Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στοιχήματα και οι παρακαταθήκες της Φώφης Γεννηματά

Η επόμενη μέρα μετά την καθαρή νίκη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το συνέδριο, η εκλογή οργάνων και η διατήρηση της αυτοτέλειας των κομμάτων. Το ποσοστό Ανδρουλάκη και το άνοιγμα Μητσοτάκη.

Τα στοιχήματα και οι παρακαταθήκες της Φώφης Γεννηματά

Επιβεβαίωσε τα προγνωστικά η Φώφη Γεννηματά και επικράτησε άνετα του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε ποσοστό 56,62% έναντι 43,38% του συνυποψηφίου της και με παρακαταθήκη τη μαζική και πάλι συμμετοχή (ψήφισαν περίπου 156.000 πολίτες), ήδη αρχίζει να ξετυλίγει τον σχεδιασμό της ενόψει της επόμενης -κρίσιμης για τον τόπο- μέρας.

Στο επιτελείο της κ. Γεννηματά εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρωτιά, την καθαρή διαφορά αλλά και για την ευρεία ανταπόκριση των φίλων της «μεγάλης προοδευτικής παράταξης», που παρά τον άστατο καιρό, προσήλθαν στις κάλπες. Είναι, όπως αναφέρει συνεργάτης της, «η δικαίωση της Φώφης Γεννηματά, η οποία ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία για διεύρυνση του χώρου, θα είναι η εγγυήτρια για την ενότητα της παράταξης και θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να το πετύχει». Όπως άλλωστε επεσήμανε και η ίδια σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της, «το χρέος του νικητή είναι να μην αισθάνεται κανείς  ηττημένος» και ενώ τα στοιχήματα για την ηγέτιδα της νέας παράταξης είναι πολλά επιπλέον.

Βασική επιδίωξή της είναι να καταφέρει να καταστήσει τον νέο φορέα ανταγωνιστικό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με τους οποίους θέλει στις επόμενες εκλογές να αναμετρηθεί «στα ίσα».  Η επιστροφή στον ρόλο του πρωταγωνιστή βέβαια -όπως γνωρίζει και η ίδια- δεν είναι καθόλου εύκολη και θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η εδραίωση της ενότητας στην συγκεκριμένη προσπάθεια, συνθέτοντας τις διαφορετικές σε κάποια σημεία θέσεις των υπόλοιπων υποψηφίων.

«Μπορούμε να συνθέτουμε γόνιμα και δημιουργικά, να συνδυάζουμε τη δημοκρατία με την αποτελεσματικότητα», διαμηνύει η ίδια, φέροντας ως παράδειγμα τον τρόπο που λειτούργησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις  Πολιτών και ΕΔΕΜ.

«Ούτε δημιουργούνται, ούτε διαλύονται»

Επόμενο βήμα, μετά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία, είναι η διενέργεια ενός ανοιχτού συνεδρίου του νέου φορέα, με τη συμμετοχή όλων, όπου θα εκλεγούν τα κομματικά όργανα, ενώ όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην προσπάθεια θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους. «Ούτε δημιουργούνται, ούτε διαλύονται με διατάγματα και ερήμην των μελών τους», σημειώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, που υπογραμμίζουν ότι ο νέος φορέας, πέραν του ηγέτη, θα έχει και μέλη, οργανώσεις αλλά και δικά του όργανα. «Θα είναι μια παράλληλη διαδικασία, όπου βέβαια το κέντρο βάρους συνεχώς θα μετατίθεται στη νέα, ενιαία παράταξη», υποστηρίζει η κ. Γεννηματά, που δεν αποκλείει οι πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

Όπερ σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης προσπάθειας θα πρέπει να λάβει χώρα άμεσα, προκειμένου τυχόν προκήρυξη πρόωρων εκλογών να μην αιφνιδιάσει ούτε να βρει απροετοίμαστο τον νέο φορέα. «Μια ισχυρή, αξιόπιστη κυβέρνηση μετά τις εκλογές πρέπει να βγάλει τη θηλιά που μας φόρεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τον λαιμό της χώρας», αναφέρει, επιτιθέμενη ταυτόχρονα και στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποποιούμενη τον χαρακτηρισμό «ουρά των δύο μεγάλων κομμάτων». Ο αρχηγός πάντως της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη από το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμά του προς την κ. Γεννηματά έκανε «άνοιγμα» προς αυτήν, δηλώνοντας ότι προσβλέπει «πάντα σε μια ειλικρινή συνεννόησή μας για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου».

Μέσα σε όλα αυτά, ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και το ποσοστό του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο κάποιοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν ως «αντιγεννηματική» ψήφο, με τον ίδιο πάντως τον ευρωβουλευτή, μετά την επιθετική προεκλογική καμπάνια, να ρίχνει τους τόνους και να δεσμεύεται για «την ενότητα και τη νέα προοπτική».

Δεν μένει παρά να φανεί και στην πράξη… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v