Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείδωσαν οι δέκα κάλπες στην ψηφοφορία για Νοvartis

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δια εγέρσεως επιβεβαιώθηκαν οι 10 κάλπες. «Δεν θα νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία που επιλέχθηκε», λένε πηγές της ΝΔ. Τι θα πει στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Κλείδωσαν οι δέκα κάλπες στην ψηφοφορία για Νοvartis

Η μάχη της κάλπης -με φόντο το σκάνδαλο της Novartis- δόθηκε ξανά σήμερα στη Βουλή, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να ερίζουν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ψηφοφορίας που αφορά τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. 

Εν τέλει αποφασίστηκε η ψηφοφορία να γίνει με δέκα κάλπες παρά την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που επέμεινε στην ύπαρξη μίας κάλπης, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, δια του Νίκου Δένδια.

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

Ανώτατη κομματική πηγή της ΝΔ δε σημείωνε πως «βλέπω πολλά κατεβασμένα κεφάλια από την πλευρά της πλειοψηφίας και ενδιαφέρουσες απουσίες που δεν περίμενα». Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι αν επιλεγόταν μια κάλπη «θα μας έβρισκε σύμφωνους και θα υπερψηφίζαμε». Κάτι τέτοιο δεν έγινε προσθέτουν οι ίδιες πηγές και «δεν θα νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία που επιλέχθηκε». Φωτογραφίζοντας μάλιστα τον πρωθυπουργό έλεγαν οι ίδιες πηγές πως «όταν αναλαμβάνεις να κόψεις και να ράψεις στα μέτρα σου τις κατηγορίες πρέπει να είσαι παρών».

Οι προσωποποιημένες ψήφοι

Το Μαξίμου βλέπει πίσω από την επιμονή της Πειραιώς στο να στηθεί μόνο μία κάλπη, μια διάθεση αποπροσανατολισμού της ΝΔ από τον πυρήνα της υπόθεσης που αφορά την πιθανολογούμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη σκοτεινή υπόθεση Novartis. Συγχρόνως όμως διακρίνει στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μια προσπάθεια να μην καταγραφούν προσωποποιημένες οι ψήφοι κατά των πολιτικών στελεχών της ΝΔ, φοβούμενη -όπως πιστεύει η κυβέρνηση- την κρίση των ίδιων των βουλευτών της.

Κοινώς, το Μαξίμου πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχεί μήπως οι κάλπες αναδείξουν γαλάζιες διαρροές, εμφανίζοντας περισσότερους σταυρούς από αυτούς που αριθμεί η κυβερνητική πλειοψηφία εις βάρος συγκεκριμένων στελεχών της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο πως κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν το βράδυ πως η αξιωματική αντιπολίτευση κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης, καταλογίζοντας στον κ. Μητσοτάκη «προφάσεις εν αμαρτίαις» για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του.

Αυτό που γίνεται σαφές με βάση τις χθεσινές εξελίξεις (μηνύσεις εις βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων, αντεγκλήσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων) είναι πως το κλίμα σήμερα στη Βουλή θα είναι πολωτικό, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης φαίνεται πως θα αναλωθεί στα διαδικαστικά ζητήματα για τα οποία η αντιπολίτευση εγείρει επιφυλάξεις.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι η κοινοβουλευτική πρακτική επιβάλλει την τοποθέτηση δέκα ξεχωριστών καλπών, μίας για κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Τον λόγο θα πάρει προς το τέλος της διαδικασίας, η οποία αναμένεται να είναι μαραθώνια, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει όσα είπε και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -προ ημερών-, δίνοντας έμφαση στη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από παλαιότερες κυβερνήσεις. Σημειωτέον πως στην ΚΟ του κόμματός του είπε ότι το σκάνδαλο της Novartis με τις υπερτιμολογήσεις ισοδυναμεί με το κόστος ενός Μνημονίου, δηλαδή με περίπου 23 δισ. ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει πως διαρκής στόχος της κυβέρνησής του είναι να γίνουν όλα με θεσμικό τρόπο και απόλυτη διαφάνεια, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία και την ηγεσία της, καταλογίζοντάς της προσπάθεια τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Επιπλέον θα απαντήσει στις αιτιάσεις περί σκευωρίας σχολιάζοντας πιθανότατα και τους χαρακτηρισμούς περί «συμμοριτών» που έχουν χρησιμοποιηθεί από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εις βάρος κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου.

