Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ξανάνοιξε τώρα το μέτωπο Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη

Ο ρόλος Γεωργιάδη - Βορίδη στην έκρηξη του πρώην προέδρου. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε ζητήματα συνεννόησης και η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή. Ρίχνει τους τόνους η οδός Πειραιώς.

Γιατί ξανάνοιξε τώρα το μέτωπο Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη

Ήταν 20 Ιουλίου, το περασμένο καλοκαίρι, μόλις είχε ολοκληρωθεί το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το πρώτο μεταξύ των δύο μετά από έξι μήνες. Το κλίμα το οποίο επιχειρήθηκε να διαρρεύσει προς τα έξω ήταν πολύ θερμό, με κομματική πηγή μάλιστα να αναφέρει ότι «ακόμα και αν στο παρελθόν υπήρχαν κάποια συννεφάκια στις σχέσεις των δύο, τώρα διαλύθηκαν». Η... σκληρή πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική και τα «συννεφάκια» πύκνωσαν και πάλι στις σχέσεις των συνυποψήφιων προέδρων στις εσωκομματικές εκλογές.

Αποκορύφωμα η χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, σε συζήτησή του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, χαρακτηρίζοντας «τσάμπα μαγκιά να μην ψηφίζεις (τα μέτρα) εκ του ασφαλούς, αφού τώρα ο Τσίπρας διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν υπάρχει κίνδυνος, όπως το 2015».

Και παρόλο που στη συνέχεια επιχειρήθηκε από την οδό Πειραιώς να κλείσει «αναίμακτα» το θέμα, γεγονός είναι ότι ανά πάσα στιγμή τα μαχαίρια μπορεί να ξαναβγούν από τις θήκες τους, με άγνωστες τις συνέπειες. Ποτέ άλλωστε οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν ήταν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον και ουσιαστικά αναγκάζονται να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη, έχοντας ωστόσο αρκετές μεταξύ τους διαφορές.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες εμφανιζόταν οργισμένος με διαρροές που φέρονται να προέρχονται από τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, για σύγκριση ανάμεσα στη σημερινή περίοδο και στο 2015, επί αρχηγίας Μεϊμαράκη, όταν η ΝΔ είχε ψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή. Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Βορίδη, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι «δεν έπρεπε να έχουμε ψηφίσει το 3ο μνημόνιο», ξεχείλισε το ποτήρι, προκαλώντας το ξέσπασμα του πρώην προέδρου. Και μπορεί στη συνέχεια να «φωτογραφήθηκε» ως παραλήπτης του μηνύματος ο κ. Βορίδης, δεδομένο όμως είναι πως η μπάλα παίρνει και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Γιατί; Αυτός δεν τους έχει επιλέξει σ' αυτές τις θέσεις; Γιατί δεν έχει ευθύνη;» τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης σε συνομιλητές του, με το πρόβλημα πάντως να είναι ευρύτερο και να σχετίζεται με τη γενικότερη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Πιο συναινετικοί

Τη δική της σημασία έχει η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που αναδεικνύονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στη ΝΔ σε ζητήματα συνεννόησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Όταν δηλαδή η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της και ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες νωρίτερα (στον ΑΝΤ1), διεμήνυε με έμφαση ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το σύνολο του δημοσιονομικού πακέτου που θα φέρει η κυβέρνηση.

Είναι ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ των γαλάζιων στελεχών, με τους «καραμανλικούς» κυρίως να εμφανίζονται πιο συναινετικοί, απέναντι στο «όχι σε όλα» και ενάντια στο συνεχές αίτημα για εκλογές, το οποίο έχει αποτελέσει και «σημαία» της σημερινής ηγεσίας. Και ναι μεν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν θεωρείται απόλυτα ταυτισμένος με τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο οι σχέσεις του με αυτόν είναι πολύ πιο στενές από αυτές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τις «βόμβες» του κ. Μεϊμαράκη, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησαν μαζί του δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης,σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, κάτι που τουλάχιστον προς το παρόν επετεύχθη. «Οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη παρερμηνεύτηκαν. Δεν αποτελούσαν βολές κατά του προέδρου, αλλά αναφερόταν στον Μάκη Βορίδη. Το 2015 πάντως πραγματικά οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές, τότε το δίλημμα ήταν ευρώ ή δραχμή, ενώ ο πρωθυπουργός δεν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σημειώνουν κομματικές πηγές, συμφωνώντας στο σημείο αυτό με τον κ. Μεϊμαράκη και θεωρώντας το θέμα λήξαν. «Μέχρι το επόμενο επεισόδιο ανάμεσα στους δύο», αντιτείνει πάντως έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός... 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v