Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετός στο Μαξίμου για ΔΕΘ και Μακρόν

Συσκέψεις για την ελληνο-γαλλική επενδυτική συνεργασία εν όψει της επίσκεψης του Μ. Μακρόν. Το «γαλλικό κλειδί» για την αξιολόγηση, την έξοδο στις αγορές και το ΔΝΤ.

Πυρετός στο Μαξίμου για ΔΕΘ και Μακρόν

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ αρχίζει να «μοντάρεται» καθώς ξεκίνησαν οι ανά αντικείμενο συναντήσεις του με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη.

Στο Μαξίμου χθες βρέθηκαν, διαδοχικά, ο Γιάννης Δραγασάκης, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Κώστας Γαβρόγλου, όπου, επισήμως, συζητήθηκε η πορεία ίδρυσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά και οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη «ειδική» σύσκεψη υπό τον κ.Τσίπρα που θα αφορά την επίσκεψη του Μανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες συσκέψεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί η επενδυτική ελληνο-γαλλική συνεργασία, δεδομένου ότι τον τελευταίο μήνα οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των Ηλυσίων Πεδίων και του Μαξίμου εργάζονται επί σχεδίων που έχουν υποβάλλει οι δύο πλευρές, εν όψει της άφιξης του Γάλλου προέδρου – και πριν αυτή ανακοινωθεί επισήμως.

Στις συσκέψεις, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα μετέχουν οι επικεφαλής των υπουργείων τα οποία εμπλέκονται στους σχεδιασμούς, δηλαδή Ανάπτυξης, Ενέργειας, Υποδομών, Εξωτερικών. Η συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Αμυνας θεωρείται βέβαιη, καθώς, πέραν των επενδύσεων, η έξοδος της χώρας στις αγορές και το εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται στις συζητήσεις.

Στα «ώριμα σχέδια» εντάσσεται η ελληνο-γαλλική «στρατηγική συνεργασία» της ΕΥΔΑΠ με την Suez. Η γαλλική εταιρία θα αναλάβει πιθανότατα ρόλο τεχνικού συμβούλου και συμβούλου διοίκησης, με στόχο να τρέξουν έργα που θα μπορούσαν να αγγίξουν και το ένα δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν προχωρημένες τις συζητήσεις για συνεργασία και στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας. Εν προκειμένω, μιλούν για ΣΔΙΤ στα ηλεκτρονικά συστήματα.

Το «αγκάθι» του ΔΝΤ και το «νέο» Βερολίνο

Κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν την «παράμετρο Μακρόν» τόσο γενικά στην πορεία της τρίτης αξιολόγησης και της κανονικής εξόδου της χώρας στις αγορές (πέραν των δύο δοκιμαστικών που σχεδιάζονται) όσο και ειδικά στην αντιμετώπιση του «αγκαθιού» του ΔΝΤ.

Εν προκειμένω, ο ανομολόγητος φόβος του Μαξίμου είναι να απαιτήσει το Ταμείο επίσπευση των μέτρων που έχουν ψηφισθεί για το 2019 (χωρίς τα αντίμετρα, φυσικά) εάν διαφανεί πρόβλημα στα έσοδα και, επιπλέον, να επιμείνει στη θέση του για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και τα δύο ζητήματα είναι κόκκινο πανί για την κυβέρνηση, ενώ για το δεύτερο εμφανίζεται αρνητική και η ευρωπαϊκή πλευρά (ΕΚΤ, Κομισιόν).

Οι ασκήσεις επί χάρτου «σκοντάφτουν» στο αναπάντητο ερώτημα που αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στην περίπτωση που η νέα γερμανική κυβέρνηση παραμείνει αρνητική στο θέμα του ελληνικού χρέους.

«Το Ταμείο έδωσε στο Βερολίνο την πίστωση χρόνου που ζητούσε μέχρι τις γερμανικές εκλογές, αλλά ο Σεπτέμβριος πλησιάζει και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν», λέει στο Euro2day.gr κυβερνητικός παράγοντας.

Εάν δε, όπως επισημαίνει, η νέα κυβέρνηση της Γερμανία αναδειχθεί μέσα από συνασπισμό του κόμματος Μέρκελ-Σόιμπλε με τους Φιλελεύθερους και χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες, τότε τα περιθώρια πιο ήπιας στάσης θα είναι μηδενικά.

Και η σημασία του… γαλλικού κλειδιού, προφανής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v