Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θολώνει το τοπίο για τη Σύνοδο Κορυφής

Ολοένα και μειώνονται οι προσδοκίες. Διαρροές ότι στη Σύνοδο θα ανακοινωθούν λύσεις... «πλαίσιο» χωρίς... νούμερα. Σε «περιγράμματα» το κούρεμα, η μόχλευση EFSF και η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Θολώνει το τοπίο για τη Σύνοδο Κορυφής
Σκληραίνει η διαμάχη μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών και των ιδιωτών ομολογιούχων αναφορικά με το ποσοστό "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες των 17 ενδέχεται να μην είναι έτοιμοι να κατονομάσουν το ακριβές ύψος του haircut στο ελληνικό χρέος, αλλά ενδέχεται να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο –που θεωρείται πως κυμαίνεται μεταξύ 50-60%- ανακοινώνοντας το ύψος στο οποίο επιθυμούν να διαμορφωθεί η βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και το στόχο για το δείκτη χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020.

"Υπάρχει ένα θέμα με τα νούμερα", δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο. "Όλοι έχουν μια νευρικότητα με τα νούμερα. Έχουμε παρουσιάσει νούμερα στο παρελθόν και δεν ήταν επαρκή". 

"Χρειαζόμαστε όντως ένα ακριβές μέγεθος; Είναι απαραίτητο", σχολίαζε δεύτερος αξιωματούχος.  

Οι πηγές του πρακτορείου υπογραμμίζουν ότι ιδίως ο προσδιορισμός των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί πριν κλείσουν τα ζητήματα των ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και της μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής καλείται να εγκρίνει μια λύση για την επιδεινούμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την ενίσχυση του EFSF.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, αυξάνονται οι αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει ξεκάθαρη συμφωνία, με ακριβή μεγέθη, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και στην αύξηση της «δύναμης πυρός» του ταμείου διασώσεων.

Geithner: Οι ευρωπαίοι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους
Ωρα: 23:07


Οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για λύσεις στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, υποστήριξε ο υπουργος Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner.

«Λένε πολλά σωστά πράγματα και είναι ξεκάθαρο πως δουλεύουν πάνω στο θέμα με μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη του στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας. «Όλα αυτά είναι ευπρόσδεκτα αλλά μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να κρίνουμε», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης πως «είναι σημαντικό για την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους τις επόμενες ημέρες και πριν από τη σύνοδο του G20 στις αρχές Νοεμβρίου. «Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες, όχι μόνο τους στόχους», τόνισε.

Jan Kees de Jager: ποτέ δεν είπαμε ότι η σύνοδος είναι κρίσιμη!
Ωρα: 21:02


Υποβαθμίσει τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει αύριο στη σύνοδο κορυφής οριστική λύση στο πρόβλημα της Ευρώπης ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, που μεταδίδει η WSJ, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση αλλά απέφυγε να πει αν θα οδηγήσουν σε τελική συμφωνία.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι η σύνοδος αυτή είναι μια κρίσιμη σύνοδος. Περιγράφεται ως τέτοια κυρίως από τον αγγλοσαξωνικό τύπο», δήλωσε σε βουλευτές στη Χάγη.
«Θα πρέπει να είναι ένα πειστικό πακέτο. Καλύτερα μια μέρα χωρίς απόφαση παρά δυο χρόνια με ένα πακέτο που δεν λειτουργεί».

Σκληρή διαπραγματευτική γραμμή με κούρεμα 60%
Ώρα: 18:56

«Οι συνομιλίες με τον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ δύσκολες και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους ενδέχεται να αποδειχθεί το δυσκολότερο θέμα της Συνόδου», υπογραμμίζει σχετικά υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφέρει το Reuters.

Από τις διαπραγματεύσεις, διαφαίνεται ότι προκρίνεται μια απόφαση για μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών τίτλων έως και κατά 60%.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους εστιάζεται σε ένα κούρεμα "κοντά στο 50%", ζητώντας παράλληλα να αποφευχθεί πάση θυσία η χρεοκοπία.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, δήλωσε ότι το σχέδιο απόφασης που θα συζητηθεί στη Σύνοδο προβλέπει "κούρεμα" 60%.

Από την πλευρά των ομολογιούχων, οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) φέρονται να έχουν δεχτεί να προχωρήσει μείωση κατά 40%, επί της "παρούσας αξίας" των τίτλων και όχι αποκλειστικά της "ονομαστικής" τους αξίας, ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις ύψους 55 δισ. ευρώ για τα νέα ομόλογα. 

Σύμφωνα με πηγή των Financial Times που βρίσκεται κοντά στους ιδιώτες επενδυτές, μια μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών. 

Ο ίδιος ο επικεφαλής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα υπογράμμισε εχθές ότι "υπάρχουν όρια στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντικό", προειδοποιώντας ότι "οποιαδήποτε προσέγγιση δεν βασίζεται σε συνεργατικές συζητήσεις και περιλαμβάνει μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία, θα απομονώσει την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για πολλά χρόνια και θα επιβάλλει ένα δυσβάσταχτο βάρος στον ελληνικό λαό και στους Ευρωπαίους φορολογουμένους, οι οποίοι έχουν κάνει ήδη πολλά για να στηρίξουν του Έλληνες".

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους FT, η Γαλλία, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ήδη δώσει το «πράσινο φως» στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωζώνης Βιτόριο Γκρίλι να ζητήσει από τις τράπεζες το «κούρεμα» των ομολόγων, προσχωρώντας στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή. 

