Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Clean exit» και εθνικά θέματα ανεβαίνουν στην ατζέντα

Τουρκική πρόκληση, κυπριακή ΑΟΖ, Σκοπιανό συζητούνται στις Βρυξέλλες. Τα θετικά μεθεόρτια της αναβάθμισης από Moody's, το Ελληνικό και o ΟΛΘ. Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη της 4ης αξιολόγησης.

«Clean exit» και εθνικά θέματα ανεβαίνουν στην ατζέντα

H διερεύνηση της υπόθεσης Novartis πήρε τον δρόμο της ως προς το πολιτικό σκέλος (με το δικαστικό να βρίσκεται σε εξέλιξη) και η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στα μείζονος σημασίας ζητήματα, από τα οποία άλλωστε θα κριθεί: όροι εξόδου από το μνημόνιο - οικονομία, ελληνοτουρκική κρίση, Σκοπιανό.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody's αποτέλεσε ισχυρή τονωτική ένεση καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ανακοινώθηκε ακριβώς «πάνω στην ώρα» που μπαίνει στην τελική ευθεία η συζήτηση για το χρέος και για τους όρους εξόδου από το μνημόνιο.

Σημειώνουν άλλωστε ότι είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχες αξιολογήσεις από τη Standard & Poor's και τη Fitch το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Ειδικά για την αναβάθμιση από τη Moody's, επισημαίνουν ότι δίνει τη θετική προοπτική (outlook positive) στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας -κάτι που φάνηκε ήδη από χθες με την ανοδική κίνηση των μετοχών και την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων παρά το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη.

Στα «συν» της χθεσινής ημέρας προσμετρώνται:

* Η θετική απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό. Μετά και από αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση μίας εκκρεμότητας που συνδέεται με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης.

* Η υπερψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που αφορά τη Σύμβαση Παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Υπέρ ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Είχε προηγηθεί η υπογραφή, στο υπουργείο Ναυτιλίας, της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΘ Α.Ε. Το λιμάνι αναμένεται να περάσει μέχρι τον Μάρτιο στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας που πλειοδότησε, South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT).

Οι θεσμοί ξανάρχονται

Το Μαξίμου ετοιμάζεται πλέον για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα (την Δευτέρα), που θα σηματοδοτήσει την τέταρτη -και τελευταία- αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος και τους όρους εξόδου από αυτό.

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η «καθαρή» έξοδος, δηλαδή χωρίς ένταξη σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, «έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος μεταξύ των θεσμών» (συμπεριλαμβανομένου, λένε, και του Μάριου Ντράγκι), ενώ σ' αυτή την «καθαρή» προοπτική δείχνει και η Moody’s  στην έκθεσή της.

Σ' αυτό το πλαίσιο, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» προκειμένου να ολοκληρώσουν το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο «για την επόμενη των μνημονίων ημέρα», το οποίο σχεδιάζεται να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση περί τα μέσα της άνοιξης. 

Τουρκική πρόκληση και Σκοπιανό στις Βρυξέλλες

Όσο για τα εθνικά θέματα; Τόσο η νέα ελληνοτουρκική κρίση όσο και το Σκοπιανό αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Όπως έγινε γνωστό, θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τους Άνγκελα Μέρκελ - Μπόρις Μπορίσοφ - Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (αντικείμενο οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό), καθώς και με την επίτροπο Φεντερίκα Μογκερίνι (αντικείμενο η ευρωπαϊκή προοπτική της  Τουρκίας και η πορεία ένταξης στην ΕΕ της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας).

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση, από κοινού με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς η Ιταλία πρωταγωνιστεί στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ -οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει εδώ και δέκα ημέρες λόγω της τουρκικής άρνησης.

Οι κύριοι Τσίπρας-Αναστασιάδης συναντήθηκαν χθες το βράδυ, προκειμένου να προετοιμάσουν τις σημερινές επαφές στις Βρυξέλλες, στις οποίες θα αναδείξουν την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει σχετικά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί αφενός για να στηρίξει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και, αφετέρου, για να αναδείξει την ευρωπαϊκή υποχρέωση στη διαφύλαξη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο κ. Τσίπρας θα κάνει εκτενή αναφορά στην προκλητική στάση της Άγκυρας στο Αιγαίο («που αποτελεί το προς ανατολάς ευρωπαϊκό σύνορο») και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, όπου θα μετέχει και ο Lindsay Graham, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό και την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v