Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχές Μαρτίου η μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ στη SEGT

Τον δρόμο για τη μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ στο επενδυτικό σχήμα της SEGT ανοίγει η χθεσινή έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η συναλλαγή, μέσα στον επόμενο μήνα και το νέο Δ.Σ.

Αρχές Μαρτίου η μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ στη SEGT

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ στη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited, την κοινοπραξία που έχουν συστήσει η γερμανική «Deutsche Invest Equity Partners GmbH» (47%), η «Belterra Investments Ltd.» του ομίλου Σαββίδη (20%) και η «Terminal Link SAS» του γαλλικού ομίλου CMA-CGM, που κατέχει το 33%.

Τον δρόμο για τη μεταβίβαση άνοιξε η χθεσινή έγκριση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του OΛΘ και του ελληνικού δημοσίου από τη Βουλή. Η SEGT είχε καταθέσει προσφορά 231,92 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το 67% του OΛΘ. Το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό περί το 7% του οργανισμού καθώς και συγκεκριμένα δικαιώματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασιστεί όλα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο νέο διοικητικό συμβούλιο του OΛΘ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα μέλη του σημερινού Δ.Σ. (πλην ενός) έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Το νέο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να τοποθετηθεί στα μέσα Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία θα γίνει μέσω του Χ.Α.

Οπως έχει υποστηρίξει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσφορά των 231,926 εκατ., υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της OΛΘ, αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ).

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2051.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v