Αποχή από τις κάλπες

Από την πλευρά της, η ΝΔ, μετά από μαραθώνιο συσκέψεων όπου διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις, προσανατολίζεται στην παρουσία μεν στη συζήτηση, αλλά στην αποχή από τις κάλπες.

«Τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, ουσιαστικά καταθέτοντας δημοσίως το επιχείρημα με το οποίο θα στηρίξει η ΝΔ σήμερα τη στάση της στην ψηφοφορία. Αυτό, λένε στην Πειραιώς, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αλλαγή θέσης, επιμένουν στην ανάγκη «να χυθεί άπλετο φως» στην υπόθεση και επισημαίνουν τον κίνδυνο «η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία». Επικαλούνται στο πλαίσιο αυτό «παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της υπόθεσης, πράξεις και παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και τις ωμές παρεμβάσεις της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου».

Η ΝΔ θα καταγγείλει και την παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά, εμπλεκόμενος υπουργός να υπογράφει την πρόταση που απαλλάσσει τον εαυτό του».

Ταυτόχρονα στο γαλάζιο στρατόπεδο θέτουν το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι «κάποια στιγμή θα πρέπει είτε να αποκαλυφθούν είτε να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και όχι να κρύβονται πίσω από καταθέσεις που δημιουργούν ερωτήματα».

«Θα είμαστε παρόντες»

Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί αποχώρησης ή αποχής από την ψηφοφορία, τελικά -σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα- θα προσέλθει, δια των βουλευτών του, στις κάλπες.

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα είμαστε παρόντες και θα ψηφίσουμε για να έρθουν όλα στο φως», λέει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, σημειώνοντας πάντως ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέλει μία ψηφοφορία για όλους και για όλα τα αδικήματα, «σε μια πραγματική, πλήρη προκαταρκτική επιτροπή».

Για ακόμα μια φορά, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, «μπρος σε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα όπως είναι το διεθνές σκάνδαλο της Novartis, η κυβέρνηση αντί να φροντίσει να χυθεί άπλετο φως την ενδιαφέρει να ρίξει σκιές και λάσπη σε πολιτικά πρόσωπα», εξηγώντας παράλληλα ότι υπάρχει κοινή στάση του Κινήματος Αλλαγής, όπως καταγράφηκε και στην απόφαση του πολιτικού συμβουλίου πριν από λίγες μέρες.

Φράση που «φωτογραφίζει» και τη στάση του Ποταμιού, αν και πηγές του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη είναι εμφανώς πιο επιφυλακτικές: «Ζητάμε μία κάλπη. Αν στηθούν δέκα, θα κρίνουμε στη Βουλή τι θα κάνουμε», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η Ένωση Κεντρώων καταγγέλλει το κατηγορητήριο το οποίο «δεν έχει δεθεί όπως θα έπρεπε», ζητάει «όλα τα στοιχεία στο φως» και σημειώνει ότι το «ναι» είναι υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής και μόνον. «Το πόσες κάλπες θα χρειαστούν θα φανεί όταν δέσει το κατηγορητήριο και αποδειχθεί για πόσα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ενοχής τους στην υπόθεση NOVARTIS», αναφέρει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Θετικά αναμένεται να ψηφίσει σήμερα και το ΚΚΕ, προκειμένου -σύμφωνα με κομματικές πηγές- «να συμβάλλει -όσο περνάει απ' το χέρι του- για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν», ενώ η Χρυσή Αυγή ζητά επίσης «όλα στο φως και καμία συγκάλυψη των πολιτικών απατεώνων: Στη φυλακή όσοι πήραν μίζες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v