Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως διαβάζει η ΝΔ τις δημοσκοπήσεις

Τα δύο μηνύματα και η εκλογική ετοιμότητα. Οι εκτιμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνεργάτες του. Οι δυσκολίες στο Σκοπιανό και η μάχη για τα προαπαιτούμενα.

Πως διαβάζει η ΝΔ τις δημοσκοπήσεις

Σε φουλ ρυθμούς θέλει την λειτουργία του κομματικού μηχανισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των ραγδαίων -όπως εκτιμά- εξελίξεων. Το πιθανότερο, όπως τονίζει σε συνεργάτες του ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι ο Αλέξης Τσίπρας να προσφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων ψηφισμένων μέτρων, οπότε το κόμμα θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα. Τα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά και οι ενδείξεις που υπάρχουν στα γραφεία της Πειραιώς από όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την ερμηνεία του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, περιέχουν διπλό μήνυμα.

Το πρώτο ότι η νίκη της ΝΔ, όποτε κι αν κληθεί ο λαός να αποφασίσει για την επόμενη κυβέρνηση, είναι δεδομένη και μη αναστρέψιμη. «Ο Τσίπρας έχει τελειώσει στη συνείδηση των πολιτών», σημειώνει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρεί ζήτημα χρόνου την «τιμωρία» των δύο κυβερνητικών εταίρων από τους πολίτες. «Όποτε και αν ο πρωθυπουργός προσφύγει στις κάλπες, η μοίρα του είναι προδιαγεγραμμένη», λέει χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο μήνυμα που εισπράττει η ηγεσία της ΝΔ -το λιγότερο ευχάριστο- είναι ότι οι πολίτες ακόμα δεν έχουν εμπιστευτεί το κόμμα, όσο τουλάχιστον θα ήθελαν.

«Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε», αναγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, που αναζητεί τρόπους προκειμένου το αισιόδοξο αφήγημα της παράταξής του για την επόμενη μέρα να μεταδοθεί πειστικά στην κοινωνία. «Αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν πειστεί ακόμα για το σχέδιο και την ετοιμότητά μας να κυβερνήσουμε. Και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα», λένε στην Πειραιώς, με τον πρόεδρο της ΝΔ να θεωρεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, κλπ.), παρά την αποτελεσματικότητά τους, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις περιοδείες και τις επαφές από κοντά με τους πολίτες ανά την Επικράτεια.

Εξαιρετικά δυσοίωνα

Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε μέσα στην εβδομάδα τους νομούς Πιερίας και Πέλλας, και θα συνεχίσει πιθανότατα από την Πελοπόννησο. Ειδικά πάντως στην Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα για την ονομασία των Σκοπίων. Κατά τη διάρκεια μάλιστα συνομιλίας του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν δεν υπάρξει αποσαφηνισμένη ενιαία θέση της κυβέρνησης. Κατά τη ΝΔ το Βουκουρέστι είναι ο ελάχιστος πήχης για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με συνεργάτη πάντως του κ. Μητσοτάκη να εκφράζει τον σοβαρό ενδοιασμό του για το κατά πόσο θα προχωρήσει τελικά η επίλυση του ζητήματος, εξαιτίας της απέναντι πλευράς.

Όπως εξηγούσε, για να εγκριθεί η όποια συμφωνία από το κοινοβούλιο της γείτονος χώρας απαιτούνται τουλάχιστον τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή 80 από τους 120. Την ίδια ώρα όμως οι εθνικιστές βουλευτές υπολογίζονται στους 51, οπότε εκ των πραγμάτων τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα όσον αφορά την εξεύρεση μιας τελικής λύσης με την οποία να συμφωνεί η χώρα μας.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τη Δευτέρα και την μάχη της Βουλής όσον αφορά τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

«Αυτό το νομοσχέδιο σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ταυτότητά του. Γιατί έχει την έκφραση του οπορτουνισμού, της μετάλλαξης, της εξουσιολαγνείας και της απόλυτης ασυνέπειας», ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι εμβληματικές διατάξεις που αποδεικνύουν το αληθές του επιχειρήματός του, είναι αυτές για την απεργία και τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα, ως προς την ρύθμιση για την απεργία, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα την καταψηφίσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v