Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα συζητήσουν Eurogroup/Εcofin

Νέα προσπάθεια για συμφωνία στην αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και των ποινών του επιχειρείται σήμερα στις συνεδριάσεις των Eurogroup-Εcofin. Στο τραπέζι πρόταση για επιβολή κυρώσεων σε οίκους αξιολόγησης.

Τι θα συζητήσουν Eurogroup/Εcofin
Μια νέα προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και των ποινών του, την οικονομική διακυβέρνηση και τη χρηματοπιστωτική επίβλεψη θα κάνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και μετέπειτα οι "27" (Εcofin).

Οι προτάσεις που θα συζητηθούν είναι αυτές που παρουσίασε χθες η Κομισιόν αλλά και αυτές της ομάδας δράσης (task force) υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χένρι Βαν Ρομπέι.

Η Γερμανία αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της για ελεγχόμενη πτώχευση μιας χώρας της ευρωζώνης ως μέρος των προτάσεων για επίλυση κρίσεων. Ήδη χθες η καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε την ανάγκη του μέτρου, ενώ επανέλαβε την πάγια στάση της ότι τόσο το Ταμείο Στήριξης της ευρωζώνης όσο και η δανειακή συμφωνία της Ελλάδας "δεν πρέπει να γίνουν μόνιμα" γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχουν κονδύλια.

Ωστόσο, κοινοτική πηγή ανέφερε στο euro2day ότι η Γερμανία "είναι απομονωμένη όσον αφορά στην ελεγχόμενη πτώχευση και δεν αναμένεται να γίνει κάτι αξιοσημείωτο, μέσα στο Οκτώβριο τουλάχιστον".

Πάντως, οι Γερμανοί πιέζουν για τις αυστηρές ποινές στους παραβάτες του Συμφώνου και ήδη απέστειλαν σχετικό γράμμα προς την Κομισιόν, στο οποίο αναφέρεται ότι το πάγωμα των κονδυλίων για ανάπτυξη και γεωργία, η αφαίρεση δικαιώματος ψήφου και η επιβολή προστίμων πρέπει να περάσουν ως μέτρα.

Αντιδράσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα υπάρχουν τόσο στους "16" όσο και στους "27". Η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου θεωρούν ότι δεν πρέπει να αφαιρείται η ψήφος μιας χώρας, ενώ το βρετανικό μπλοκ επιμένει να θέτει βέτο στις περισσότερες προτάσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με τη δικαιολογία ότι τα ευρωπαϊκά όργανα δεν πρέπει να επιβάλλονται στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Πάντως, η αρχή για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων έγινε χθες, όταν τόσο ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο ανέφεραν ότι οι ποινές για τους παραβάτες του Συμφώνου θα εφαρμοστούν πρώτα στην ευρωζώνη και αργότερα στους "27".

Για να γίνουν οι προτάσεις μέτρα πρέπει πρώτα υπάρξει ομοφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία κατά τις σημερινές συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin. Οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν τη δυνατότητα να ξανασυζητήσουν τις προτάσεις στην τακτική τους συνεδρίαση στις 18 - 19 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Εκεί αναμένεται να συνταχθεί και το τελικό κείμενο που θα συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών σε επίπεδο συνόδου κορυφής στις 28 Οκτωβρίου.

Ποινές στους οίκους αξιολόγησης

Σύμφωνα με διαρροές της βελγικής προεδρίας, ετοιμάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία οι οίκοι αξιολόγησης θα υπόκεινται σε ποινές εάν ανακοινώνουν αδικαιολόγητα σκληρές αξιολογήσεις σε χώρες της Ε.Ε. Μάλιστα αναμένεται μια πρώτη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομίας.

"Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα για κυρώσεις. Εάν ύστερα από ένα χρονικό διάστημα εβδομάδων ή μηνών φανεί ότι μια υποβάθμιση ήταν λάθος, τότε ποια θα είναι η ευθύνη του οίκου αξιολόγησης; Οι ποινές δίνουν τη δυνατότητα να επιβληθούν ευθύνες στους οίκους". Αυτά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, κ. Ντιτιέ Ρέιντερς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μία μέρα πριν από τις συνεδριάσεις, ο κ. Ρέιντερς φάνηκε απαισιόδοξος και ως προς το θέμα φορολόγησης των τραπεζών (bank levy), λέγοντας ότι δεν περιμένει ομοφωνία και πως ίσως "δοθούν διάφορες εναλλακτικές προσεγγίσεις για τις χώρες-μέλη".

Εκτός από την οικονομική διακυβέρνηση και το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι υπουργοί καλούνται να αποφασίσουν πώς ακριβώς θα γίνεται η επίβλεψη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

-Τη δημιουργία του ευρωπαϊκού οργάνου συστημικού κινδύνου (ESRB), που θα επιβλέπει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη με στόχο να προλαμβάνει την εμφάνιση συστημικών κινδύνων.

- Τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής επίβλεψης (ESFS), που θα είναι υπεύθυνο να εναρμονίζει τις πρακτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών και θα συντονίζει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο της Κομισιόν, οι νέες αρχές που θα δημιουργηθούν "δεν θα αντικαταστήσουν τις εθνικές, οι οποίες θα κρατήσουν την επίβλεψη του χρηματοπιστωτικού τομέα, εκτός από τους οίκους αξιολόγησης που θα επιβλέπονται απευθείας από το όργανο της Ένωσης Securities and Markets Authority".

Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο, υπάρχει παράγραφος (προς ικανοποίηση των αιτημάτων της Βρετανίας) στην οποία αναφέρεται ότι στις προτάσεις "συμπεριλαμβάνεται και όρος που επιτρέπει σε μία χώρα-μέλος να προσβάλει αποφάσεις ενός ευρωπαϊκού οργάνου εάν θεωρεί ότι πλήττουν τη δυνατότητα υλοποίησης του προϋπολογισμού της".

Οι προτάσεις για την παρακολούθηση των προϋπολογισμών περιλαμβάνουν:

- Το ευρωπαϊκό εξάμηνο (στο οποίο ήδη υπάρχει ομοφωνία) βάσει του οποίου κάθε χώρα-μέλος θα πρέπει να υποβάλλει στην Κομισιόν κάθε Απρίλιο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου. Η Κομισιόν θα το μελετά και κάθε Ιούνιο θα υποβάλλει συστάσεις εάν θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός δεν ευθυγραμμίζεται με τη δημοσιονομική πολιτική του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο παρεμβατική θα είναι η Κομισιόν και εάν θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v