Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέκταση του ταμείου στήριξης στο 1,5 τρισ. ευρώ

Το ενδεχόμενο διπλασιασμού των κεφαλαίων του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης ώστε να φτάσουν ακόμη και το 1,5 τρισ. ευρώ αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, κ. Didier Reynders.

Επέκταση του ταμείου στήριξης στο 1,5 τρισ. ευρώ
Συζητήσεις για ενδεχόμενο διπλασιασμού των κεφαλαίων του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης ώστε να φτάσουν ακόμη και το 1,5 τρισ. ευρώ αποκαλύπτει με δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, κ. Didier Reynders.

"Νομίζω ότι ο διπλασιασμός των πόρων (του ταμείου) θα ήταν ένας λογικός στόχος", δήλωσε ο Βέλγος αξιωματούχος και συμπλήρωσε: "Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν συνεπάγεται πως θα βγάλουμε κεφάλαια από τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς. Πρόκειται για εγγυήσεις που δίνουμε".

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ευχή του είναι να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε συμφωνία ακόμη και κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Επισημαίνεται ότι τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας σε συνδυασμό με τη συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέρχονται στα 750 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Jose-Manuel Barroso ζητά την ενίσχυση του μηχανισμού όσον αφορά τόσο στα κεφάλαια όσο και στις αρμοδιότητες.

Αρχικά, ο γαλλογερμανικός άξονας και η Ιταλία εξέφραζαν ενστάσεις, όμως χθες φάνηκε αλλαγή της στάσης τους, κυρίως με τις δηλώσεις του κ. Wolfgang Schaueble, ο οποίος ανέφερε ότι η Ε.Ε. οδεύει σε ένα διευρυμένο πακέτο λύσεων.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Christine Lagarde δήλωσε παράλληλα ότι θα υπάρξει αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου εάν χρειαστεί, ώστε "να αποδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης".  Σε συνέντευξη Τύπου, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως "η αύξηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας είναι μία επιλογή που βεβαίως εξετάζουμε"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v