Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη για τον συμβιβασμό με τους δανειστές ζήτησε από την Κ.Ε. ο Αλέξης Τσίπρας

Την στήριξη του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας σε όποιον συμβιβασμό με τους δανειστές καταλήξει η κυβέρνηση ζήτησε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός...

  • Real.gr
Στήριξη για τον συμβιβασμό με τους δανειστές ζήτησε από την Κ.Ε. ο Αλέξης Τσίπρας
Την στήριξη του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας σε όποιον συμβιβασμό με τους δανειστές καταλήξει η κυβέρνηση ζήτησε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσπάθησε να αντιπαρέλθει στην ομιλία του τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτή θα κλείσει και εστιάζοντας στην περίοδο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των μνημονίων:

«πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όχι μονάχα την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, αλλά κυρίως, στην επόμενη ημέρα, να σκεφτούμε, όχι πια με όρους συμφωνίας και μέτρων, αλλά με όρους στρατηγικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας» είπε στην εισήγησή του ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προέβλεψε αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη και αίσια κατάληξη της διαπραγμάτευσης και εμφανίστηκε βέβαιος για την στήριξη των οργάνων και της Κ.Ο στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, μιλώντας για «βαθιά εμπιστοσύνη στο κριτήριο της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ζητώντας τον προσανατολισμό στην επόμενη μέρα μετά τη διαπραγμάτευση και τα μνημόνια, κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των Νίκου Παππά και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Το μήνυμα, ότι η απόφαση για το συμβιβασμό δεν θα είναι δική του, αλλά συλλογικά της κυβέρνησης και του κόμματος έστειλε στην παρέμβασή του την Κυριακή και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος προχώρησε και σε σκληρή επίθεση στο ΔΝΤ, κατηγορώντας το ότι «χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του» και ότι χρησιμοποιεί τις δυσμενείς εκτιμήσεις για το πλεόνασμα ώστε να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό».

Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «λευκή επιταγή»: «Εμείς ποτέ δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή διαπραγματευόμαστε σκληρά και οι αποφάσεις είναι συλλογικές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Στην Κεντρική Επιτροπή δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης, καθώς δεν υπήρχαν αποτελέσματα που θα έπρεπε να εγκρίνει το όργανο. Ο κ. Τσακαλώτος συμμετείχε στις εργασίες μόνο την Κυριακή αφού την προηγουμένη βρισκόταν στο αεροπλάνο της επιστροφής από τις Βρυξέλλες.

Το όργανο ασχολήθηκε κυρίως με το κείμενο πολιτικής απόφασης και οι παρεμβάσεις αφορούσαν στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και το κόμμα. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στις θετικές προσδοκίες για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι όλες οι εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας σε σχέση με το θέμα αυτό έχουν διαψευσθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Φίλης άσκησε σκληρή κριτική στη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι αυτή στερείται νομιμοποιητικής βάσης και ζήτησε συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία αυτή παραίνεση προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου που την απέρριψαν κατηγορηματικά:

Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι πρέπει «να οικοδομήσουμε κοινωνικές συμμαχίες και είναι άστοχο να στρέφουμε διαρκώς τη συζητήση στο πολιτικό επίπεδο και στα πολιτικά ανοίγματα που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα αντισυστημικό ρεύμα στις ΗΠΑ την Ευρώπη και την Ελλάδα, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να το εκφράσει. Τα ανοίγματα αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν ευνοούν αυτή την στρατηγική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την αμφισβήτηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v