Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ Ρω και Οχρίδας η ελληνική άμυνα και η διπλωματία

«Το μήνυμα στην Άγκυρα εστάλη», η κυβερνητική επισήμανση για το επικίνδυνο περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο. Στην ΠΓΔΜ απόψε ο Ν. Κοτζιάς για νέα συνάντηση με τον Ν. Ντιμιτρόφ. Αισιοδοξία ότι η Οχρίδα θα «δώσει» συμφωνία στο erga omnes.

Μεταξύ Ρω και Οχρίδας η ελληνική άμυνα και η διπλωματία

Απότομη μεταπασχαλινή προσγείωση στην πραγματικότητα των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων συνιστά το παρ' ολίγον επεισόδιο πάνω από τη Ρω, τη στιγμή που κορυφώνεται η προσπάθεια Αθήνας - Σκοπίων να καταλήξουν σε συμφωνία για το ονοματολογικό.

«Στείλαμε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες οι νέες προκλήσεις», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αποτιμώντας θετικά την αντίδραση του στρατού να «προειδοποιήσει» με τροχιοδεικτικές βολές τον πιλότο του τουρκικού ελικοπτέρου.

Σ' αυτή τη λογική κινήθηκε, έστω και ακροβατώντας, το Μαξίμου, διευκρινίζοντας (ατύπως, μέσω διαρροών) ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου, αλλά επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το ελικόπτερο έμεινε πολλή ώρα πάνω από τη Ρω, κάνοντας κύκλους με τα φώτα σβηστά.

Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή στον Έβρο, με τρόπο που να «χρεωθεί» στην ελληνική πλευρά. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο τρίμηνο οι Τούρκοι έχουν στήσει πάνω από δέκα επεισόδια, με πλέον σοβαρό (και σε εξέλιξη) τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Αυτό ήταν το νόημα της κυβερνητικής επισήμανσης ότι «η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ ήταν ενήμερο από την πρώτη στιγμή για το ελικόπτερο πάνω από τη Ρω. Σημειώνεται με έμφαση άλλωστε ότι η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων (σ.σ. για αναχαίτιση και όχι κατάρριψη) δεν ήταν «αυθόρμητη», ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ.

Θα δώσει η Οχρίδα το «erga omnes»;

Με το Μαξίμου και το υπουργείο Άμυνας να έχουν τις κεραίες τεντωμένες προς ανατολάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ξεκίνησε ήδη από χθες τη μίνι περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να καταλήξει, απόψε, στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ.

Η προσοχή στρέφεται στη νέα συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της γείτονος Νίκολα Ντιμιτρόφ (απόψε δείπνο εργασίας και αύριο οι συνομιλίες), όπου θα φανεί εάν το Σκοπιανό μπήκε σε τροχιά επίλυσης.

«Αυτό που περιμένουμε από τη συνάντηση στην Οχρίδα είναι να πει το "μεγάλο ναι" η ηγεσία της ΠΓΔΜ στο αίτημα της Αθήνας για ονομασία erga omnes, δηλαδή για αλλαγή του Συντάγματος», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι «είμαστε πολύ κοντά να το πει» και, σ' αυτή την περίπτωση, θα κλειστεί το δεύτερο τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ, προκειμένου «να φτάσουμε στο φίνις».

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την ευελιξία που προτίθεται να επιδείξει η ελληνική πλευρά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα αλλαγής του Συντάγματος, καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ επικαλείται τις δυσκολίες για άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας: όπως έχει διαρρεύσει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, επικυρωμένη από τον ΟΗΕ, στην οποία θα ορίζεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα γίνει η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλιώς, η συμφωνία θα πάψει να υφίσταται.

Εάν τα Σκόπια αποδεχτούν το erga omnes (σ.σ. ονομασία για ενιαία χρήση, «έναντι όλων»), τότε «στα πρακτικά θα τα βρούμε. Εάν επιμείνουν στη διατήρηση του συνταγματικού τους ονόματος "Μακεδονία" για το εσωτερικό της χώρας, τότε συμφωνία δεν θα υπάρξει, αφού το erga omnes αποτελεί την ελληνική κόκκινη γραμμή», αναφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v