Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΞΥΣΤΟ Ιταλίας: Lottomatica και μετά το χάος...

Αν δεν ανατραπεί ο διαγωνισμός για το ΞΥΣΤΟ στην Ιταλία από ετεροχρονισμένη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Λάτσιο, τότε ο τελικός νικητής  δεν θα είναι άλλος από τη Lottomatica.

ΞΥΣΤΟ Ιταλίας: Lottomatica και μετά το χάος...
Αν δεν ανατραπεί ο διαγωνισμός για τις άδειες για το ΞΥΣΤΟ στην Ιταλία (4 τον αριθμό) από ετεροχρονισμένη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Λάτσιο (την Τετάρτη ή την Πέμπτη), τότε ο τελικός νικητής (που δεν θα αποτελεί έκπληξη) δεν θα είναι άλλος από τον σημερινό διοργανωτή του παιχνιδιού, τη Lottomatica, συμφερόντων της οικογένειας DeAngostini.

Ένας διαγωνισμός που με την αναγγελία του συγκέντρωσε αρχικά τις "επιθυμίες" όλων των εταιριών του χώρου (κυρίως ευρωπαϊκών), κατέληξε όμως λόγω των αυστηρών του προδιαγραφών με έναν διαγωνιζόμενο (με βαθιά τσέπη) που ήταν τελικά και ο νικητής.

Η Intralot δεν διέψευδε τα αναγραφόμενα στον φιλικό της τύπο περί συμμετοχής της και μάλιστα με επιστολή της προς τον κ. Σ. Μπερλουσκόνι, όπου διαμαρτυρήθηκε για την άνιση μεταχείριση των υποψηφίων, επιβεβαίωσε έτσι την έντονη επιθυμία της να συμμετάσχει.

Στην αρχή την ίδια επιθυμία δημοσιοποίησε και ο ΟΠΑΠ μέσω του (τότε) προέδρου του, κίνηση που δημοσιογραφικά ερμηνεύτηκε ως προπομπός μιας ενδεχόμενης σύμπραξης με την Intralot, σενάριο όμως που έπαψε να ισχύει με το που ακούστηκε.

Η Sisal, η Snai και τα Ιταλικά Ταχυδρομεία ήταν μεταξύ των υποψηφίων για μία από τις 4 άδειες που παραχωρούσε το ιταλικό κράτος, αλλά σιγά-σιγά με διάφορες προφάσεις αποχώρησαν από τη διαδικασία.

Το ΞΥΣΤΟ σήμερα έχει συνολικά έσοδα σχεδόν 10 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,8 δισ. πηγαίνει στα κρατικά ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούσε να εισπράψει για 9χρονη αδειοδότηση (5+4 έτη) 800 εκατ. ευρώ συνολικά. Αν μετείχαν 4 υποψήφιοι, τότε ο καθένας θα πλήρωνε 200 εκατ. ευρώ.

Αν εμφανιζόταν ένας, τότε αυτός ο "τυχερός" θα πλήρωνε όλο το ποσό, 800 εκατ. ευρώ. Πλην της οικονομικής αυτής απαίτησης, βασική προϋπόθεση στους όρους του διαγωνισμού υπήρχε και η ύπαρξη 10.000 σημείων πώλησης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010.

Η Lottomatica σήμερα διαθέτει περίπου 47.000 σημεία πώλησης, έναντι περίπου... 600 της Intralot.

Επίσης, η πρώτη συμμετέχει κοινοπρακτικά με την ισχυρή σε σημεία πώλησης Ιταλική Ένωση Καπνοπωλών, που κατ' ουσιαν διαθέτει ένα από τα πιό ζηλευτά δίκτυα πώλησης στη χώρα.

Βασικά, το πρόβλημα όλων των ενδιαφερομένων δεν ήταν τα σημεία πώλησης αλλά το υψηλό (και δη προκαταβλητέο) τίμημα συμμετοχής και η δομή του που συνάντησε τις αρνητικές αντιδράσεις των τραπεζών οι οποίες κλήθηκαν να το χρηματοδοτήσουν.

Αναπόφευκτα, υπήρξαν σενάρια κοινοπραξιών τα περισσότερα των οποίων ήταν εφικτά, πλην όμως ένα - ένα εγκαταλείφθηκαν στα σχέδια και στο τέλος το πεδίο αφέθηκε ελεύθερο στη Lottomatica, που πληρώνοντας τα 800 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει απερίσπαστη και μονοπωλιακά σχεδόν το παιχνίδι με το οποίο χρόνια τώρα έχει αναδειχθεί πιο αποτελεσματική και σίγουρη πηγή εσόδων της...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v