"Εβδομάδες" για συμφωνία στο EFSF βλέπουν οι FT 

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προειδοποίησαν ότι θα περάσουν εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν τα εργαλεία που θα δώσουν στο ταμείο διασώσεων τα απαραίτητα «πυρομαχικά» ώστε να υπερασπιστεί χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το προσχέδιο των προϋποθέσεων για την «βελτιστοποίηση» του European financial stability facility που κατατέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο και εξασφάλισαν οι Financial Times, αναφέρει ότι το EFSF θα εχει να επιλέξει, κατά περίπτωση, ανάμεσα σε δύο εργαλεία.

Για να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι των περίπου 250 δισ. ευρώ –τα υπόλοιπα από τα αρχικά 440 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί- το EFSF αφενός θα ασφαλίσει τμήματα των νέων κρατικών ομολογιακών εκδόσεων και αφετέρου θα αξιοποιήσει ειδικό ταμείο (special fund) που θα τροφοδοτείται από ιδιώτες και δημόσιους επενδυτές.

Όμως οι κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι το έργο της εξασφάλισης της επενδυτικής αποδοχής για αυτό το δεύτερο special-purpose investment vehicle θα χρειαστεί «περίοδο κάποιων εβδομάδων» αν υποθέσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν το πράσινο φως στην σύνοδο κορυφής της Τετάρτης.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ιταλίας, εκτός των πιέσεων από τις αγορές στο κόστος δανεισμού και από τους ευρωπαίους εταίρους για σαφήνεια στις μεταρρυθμίσεις, έρχεται αντιμέτωπη με έντονες αντιδράσεις και "εντός των τειχών" με αιχμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.   


ΔΝΤ: Εξετάζει συμμετοχή στο SPIV για το EFSF

Την συμμετοχή του στο ειδικό όχημα (SPIV) που θα συσταθεί για το EFSF σκέφτεται το ΔΝΤ, αλλά δεν έχει λάβει κάποια απόφαση ακόμα, ανέφεραν την Τρίτη ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταδίδει το Reuters.

"Το ΔΝΤ φαίνεται να το σκέφτεται, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα κάποια απόφαση" δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. "Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το συνολικό πακέτο" πρόσθεσε.

Με βάση το σχέδιο, το όχημα αυτό θα είναι ανοιχτό σε ιδιωτικά funds και στο ΔΝΤ για αύξηση των κεφαλαίων του.

"Το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους επενδυτές" δήλωσε δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα, αλλά δεν έχουν αποκλείσει αυτή τη δυνατότητα. Πρέπει να την προσδιορίσουμε περαιτέρω. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για το τι θέλουμε να κάνουμε και μετά να μιλήσουμε με το ΔΝΤ και τους άλλους" σημείωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.


Αναβλήθηκε το Ecofin -Ανησυχίες για τη Σύνοδο
Ώρα: 18:10
 
Αναβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών οικονομικών των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των 17 υπουργών της ευρωζώνης που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος της Ε.Ε. επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Reuters την αναβολή του Ecofin ενώ συμπλήρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης. 

Πηγές του Reuters στην Ε.Ε. σημειώνουν ότι το Ecofin αναβλήθηκε καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες για τα θέματα της ατζέντας. "Οι υπουργοί οικονομικών ενδέχεται να συνεδριάσουν κάποια στιγμή στις επόμενες ημέρες για να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των όσων αποφασίσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης την Τετάρτη το βράδι", ανέφερε η πηγή του πρακτορείου.  

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει τις βασικές αρχές του σχεδίου για την οριστική λύση στην κρίση και εν συνεχεία, οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.   


Διαφωνεί η Μέρκελ με το προσχέδιο συμπερασμάτων

Νέες ανησυχίες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εγείρει και η δημόσια διαφωνία της γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η νέα αυτή εξέλιξη προστίθεται στο παζλ των ανησυχιών για την αυριανή ημέρα, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη την ψήφιση του σχεδίου ενίσχυσης του EFSF από το σύνολο της γερμανικής βουλής μόλις την Τετάρτη το μεσημέρι, καθώς και η αναβολή του προγραμματισμένου Ecofin.  

Η αναφορά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σε στήριξη των "έκτακτων μέτρων" της ΕΚΤ δεν γίνεται αποδεκτή από τη Γερμανία, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η συγκεκριμένη αναφορά διέρρευσε νωρίτερα στο Reuters ενώ σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, αναφέρεται στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά. 

"Δεν θέλουμε μια διακήρυξη από τους πολιτικούς προς την ΕΚΤ για το τι περιμένουν από την κεντρική τράπεζα, τόνισε η κ. Μέρκελ.  

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπήρχε η εξής αναφορά: "Στηρίζουμε πλήρως την ΕΚΤ στις ενέργειές της για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει στην τρέχουσα ιδιάζουσα συγκυρία", με τους αναλυτές να εκλαμβάνουν τα "έκτακτα μέτρα" ως έμμεση αναφορά στις αγορές ομολόγων των πιεσμένων χωρών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά. 


Πτωτικό γύρισμα στις αγορές 

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι δείκτες σε ευρωαγορές και Wall Street, αποτυπώνοντας τις μειωμένες προσδοκίες για άμεση λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. 

Αυτή την ώρα στη Wall Street, ο Dow Jones υποχωρεί σχεδόν 1%, ο S&P εμφανίζει απώλειες 1,2% στις 1.239 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,3% στις 2.674 μονάδες. 

Πτωτικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί 0,4% στις 5.525 μονάδες, τον DAX να χάνει 0,14% στις 6.047 μονάδες, και τον CAC να υποχωρεί 1,43% στις 3.174 μονάδες


  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v