Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση: Η μετωπική στην κυβέρνηση και οι… διαφοροποιήσεις

Η στάση των κομμάτων στην ψηφοφορία, η ρητορική και τα επιχειρήματα. Για προσπάθεια διχασμού των πολιτών κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αποστάσεις Γεννηματά από Μαξίμου και ΝΔ.

Αντιπολίτευση: Η μετωπική στην κυβέρνηση και οι… διαφοροποιήσεις

Σε μάχη χαρακωμάτων εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά, συχνά ξεπερνώντας τα όρια. Οι βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην της ΝΔ που απείχε από την ψηφοφορία- προσήλθαν στις δέκα κάλπες και συμμετείχαν μέχρι τέλους στη διαδικασία, για την οποία πάντως έχουν έντονα παράπονα. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, στο στόχαστρο βρέθηκε ο πρωθυπουργός και ενώ η τακτική των κομμάτων, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διαδικασία, δεν ήταν κοινή απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία πολύ υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων ομιλία, διεμήνυσε ότι «η θέση μας είναι όλα στο φως αλλά δεν θα νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία που έχει στόχο τη διαπόμπευση των πολιτικών σας αντιπάλων». Επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι αν στήνονταν 10 κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο, η ΝΔ θα απείχε της ψηφοφορίας, όπως και τελικά έπραξε. Προηγουμένως πάντως πρόλαβε να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι διχάζει τους Έλληνες και ότι θέλει να σπιλώσει τους αντιπάλους του. Μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα καθημερινά προβλήματα και δήλωσε βέβαιος ότι στις επόμενες εκλογές ο λαός θα τιμωρήσει τον πρωθυπουργό και τη σημερινή κυβέρνηση. «Σήμερα ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά εδώ είμαστε στη Βουλή να μιλάμε για τη Novartis», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, που επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη φράση του ότι «η Δημοκρατία κινδυνεύει από αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο».

Στο κάδρο εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης έβαλε και τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή: «Πώς γίνεται ένας νυν υπουργός να υπογράφει ο ίδιος, για τον εαυτό του, ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας περί την υπηρεσία, και ταυτόχρονα να κατηγορεί άλλους που ήταν υπουργοί πριν από δέκα χρόνια;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.  Στα υπόλοιπα κόμματα ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε καθόλου, σε αντίθεση με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία για μία ακόμη φορά επιχείρησε να τηρήσει αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΝΔ. «Επιδιώκουμε την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης  με τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες, σε αντίθεση με τις μεθοδεύσεις των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τις υπεκφυγές της Ν.Δ.», ήταν το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη, με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής να εγκαλεί τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη ευθυνών για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

Αυτοσχέδιο ψηφοδέλτιο

Η ενιαία γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων να ψηφίσουν τελικά άκυρο -και όχι «ναι» όπως είχαν δηλώσει αρχικά. Συγκεκριμένα, είχαν ετοιμάσει μάλιστα ένα αυτοσχέδιο ψηφοδέλτιο, το οποίο αποφασίστηκε να ρίξουν στις 10 κάλπες, αναγράφοντας: «ΝΑΙ στη σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Σύμφωνος, «πολιτικά και διαδικαστικά», με την απόφαση της κ. Γεννηματά ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, στην ομιλία του απέδωσε την «πολιτική του δίωξη» στην άρνησή του για συνεργασία του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε άλλη γραμμή από την επίσημη του κόμματός του, είχε και αρκετά χειροκροτήματα από την πτέρυγα των γαλάζιων βουλευτών, παραπέμποντας στην εποχή της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων επί Αντώνη Σαμαρά.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης μπορεί να μην εκφώνησε την ομιλία του διαμαρτυρόμενος για τη διαδικασία-κλωτσοσκούφι, ωστόσο στο κείμενο που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής προτείνεται η θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σε αντίθεση με την κ. Γεννηματά, δεν άσκησε κριτική στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιλέγοντας χαμηλούς τόνους και μονόπλευρη επίθεση στην κυβέρνηση.

Ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε «να μη συμπεριληφθούν στην πρόταση για προανακριτική τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών». Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα πρέπει «να ξέρει ο πρωθυπουργός πως ό,τι κάνει τώρα για τους αντιπάλους του θα το βρει μπροστά του για τον εαυτό του». Στελέχη της Ένωσης Κεντρώων εξάλλου γύρω στα μεσάνυχτα εξέφραζαν την απόφαση το κόμμα να ψηφίσει «παρών» στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη «συμμορία Σαμαρά για το σκάνδαλο Novartis» και υποστήριξε πως το τεκμήριο της αθωότητας δεν το σεβάστηκε η Βουλή στην περίπτωση του κόμματός του, τονίζοντας τις παρεμβάσεις Σαμαρά στην Δικαιοσύνη για να στηθεί η σκευωρία κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης του τόπου. 

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προσήλθαν κανονικά στις κάλπες, όπως και οι συνάδελφοί τους του ΚΚΕ. Όπως είπε ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει όλους τους εμπλεκόμενους στο φάρμακο, «και τον κ. Κουρουμπλή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v