Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικές πηγές για τη Ρω: Δράσαμε προληπτικά-αποτρεπτικά

(upd) Τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση με σβηστά φώτα και η στρατιωτική φρουρά αναγκάστηκε να «αντιδράσει» με χρήση τροχιοδεικτικών πυρών. Κυβερνητικές πηγές προειδοποιούν για τον κίνδυνο ατυχήματος. Διαψεύδει η Αγκυρα.

Κυβερνητικές πηγές για τη Ρω: Δράσαμε προληπτικά-αποτρεπτικά

Επεισόδιο αργά χθες το βράδυ στη νησίδα Ρω, στα δυτικά του Καστελόριζου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση.

Η ελληνική στρατιωτική φρουρά αντέδρασε προκειμένου να απομακρυνθεί με χρήση τροχιοδεικτικών πυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό έλαβε χώρα χθες το βράδυ στις 10:30 ενώ το ελικόπτερο είχε διακριτικά της τουρκικής ακτοφυλακής. Από την ελληνική πλευρά επιβεβαιώνεται η χρήση τροχιοδεικτικών πυρών με ρίψεις στον αέρα, με το ελικόπτερο να αλλάζει πορεία στη συνέχεια. 

Το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.  «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε. Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση εθνικού εναέριου χώρου. Ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από τη πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο διαψεύδει το περιστατικό. Η τουρκική εφημερίδα μεταφέρει το ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης για το συμβάν και όπως σημειώνει, σε επικοινωνία που είχε με το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, της διέψευσαν το ότι αυτό συνέβη.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι το νυχτερινό επεισόδιο καταγράφεται μόλις ένα 24ωρο μετά τις δύο παραβιάσεις στη νήσο Παναγιά, στις Οινούσσες, από δύο τουρκικά F-16, την Κυριακή του Πάσχα.

 Κικίλιας: Καμία ενημέρωση

Με ανάρτηση του στο twitter ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, σχολίασε το επεισόδιο στη Ρω αναφέροντας τα εξής: «Από το πρωί όλα τα ΜΜΕ προβάλουν ένα επεισόδιο στη νήσο Ρω, που, κατά πληροφορίες τους, έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v