Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικός επίλογος στη μνημονιακή «Οδύσσεια»

Ο σχεδιασμός για το αυριανό διάγγελμα του Α.Τσίπρα και η σύγκρουση με την (αξιωματική) αντιπολίτευση για την «καθαρότητα» της εξόδου. Άμεσα ο ανασχηματισμός. Τα δύο κεντρικά στοιχεία του και η μετακόμιση του Π. Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου.

Κυβερνητικός επίλογος στη μνημονιακή «Οδύσσεια»

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ, παρομοίωσε την περιπέτεια που μόλις άρχιζε ως «νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό».

Παρά… δύο χρόνια έπεσε μέσα στους υπολογισμούς του, παρότι οι τότε ευρωπαϊκές και εγχώριες δεσμεύσεις μιλούσαν για κρίση ενός-δύο ετών. Το δανειακό πρόγραμμα τερματίζεται σήμερα, οκτώ χρόνια και τρεις μήνες μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φιλοδοξεί να υποδυθεί… τον Οδυσσέα, αν και στελέχη του έχουν εισηγηθεί να επιλέξει την Ιθάκη για το διάγγελμα που θα απευθύνει αύριο στον ελληνικό λαό.

Όπως ανέφερε αναλυτικά χθες το Euro2day.gr, η προσοχή του πρωθυπουργού παραμένει στραμμένη στα πρώτα θετικά μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ και στο πρόγραμμα της «δίκαιης ανάπτυξης» για την μεταμνημονιακή εποχή, ώστε «η χώρα να μην επιστρέψει στην κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια». Πρόγραμμα που, ουσιαστικά, θα σηματοδοτεί την μακρά, άτυπη, προεκλογική περίοδο καθώς, μέσω αυτού, η κυβέρνηση θα συγκρουστεί μετωπικά με την αξιωματική αντιπολίτευση για το πρόσημο της «επόμενης ημέρας».

«Θέλετε …μόνιμη πιστοληπτική γραμμή;»

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν την αμηχανία, όπως λένε, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή ημέρα, η οποία αποτυπώνεται σε «μισόλογα» για την μη καθαρή έξοδο ή για την επίδραση που έχει στα ελληνικά επιτόκια η τουρκική κρίση, χωρίς όμως να επαναφέρουν ευθέως το αίτημα για πιστοληπτική γραμμή.

Ακόμα και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε προ ημερών για «δικαίωση του Γιάννη Στουρνάρα» χαρακτηρίζοντας «όνειρο απατηλό» την έξοδο στις αγορές, αποφεύγοντας να ζητήσει ευθέως νέο μνημόνιο ή πιστοληπτική γραμμή.

Επ΄ αυτού, πάντως, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν κοφτά:

* Ακριβώς εξαιτίας των τυχόν κλυδωνισμών από εξωτερικούς παράγοντες οι θεσμοί και η κυβέρνηση συμφώνησαν (πέρυσι) στο «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer) ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να είναι εξασφαλισμένες για 2-3 χρόνια χωρίς δανεισμό.

* Ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στις ίδιες ή σε άλλες χώρες, κυρίως του Νότου, οι οποίες θα πιέσουν, επίσης, τα επιτόκια. Επομένως ουδείς μπορεί να προτείνει την ένταξη της Ελλάδας... σε μόνιμη πιστοληπτική γραμμή προς αντιμετώπιση «γειτονικών» προβλημάτων.

* Σαφώς θα υπάρξει έξοδος στις αγορές όταν τα επιτόκια το επιτρέψουν.

Ανασχηματισμός, Σκουρλέτης, «άνοιγμα»

Πέραν των ανακοινώσεων, ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνει το παζλ του ανασχηματισμού, τον οποίον οι πληροφορίες τοποθετούν στις αμέσως επόμενες ημέρες. Η ένταξη νέων στελεχών («γενιά του Τσίπρα») και τα ανοίγματα στον προοδευτικό χώρο θεωρούνται τα δύο βασικά στοιχεία του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα είναι «εκλογικό», αφού μ' αυτό θα δοθεί η μάχη της κάλπης.

Πέραν τούτου, η ιδέα που κερδίζει έδαφος εσχάτως είναι η μετακόμιση του Πάνου Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου. Όπως αναφέραμε προ ημερών, το Μαξίμου κρίνει αναγκαία την αναβάθμιση του κομματικού μηχανισμού εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται.

Βάσει αυτού του σκεπτικού, ο κ. Σκουρλέτης μπορεί να «τρέξει» το κόμμα ως γραμματέας του καθώς έχει άριστη σχέση με το σύνολο του στελεχικού δυναμικού, ενώ γνωρίζει από εκστρατείες, καθώς ήταν εκπρόσωπος Τύπου στην αντιπολιτευτική περίοδο.

Το γεγονός δε, ότι ο πρωθυπουργός του ανέθεσε τα καθήκοντα του κ. Τόσκα μετά την παραίτησή του, δείχνει ότι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών δεν χρεώνεται με μερίδιο ευθύνης στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου και, άρα, δεν «απομακρύνεται» από την κυβέρνηση.

Υποστηρικτές της μετακόμισης του κ. Σκουρλέτη στο κόμμα διευκρινίζουν, πάντως, ότι η προετοιμασία για την εκλογική μάχη δεν αφορά μόνο το πρόσωπο του γραμματέα, αλλά συνολικά τον μηχανισμό που έχει ατονήσει την τελευταία τριετία «όπως συμβαίνει με όλα τα κυβερνώντα κόμματα».

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει η πολιτική συμμαχιών και μετά να ακουστεί το «πυρ» της εκλογικής ετοιμασίας, προκειμένου να αποτραπούν «τρικλοποδιές και εκπλήξεις».

Γι' αυτό τον λόγο θεωρείται πολύ σημαντική η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προγραμματισθεί για τα τέλη του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v