίθηση ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια τέτοια συμφωνία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος χθες, μεταφέροντας έναν άνεμο αισιοδοξίας που άρχισε να πνέει στο Μαξίμου, έστω και με χαμηλά μπoφόρ.

Ραντεβού τον Απρίλιο;

Έστω κι έτσι, οι πιθανότητες να «τρέξουν» όλα αυτά με φρενήρεις ρυθμούς, ώστε να μη χαθεί η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, θεωρούνται «ελάχιστες». Που σημαίνει ότι το ραντεβού μας με την ποσοτική χαλάρωση (σ.σ. εάν όλα πάνε κατ' ευχήν) θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, στις 27 Απριλίου.

Σ' αυτή τη νέα ημερομηνία-ορόσημο δείχνουν και οι πλέον αισιόδοξοι, λαμβάνοντας υπόψη δύο ενδιάμεσους σημαντικούς σταθμούς: τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία το 2016 από την Eurostat και τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από το ΔΝΤ.

«Είναι προφανές ότι μέχρι τότε θα ξέρουμε εάν έχει επέλθει γεφύρωση ή εάν παραμένει το χάσμα, οπότε οι σχετικές εκθέσεις απλώς θα επικυρώσουν τη μία ή την άλλη εξέλιξη», η διευκρίνιση.

Η άποψη «ας μη βιαστούμε»

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν λείπουν και τα κυβερνητικά στελέχη που εξακολουθούν να φλερτάρουν με την ιδέα... να μείνουν ανοικτά όλα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, ποντάροντας στις αλλαγές που θα επέλθουν (πρωτίστως στη Γερμανία) και στις νομισματικές πιέσεις που θα ασκήσει η Ουάσιγκτον στην («εύθραυστη»;) ευρωζώνη.

Η εν λόγω άποψη δεν είναι -φυσικά- κυρίαρχη, καθώς έχει γίνει «πλήρως κατανοητό» ότι τυχόν πολύμηνη παράταση της εκκρεμότητας θα βυθίσει την οικονομία «στα τάρταρα» -ακόμη κι αν βρεθεί τρόπος να αποπληρωθούν τα ομόλογα των περίπου επτά δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Ουδείς αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο να κερδίσει πόντους, εάν οι ελπίδες για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα αποδειχθούν φρούδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v