Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 10 κάλπες η ψηφοφορία για Novartis

Τι αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων. Μαραθώνια και ολονύκτια αναμένεται η διαδικασία στη Βουλή. Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Ποια στάση ετοιμάζεται να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία.

Με 10 κάλπες η ψηφοφορία για Novartis

Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για δέκα κάλπες, όσα και τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση Novartis, υπερψηφίσθηκε απο τη Διάσκεψη των Προέδρων με 18 υπερ έναντι οκτώ κατά. «Παρών» δήλωσαν ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ενώ απών ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η ΝΔ και η ΔΗΣΥ, δια των κυρίων Τσιάρα και Κεγκέρογλου, αντίστοιχα, πρότειναν μία ψηφοφορία (σε μία κάλπη) που να αφορά την ανάγκη σύστασης της Προκαταρκτικης επιτροπής, χωρίς να συνοδεύεται από ψήφο στα δέκα πρόσωπα. 

Το θέμα του πόσες κάλπες θα στηθούν, πάντως, αναμένεται να τεθεί εκ νέου αύριο στην Ολομέλεια στην έναρξη της συζήτησης. Με τα τωρινά δεδομένα, όπως ενημέρωσε κοινοβουλευτική πηγή:

-Ξεκινάμε αύριο στις 9 το πρωί και ευελπιστούμε ότι θα τελειώσει το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση ό,τι και αν σημαίνει από πλευράς χρόνου.

-Θα προσπαθήσουμε να είμαστε αυστηροί στους χρόνους. Θα γίνει κύκλος με 9 εισηγητές για 10 λεπτά. Δεύτερος κύκλος από 16 βουλευτές (6 ΣΥΡΙΖΑ 3 ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα και ανεξάρτητος) από 7 λεπτά. Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων για 12 λεπτά (αν έχει μιλήσει ήδη ο αρχηγός θα μιλήσουν για 8 λεπτά). Οι αναπληρωτές υπουργοί θα μιλήσουν πριν τους αρχηγούς. Θα μιλήσουν για 20 λεπτά οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και από 15 λεπτά οι άλλοι αρχηγοί. Επίσης, θα μιλήσουν 20 λεπτά όσοι εκ των αναφερομένων θελήσουν να πάρουν το λόγο, αλλά θα έχουν και μία δυνατότητα εύλογης παράτασης του χρόνου. Οι εγκαλούμενοι δεν θα μπορούν να πάρουν το λόγο όταν θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

- Θα προσπαθήσουμε ώστε οι αρχηγοί και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να μην κάνουν πολύωρες αγορεύσεις που διπλασιάζουν τους χρόνους. Όλοι έχουν την πολιτική ευαισθησία και την εμπειρία να γνωρίζουν ότι οι χρόνοι είναι επαρκείς για τη φάση που βρισκόμαστε. Κανείς δεν είναι κατηγορούμενος κανείς δεν πάει για κατηγορούμενος.

- Η πρόταση για την διάρκεια της Προκαταρκτικής θα είναι για ένα μήνα και μετά θα μπορεί να δοθεί παράταση. Θα έχει 21 μέλη (10 ΣΥΡΙΖΑ 5 ΝΔ και από ένα από όλα τα άλλα κόμματα).

- Οι δέκα κάλπες θα είναι απλώς αριθμημένες. Με την επιλογή αυτή κάθε βουλευτής θα έχει 10 ψηφοδέλτια και 10 λευκά. Σε κάθε ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνεται ψήφος ναι-όχι-παρών και θα αναφέρεται ο αριθμός της κάλπης που θα αφορά κάθε αναφερόμενο. Οι φάκελοι θα δίνονται από την εφορευτική. Δεν θα ψηφίζει κανείς από τους αναφερόμενους (σ.σ. εμπλεκόμενους) στην κάλπη που αφορά τον ίδιον.

Πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση τόνιζαν πως στην υπόθεση Novartis η ΝΔ εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης. Αυτό θα πράξει και αύριο στην Βουλή. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

Πώς αντιδρά η κυβέρνηση

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές, τονίζουν ότι «η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis.

Επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα.

Με τη στάση αυτή  όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην  προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v