Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διάγγελμα Τσίπρα για «το τέλος των μνημονίων» και το πακέτο ΔΕΘ

Πυρετώδεις εργασίες για την «υποδοχή» της 21ης Αυγούστου. Το πρώτο… μεταμνημονιακό Eurogroup μία ημέρα πριν τις («συμφωνημένες») ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Έναρξη, ουσιαστικά, της άτυπης, μακράς, προεκλογικής περιόδου και της εφ΄ όλης της ύλης σύγκρουσης με την (αξιωματική) αντιπολίτευση. Έρχεται ο ανασχηματισμός.

Το διάγγελμα Τσίπρα για «το τέλος των μνημονίων» και το πακέτο ΔΕΘ

Τίτλοι τέλους μπαίνουν αύριο στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί την μεταμνημονιακή εποχή την Τρίτη απευθύνοντας διάγγελμα, πιθανότατα όχι από το Μαξίμου, αλλά από κάποιο σημείο της χώρας με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι την κατάθεση του σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή, την 1η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα κληθεί να πείσει την κοινωνία ότι «η έξοδος από τα μνημόνια» δεν είναι μία φράση κενή περιεχομένου, αλλά η ληξιαρχική πράξη «θανάτου» τόσο της πιο σκληρής λιτότητας που γνώρισε η χώρα σε συνθήκες ειρήνης όσο και του «παλιού πολιτικού πελατειακού συστήματος» που την οδήγησε στην κρίση.

Στην πραγματικότητα, το Μαξίμου και οι κορυφαίοι υπουργοί εργάζονται από τον Ιούνιο γι΄ αυτή τη «στιγμή», καθώς τα πρώτα θετικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου θα είναι αποτέλεσμα άτυπων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς (σ.σ. τους ευρωπαϊκούς, καθώς το ΔΝΤ βρέθηκε σε θέση συμβούλου) και, σε καμία περίπτωση, προϊόν μονομερών κινήσεων που θα προκαλούσαν αντίδραση στις αγορές.

Των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στη ΔΕΘ άλλωστε θα έχει προηγηθεί το πρώτο... μεταμνημονιακό Eurogroup, οπότε θα έχει γίνει σαφές ότι (ή εάν) οι ευρωπαίοι εταίροι «εγκρίνουν» πολιτικές και ανάσες της νέας εποχής.

Μία καλή γεύση έδωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, δηλώνοντας ότι από αύριο η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα φάση, κατά την οποία η κυβέρνηση «θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο να προσαρμόζει τις πολιτικές της στις προτιμήσεις του ελληνικού λαού». Αναμενόμενα θετική ήταν και η δήλωση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι ο χρόνος της λιτότητας έχει τελειώσει, εμμένοντας ωστόσο στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου εκτιμούν («κι έχουμε λόγους γι΄ αυτό») ότι ο γεωπολιτικός παράγοντας και η στάση της Αθήνας στα μείζονα ζητήματα της περιοχής (π.χ. συμφωνία των Πρεσπών) έχουν συμβάλλει ώστε οι Ευρωπαίοι εταίροι αλλά και οι ΗΠΑ “να μην έχουν λόγους να πέσει η κυβέρνηση”.

Πόσο μάλλον, λένε, μετά την κορύφωση της αμερικανο-τουρκικής κρίσης και την περιπέτεια στην οποία μπαίνει η τουρκική οικονομία.

Το επόμενο 20μερο θα φανεί εάν η στήριξη θα είναι πραγματική.

«Δεν θα μοιράσουμε… λεφτόδεντρα»

«Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι ο Τσίπρας δεν θα αρχίσει από μεθαύριο να μοιράζει ... λεφτόδεντρα. Αυτό που θέλουν είναι απτά δείγματα γραφής ότι βγήκαμε στο περιβόητο ξέφωτο και διόρθωση των πιο ακραίων πολιτικών που εφαρμόσθηκαν από μνημόνιο σε μνημόνιο», σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Κατά τον ίδιον, ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη τα πρώτα θετικά μέτρα αλλά και το μεταμνημονιακό πρόγραμμα «δίκαιης ανάπτυξης», κηρύσσοντας, ουσιαστικά, την έναρξη της άτυπης, μακράς, προεκλογικής περιόδου και την εφ΄ όλης της ύλης σύγκρουση με την (αξιωματική) αντιπολίτευση.

