Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Αδιέξοδο στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Χωρίς συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ έληξε το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας. Διαφωνεί η Λίγκα του Βορρά για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Για κίνδυνο κυβερνητικής κατάρρευσης μιλούν οι υπουργοί.

Ιταλία: Αδιέξοδο στην κυβέρνηση για τα μέτρα
Ατελέσφορη έληξε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας, όπου το βασικό θέμα της ατζέντας ήταν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη σύνοδο κορυφής.

Ο Καβαλιέρε δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις αντιθέσεις του με τη Λίγκα του Βορρά ως προς τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. «Η θέση μας είναι σαφής ως προς τη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης: δώσαμε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και ηγετικό στέλεχος της Λίγκας Ρομπέρτο Μαρόνι.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα Τρίτη. «Οι εταίροι της Ιταλίας έχουν ανάγκη από σαφήνεια. Είναι σημαντικό να πεισθούν», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο υπουργός Υποδομών της Ιταλίας, πάντως, δηλώνει σαφώς πως το ζήτημα ενδεχομένως να οδηγήσει και σε κατάρρευση της κυβέρνησης. «Νομίζω πως υπάρχει αυτή η υπόθεση.Υπάρχουν όμως περιθώρια χειρισμών και συζητάμε», ανέφερε ο κ. Αλτέρο Ματεόλι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ο Καβαλιέρε, από την πλευρά του, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε στις Βρυξέλλες, αντεπιτίθεται σε ανακοίνωσή του, όπου δεσμεύεται ότι στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης θα παρουσιάσει ισχυρές αποφάσεις.

«Κανένας στην Ένωση δεν μπορεί να αυτοδιοριστεί διαχειριστής και να μιλά στο όνομα εκλεγμένων κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών λαών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι και συμπληρώνει: «Κανείς δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα στους εταίρους του».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v