Αντιφατικές δηλώσεις Γερμανών για ταμείο στήριξης

Λίγο πριν το Eurogroup και μετά τις επιτυχημένες δημοπρασίες της προηγούμενης εβδομάδας, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του, τάσσεται κατά της επέκτασης του ταμείου στήριξης και ζητά ευρύτερη αλλαγή στρατηγικής για την ΕΕ.

Αντιφατικές δηλώσεις Γερμανών για ταμείο στήριξης
Λίγο πριν από το Eurogroup η Γερμανίδα καγκελάριος αλλά και ο κ. Wolfgang Schaeuble τάχθηκαν κατά της επέκτασης του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, ζητώντας ένα ευρύτερο πακέτο λύσεων και νέα συνολική στρατηγική για την Ε.Ε.

"Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη προς το παρόν", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφερόμενος στην πρόταση για επέκταση των κεφαλαίων του ταμείου στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομική Σταθερότητας διαθέτει 440 δισ. ευρώ. Για να διατηρήσει όμως το απαραίτητο "ΑΑΑ" από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να διατηρήσει κάποια αποθέματα, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα κεφάλαια του ταμείου να περιορίζονται τελικά στα 250 δισ. ευρώ. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ίδιος ο κ. Schaeuble αποκάλυψε ότι η Ευρώπη εργάζεται στην κατεύθυνση ενός διευρυμένου πακέτου λύσεων και δεν απέκλεισε την επέκταση του ταμείου στήριξης. Η κ. Merkel, παράλληλα, άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας πως "η Γερμανία θα κάνει ό,τι χρειάζεται για τη στήριξη του ευρώ".

Κατόπιν, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κ. Christine Lagarde, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης
του ταμείου στήριξης, ενώ ο Βέλγος ομόλογός της, κ. Didier Reynders, ζήτησε διπλασιασμό των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

"Στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να βρεθεί μία μεσοπρόθεσμη λύση", δηλώνει τώρα ο κ. Schaeuble, σε μία πλήρη αλλαγή στρατηγικής από την προηγούμενη εβδομάδα, και συμπληρώνει: "Μπορούν να διεξαχθούν μεσοπρόθεσμες συζητήσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο τα κεφάλαια που διαθέτει το ταμείο".

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, η αλλαγή της στάσης του Βερολίνου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στις επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων κατά την προηγούμενη εβδομάδα από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

"Κανείς δεν βιάζεται να ζητήσει βοήθεια από το ταμείο στήριξης", σημειώνει και ο ίδιος ο κ. Schaeuble, εξηγώντας εμμέσως πλην σαφώς την αλλαγή της στάσης του. 
 
"Οι χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα στους προϋπολογισμούς τους θα πρέπει να τα λύσουν μόνες τους",
τόνισε ρητά και συμπλήρωσε: "Δεν μπορεί να έχουν ευθύνη μόνο τα ευρωπαϊκά κράτη με ισχυρή οικονομική θέση".

Συνολικό στρατηγικό πακέτο λύσεων ζήτησε και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel, απογοητεύοντας όσους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήλπιζαν σε ταχεία έγκριση για την επέκταση των κεφαλαίων του ταμείου στήριξης. "Εάν η συζήτηση επικεντρωθεί σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων, είναι πάνω από όλα σημαντικό να αναπτύξουμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική", δήλωσε η κ. Merkel σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: "Δεν μπορούμε κάθε μέρα να εγείρουμε ένα διαφορετικό θέμα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v