Υποκατώτατος, ΕΝΦΙΑ, εισφορές

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Euro2day.gr, οι διαβουλεύσεις αφορούν ακόμα και θέματα που στην αρχή του καλοκαιριού έδειχναν να είναι «χαμένα». Για παράδειγμα, ενώ οι θεσμοί είχαν δώσει από πέρυσι το πράσινο φως για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αντιδρούσαν σθεναρά στην αύξηση και του υποκατώτατου, δηλαδή του μισθού για τις ηλικίες 18-25 ετών.

«Το κλίμα δείχνει να έχει αλλάξει», αναφέρει τώρα κυβερνητικός παράγοντας, παραδεχόμενος ότι η μισθολογική καθήλωση των νεαρών ηλικιών θα... τις εξαγριώσει, ενώ το άνοιγμα της ψαλίδας κατώτατου-υποκατώτατου θα ενθαρρύνει απολύσεις «παλαιών» εργαζομένων.

Μεγάλη προσοχή, επίσης, δόθηκε στον ΕΝΦΙΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωσή του («έως και κατά 30% αλλά όχι οριζόντια») θα ενταχθεί στο καλάθι των θετικών ανακοινώσεων, μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους «μεσαίους» ελεύθερους επαγγελματίες και τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις.

«Δεν κόβονται συντάξεις, τέλος»

«Εκ των ων ουκ άνευ», όπως λένε, θεωρείται η μη εφαρμογή του μέτρου για μείωση των συντάξεων το 2019. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν το μέτρο (που ψηφίσθηκε πέρυσι κατ΄ απαίτηση του ΔΝΤ για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση) θα ακυρωθεί ή θα ακολουθηθεί η αναστολή του όσο η χώρα «πιάνει» πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Οι κυβερνητικοί επιτελείς διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται θέμα μη τήρησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά της περικοπής της προσωπικής διαφοράς (και, άρα, της μείωσης των συντάξεων) η οποία προκύπτει μεταξύ παλιών και νέων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του 2016, αυτή η προσωπική διαφορά θα καλυπτόταν σταδιακά καθώς στις παλιές συντάξεις δεν θα γίνονταν οι προβλεπόμενες, από την ανάπτυξη, αυξήσεις.

«Η γενιά του Τσίπρα»

Των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων θα προηγηθεί ανασχηματισμός. Οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι «θέμα ημερών» ώστε το νέο υπουργικό σχήμα να εμφανιστεί μονταρισμένο και προετοιμασμένο στη ΔΕΘ, σηματοδοτώντας, με τη σειρά του, την εφόρμηση της κυβέρνησης προς την τελική, εκλογική, σύγκρουση.

Σε πείσμα της συνήθους ονοματολογίας, ο κ. Τσίπρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του παρά σε έναν-δύο στενούς συνεργάτες, ενώ βρίσκεται στο «παρά ένα» των τελικών αποφάσεων.

Όπως έχει επισημανθεί, τα βασικά «χαρτιά» δεν θα αλλάξουν (ήτοι, τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών).

Οι «στοχευμένες» αλλαγές θα γίνουν ώστε να μπουν στην κυβέρνηση πρόσωπα «της γενιάς του Τσίπρα» που συνδυάζουν τεχνοκρατική ικανότητα – αριστερή ταυτότητα – όρεξη για τρέξιμο – καθαρό βιογραφικό.

Κι αυτό, όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες, διότι απέδωσε το «πείραμα» στις προηγούμενες κυβερνητικές αλλαγές, όταν μπήκαν στο υπουργκό σχήμα οι Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Βασιλειάδης, Ηλιόπουλος.

Εντός κυβέρνησης θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν οι Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Βερναρδάκης, Παππάς, Σταθάκης, Σπίρτζης, Γεροβασίλη, Ξανθός, Πολάκης.

Όπως όλα δείχνουν, ο γρίφος με τους ΑΝΕΛ θα μείνει άλυτος μέχρι να φτάσει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή «από Φεβρουάριο». Κι αυτό διότι ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση καθώς εξακολουθεί να αντιδρά στην επίλυση του «σκοπιανού».

Πλην άλλων εξελίξεων, τουλάχιστον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v